Zastanawiasz się nad wyborem patelni? Nad tym, jaka patelnia będzie najtrwalsza i najlepiej się sprawdzi w Twojej kuchni? Przeczytaj poniższe porady i zobacz jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami patelni.
Do wyboru mamy (w podziale na materiał z jakiego wykonana jest patelnia) patelnie stalowe, patelnie teflonowe, patelnie ceramiczne, patelnie granitowe, patelnie żeliwne, patelnie szklane, a także popularne patelnie emaliowane. Przejdźmy zatem do umówienie czym się różnią
Zacznijmy od niemalże niezniszczalnych patelni stalowych. Znane są one od lat i stosowane były już przez nasze babcie. Odznaczają się dużą trwałością i trudno ulegają zarysowaniom. Niestety są to patelnie ciężkie i długo się nagrzewają. Co prawda, posiadają powłokę, która umożliwia smażenie bez tłuszczu, niemniej jednak trudno jest smażyć tak, by potrawy całkowicie nie przywarły.
Patelnie teflonowe zrobiły furorę kilkadziesiąt lat temu. Umożliwiły całkowicie smażenie bez tłuszczu, a co więcej łatwe jest utrzymanie ich w czystości. Ponadto ich niska cenna i lekka konstrukcja zwiększyła grono wielbicieli. Niestety patelnie teflonowe są nieodporne na najdrobniejsze zarysowania i uszkodzenia. Ich delikatna powłoka ani nie jest wytrzymała na tarcie, ani na bardzo wysokie temperatury.
Lekkie patelnie ceramiczne, podobnie jak patelnie teflonowe, odznaczają się gładką powierzchnią, która zapobiega przywieraniu potraw. Również i ich powłoka jest łatwa do uszkodzenia, a co za tym idzie wymaga stosowania delikatnych łopatek, widelców itp. W odróżnieniu od patelni teflonowych, patelnie ceramiczne znoszą znacznie wyższe temperatury i równomierniej się nagrzewają.
Dostępne również są patelnie granitowe, które doskonale przewodzą ciepło, łatwo się rozgrzewają, a ponadto są odporne na zarysowania. Tak jak i patelnie teflonowe umożliwiają smażenie beztłuszczowe. Niestety ich wadą jest wysoka cena, choć zakupiona patelnia posłuży wiele lat.
Odpornością na uszkodzenia oraz trwałością odznaczają się także patelnie żeliwne. Także i one równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę. Niestety jednak są znacząco cięższe oraz droższe od na przykład patelni teflonowych, czy też emaliowanych.
Praktycznie na koniec kilka słów o patelniach emaliowanych. Choć są to patelnie odporne na rdzę, nie są jednak odporne na uszkodzenia mechaniczne. Łatwa stosunkowo w utrzymaniu czystości powierzchnia emaliowana wymaga stosowania delikatnych przyborów kuchennych oraz równie delikatnych środków czystości.
Od kilku lat na polskim rynku pojawiły się także niemalże designerskie patelnie szklane. Jest to rozwiązanie drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Patelnie szklane są ciężkie i łatwiejsze do uszkodzenia - stłuczenia. Niemniej jednak zapewniają komfort przygotowywania posiłków, dzięki możliwości śledzenia na bieżąco procesu smażenia lub duszenia. Ponadto są eleganckie i doskonale nadają się do nowoczesnych aranżacji kuchennych.
Teraz, gdy już jesteś bogatszy o tę wiedzę, dokonaj przemyślanego zakupu.
- Porcelanowe kubki do herbaty - jakie wybrać?
- Po czym poznać, że mięso i wędliny są dobrej jakości?
Data publikacji: 2018-01-30, ostatnia zmiana: 2021-04-09