Wybór blatu kuchennego jest równie ważnym i trudnym wyborem, jak ten dotyczący zakupu sprzętu AGD. Od niego zależy styl oraz funkcjonalność całego pomieszczenia. Wbrew pozorom ma on również związek z usprawnieniem prac kuchennych. Dokonanie złego wyboru może bowiem skutkować koniecznością ponownego jego zakupu.
Kupując blat kuchenny, stoimy zazwyczaj przed wyborem pomiędzy produktami wykonanymi z kamienia lub laminatu. Decydując się na pierwszą opcję, zazwyczaj wybieramy blat granitowy. Granit ma jednak bardzo ograniczoną kolorystykę i nie zawsze komponuje się z wnętrzem kuchni. Jeśli nie pasuje on do naszego kuchennego stylu, to pozostaje nam jeszcze marmur, który jest jasny i będzie pasował praktycznie do każdej kuchni. Blat kamienny można dociąć do wybranego kształtu bez konieczności łączenia kilku jego kawałków. Drugą grupą produktów są blaty wykonane z laminatu. Są one bardzo popularne, pomimo tego, że cechuje je niska jakość. Tym, co je z pewnością wyróżnia, to niska cena. Blat ten jest wykonany z płyty wiórowej, pokrytej z wierzchu laminatem. Kolejną zaletą tego typu blatów jest szeroka paleta barw, w jakiej występują. Jest to ułatwieniem dla osób, które tworzą samodzielnie projekt kuchni. Blaty te niestety zwykle występują w określonej szerokości i przy nietypowych kształtach szafek należy je docinać. W sprzedaży występują również blaty szklane, drewniane oraz metalowe. Nie są one aż tak popularne, jak te wyżej wymienione. Ostatnio jednak są coraz bardziej modne i jako jedyne potrafią dać naturalny lub modernistyczny efekt.
Wybierając blat, warto pomyśleć o jego dopasowaniu do znajdujących się w kuchni sprzętów i szafek. Niektóre surowce są trudniejsze w cięciu i tworzeniu otworów. Sytuacja, o której należy pomyśleć to konieczność umieszczenia w blacie wpuszczanego zlewozmywaka. „Blaty laminowane, z uwagi na niski poziom twardości, można dowolnie docinać. Daje to możliwość łatwego zamontowania najpopularniejszego rodzaju zlewozmywaków wpuszczanych” – podkreśla Adam Badura ze sklepu internetowego zlewozmywak24.pl. Jeśli jednak zależy nam na twardym blacie kamiennym, to lepiej zrezygnujmy ze zlewozmywaka wpuszczanego. Do tego typu blatów poleca się zlewy nakładane na szafkę lub podwieszane. Kolejną rzeczą, o jakiej należy wiedzieć, jest podatność na wilgoć, która pojawia się w okolicach zlewozmywaka. Źle uszczelniony zlew może spowodować szybkie rozwarstwienie się blatu laminowanego. Należy regularnie wymieniać silikon i nie dopuszczać do jego odklejenia. W przypadku blatów kamiennych ten problem nie występuje.
Blat ma służyć przede wszystkim pracom kuchennym, czyli powinien być jak najtrwalszy. Jego wysoka jakość usprawni również proces sprzątania. Gładka i śliska powierzchnia zapobiegnie uszkodzeniom mechanicznym oraz usprawni proces czyszczenia. Takie ułatwienie gwarantuje nam wybór blatu granitowego. Z kolei blat marmurowy jest słabszej jakości niż granitowy i wymaga wcześniejszej impregnacji w celu ochrony przed zaplamieniem.
Decydując się na produkt pokryty laminatem, będziemy musieli zachować dużą ostrożność podczas prac kuchennych. Niska cena oraz bogata kolorystyka tych produktów to jedyne ich zalety. W przeciwieństwie do blatów kamiennych nie stworzą one jednolitej płaszczyzny kuchennej. Musimy się więc liczyć z łączeniami, w których dodatkowo może zbierać się brud i resztki jedzenia. Czyszczenie blatów laminowanych zwłaszcza jasnych również nie jest łatwym zadaniem. Cechuje je bowiem wysoki poziom ścieralności oraz niska odporność na zarysowania.
- Filtr do wody - świetna inwestycja w zdrowie
- Używane meble kuchenne - czy warto je kupić?
- Idealna zabudowa kuchenna. Jak dobrać wymiary szafek i blatów?
- Drewno w kuchni? Nie ma się czego bać!
- Blaty laminowane podbijają meblarski świat
Data publikacji: 2018-02-06, ostatnia zmiana: 2021-04-08