Płyty laminowane wykorzystywane do wytwarzania blatów kuchennych powinny znajdować się daleko w tyle za blatami wykonanymi z drewna, ale tak nie jest. Jeśli chodzi o ilość sprzedawanych blatów, laminaty wybijają się na czołówkę. Dlaczego tak jest? Dlaczego wolimy blaty laminowane od drewnianych? Próbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Blat laminowany w swojej budowie przypomina blaty obłogowane. Jest to gruba płyta wiórowa oklejona tworzywem sztucznym – laminatem. Taka budowa płyty sprawia, że powstający z niej blat jest znacznie lżejszy niż blat z litego drewna a zarazem bardzo odporny na czynniki zewnętrzne panujące w kuchni. Powłoka zewnętrzna blatu jest odporna na wilgoć oraz zabrudzenia. Ponadto jest łatwa do czyszczenia i nie przyjmuje barwników z produktów spożywczych takich jak np. buraki.
Główną zaletą blatów laminowanych jest szeroka gama kolorystyczna. Najczęściej spotykamy blaty drewnopodobne lub swoim wyglądem przypominające kamień np. marmur. Warto jednak wiedzieć, że w sklepach dostępne są również blaty laminowane o jednolitym kolorze, najczęściej białe lub brązowe. Można jednak znaleźć także blaty w niemal wszystkich kolorach tęczy. Ze względu na fakt, że laminat jest tworzywem sztucznym i poddaje się obróbce można na nim nadrukować niemal dowolny obraz, dzięki czemu blat może być jedyny w swoim rodzaju. Zaletą blatów laminowanych jest również ich funkcjonalność. Zewnętrzna powłoka, o ile nie jest uszkodzona, nie przepuszcza wody. Ponadto laminat jest bardzo łatwy do czyszczenia. Wystarczy wilgotna ściereczka, aby powrócił do stanu pierwotnego. Blaty laminowane nie potrzebują też żadnych dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych.
Niestety blaty pokryte laminatem mają również swoje wady. Jedną z nich jest wrażliwość na uszkodzenia mechaniczne. Stanowczo zabronione jest używanie ostrych narzędzi bezpośrednio na blacie, ponieważ mogą uszkodzić powierzchnię. Niestety laminatu, w odróżnieniu od blatów drewnianych nie można w żaden sposób odnowić, dlatego bardzo ważne jest, aby z uwagą i ostrożnością korzystać z niego.
Dla większości osób zamawiających meble do kuchni jedną z najważniejszych zalet blatów laminowanych jest ich niska cena. Meble wyposażone w tego rodzaju blaty są tańsze nawet o kilkaset złotych od tych, które wykończone są blatami z drewna.
Blaty laminowane są ładne, funkcjonalne i tanie. Dlatego też coraz chętniej wykorzystuje je branża meblarska do produkcji mebli kuchennych. W większości sklepów można zamówić wersję zestawu kuchennego zarówno z blatami drewnianymi jak i z blatami laminowanymi. Warto też podkreślić, że laminowane blaty występują w znacznie szerszej gamie wzorniczej i kolorystycznej.
Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez Gepetto stolarnię specjalizującą się w produkcji paneli ściennych i blatów drewnianych
- Najlepsza patelnia do Twojej kuchni - Jaką patelnię wybrać?
- Filtr do wody - świetna inwestycja w zdrowie
- Używane meble kuchenne - czy warto je kupić?
- Idealna zabudowa kuchenna. Jak dobrać wymiary szafek i blatów?
Data publikacji: 2018-06-30, ostatnia zmiana: 2021-04-08