Szukaj

Kategorie

Po czym poznać, że mięso i wędliny są dobrej jakości?


Po czym poznać, że mięso i wędliny są dobrej jakości?


Jak wybierać wędliny w sklepie? Na co zwrócić szczególną uwagę? W jaki sposób rozpoznać czy są świeże? Warto zapoznać się z kilkoma istotnymi wskazówkami oraz informacjami na ten temat.

Każdemu zależy na zakupie świeżych i zdrowych produktów. Niestety często popełniamy błędy i wybieramy takie, które nie stanowią najwyżej jakości. Zazwyczaj zachęca nas do tego niska cena czy ciekawa nazwa. Warto jednak zwrócić uwagę również na inne czynniki, które będą świadczyły o smaku oraz jakości danego produktu. Dotyczy to szczególnie różnego rodzaju mięs oraz wędlin.

W sklepach znajdziemy ogromny wybór produktów mięsnych oraz wędlin. Niestety nie każde z nich posiadają wysoką jakość oraz świeżość. Spożywanie takich produktów może mieć wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd. Istotna jest także kwestia smaku. Świeże mięso oraz wędliny smakują zupełnie inaczej niż te, które posiadają mnóstwo konserwantów oraz ulepszaczy. Nawet jeśli cena jest nieco wyższa warto zainwestować i cieszyć się dobrym smakiem, a przede wszystkim odpowiednią jakością.

Gdzie kupować mięso i wędliny?

Mięsa oraz wędliny możemy zakupić w każdym sklepie spożywczym, markecie, sklepie mięsnym oraz w prywatnych masarniach. Wszystko zależy od naszych indywidualnych możliwości. Niezależnie gdzie będziemy kupować dane produkty zawsze powinniśmy mieć pewność skąd one pochodzą, z jakiej wytwórni. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy lepiej kupować wędliny w zwykłych sklepach czy w mięsnych. Zarówno w jednym, jak i drugim miejscu możemy dostać odpowiedniej jakości produkty, należy jednak wcześniej właściwie je sprawdzić.

Jak czytać etykiety?

Możemy zdecydować się na zakup wędlin pakowanych oraz na wagę. Wędliny pakowane wcale nie muszą oznaczać gorszej jakości. Należy jednak dokładnie sprawdzać ich skład, który znajduje się na opakowaniu. Pamiętajmy, że im mniejsza lista, tym większa gwarancja, że dany produkt jest wyższej jakości. Niestety w sklepach często nie zwracamy na to uwagi i wybieramy wędliny ze względu na ceny czy opakowanie. Warto jednak przyjrzeć się liście składników.



Przede wszystkim powinniśmy sprawdzać ile mięsa zostało wykorzystane do produkcji stu gramów danego produktu. Im większa wartość, tym mamy większą gwarancję, że produkt jest wyższej jakości. Unikajmy również produktów ze skrótem MOM - mięso oddzielone mechanicznie. To jeden z wypełniaczy, który wykorzystuje się przy produkcji wędlin słabej jakości.

Unikajmy produktów, które zawierają dużą ilość białka sojowego. Jest to wypełniacz, który zwiększa zawartość naturalnego białka. Taka ingerencja jest jednak niepotrzebna i powinniśmy zrezygnować z wyboru takich wędlin. Zrezygnujmy również z wszelkich wędlin, do których zostały dodane różnego rodzaju barwniki czy konserwanty.

Prawdziwe wędliny składają się zazwyczaj wyłącznie z mięsa, soli oraz przypraw i ziół. Wszelkie ulepszacze, barwniki czy konserwanty są dodatkiem, który ma na celu poprawić wygląd wędlin oraz umożliwić długie utrzymanie świeżości.

Data publikacji: 2018-08-04, ostatnia zmiana: 2018-10-08



Wędliny z Dębiny Więcej informacji
Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.

Może Cię zaintersować:

- Najlepsza patelnia do Twojej kuchni - Jaką patelnię wybrać?

- Tłuszcze w organizmie człowieka

- Zioła polne. Lekarstwa na wyciągnięcie ręki

- Czarnuszka - królowa przypraw


Spodobało Ci się?


Zobacz ogłoszenia

 MORI-NU Silken Tofu - serek tofu twrdy - twarożek 349 gr - Tofu Morinaga Firm jest - twarde
8,90 zł
Warszawa
(woj. mazowieckie)
 Masło ghee bio 450ml
31,99 zł
Będzin
(woj. śląskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY

Jak poznać prawdziwe wędliny?
W dzisiejszych czasach konsumenci są coraz bardziej świadomi wpływu żywności oraz jej dodatków na zdrowie i samopoczucie. Starają się czytać etykiety, badać skład i jakość produktów spożywczych na półkach. W zależności od produktu...

Data publikacji: 2018-10-17

Czarnuszka - królowa przypraw
Aromatyczne, czarne nasiona, które kryją w sobie wielką moc. Czarnuszka uwodzi smakiem i zapachem, dostarczając jednocześnie mnóstwo składników odżywczych. Poznaj tę niezwykłą roślinę i dowiedz się, jak włączyć ją do swojej diety.

Data publikacji: 2018-09-27

Zioła polne. Lekarstwa na wyciągnięcie ręki
Postęp cywilizacyjny pozwolił firmom wytworzyć syntetyczne lekarstwa z nowych związków chemicznych, a także opierając się na właściwościach naturalnych roślin. Często zapominamy jednak, że naturalne lekarstwa, są na wyciągniecie ręki. Polne zioła...

Data publikacji: 2018-05-30

Sashimi, czyli sposób przygotowywania surowego mięsa
Co dokładnie oznacza termin sashimi? Czym się charakteryzuje? Czym różni się od sushi? Poniżej znajdziecie kilka ciekawych informacji dotyczących tego tematu?

Data publikacji: 2018-05-29