Jak wybierać wędliny w sklepie? Na co zwrócić szczególną uwagę? W jaki sposób rozpoznać czy są świeże? Warto zapoznać się z kilkoma istotnymi wskazówkami oraz informacjami na ten temat.
Każdemu zależy na zakupie świeżych i zdrowych produktów. Niestety często popełniamy błędy i wybieramy takie, które nie stanowią najwyżej jakości. Zazwyczaj zachęca nas do tego niska cena czy ciekawa nazwa. Warto jednak zwrócić uwagę również na inne czynniki, które będą świadczyły o smaku oraz jakości danego produktu. Dotyczy to szczególnie różnego rodzaju mięs oraz wędlin.
W sklepach znajdziemy ogromny wybór produktów mięsnych oraz wędlin. Niestety nie każde z nich posiadają wysoką jakość oraz świeżość. Spożywanie takich produktów może mieć wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd. Istotna jest także kwestia smaku. Świeże mięso oraz wędliny smakują zupełnie inaczej niż te, które posiadają mnóstwo konserwantów oraz ulepszaczy. Nawet jeśli cena jest nieco wyższa warto zainwestować i cieszyć się dobrym smakiem, a przede wszystkim odpowiednią jakością.
Mięsa oraz wędliny możemy zakupić w każdym sklepie spożywczym, markecie, sklepie mięsnym oraz w prywatnych masarniach. Wszystko zależy od naszych indywidualnych możliwości. Niezależnie gdzie będziemy kupować dane produkty zawsze powinniśmy mieć pewność skąd one pochodzą, z jakiej wytwórni. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy lepiej kupować wędliny w zwykłych sklepach czy w mięsnych. Zarówno w jednym, jak i drugim miejscu możemy dostać odpowiedniej jakości produkty, należy jednak wcześniej właściwie je sprawdzić.
Możemy zdecydować się na zakup wędlin pakowanych oraz na wagę. Wędliny pakowane wcale nie muszą oznaczać gorszej jakości. Należy jednak dokładnie sprawdzać ich skład, który znajduje się na opakowaniu. Pamiętajmy, że im mniejsza lista, tym większa gwarancja, że dany produkt jest wyższej jakości. Niestety w sklepach często nie zwracamy na to uwagi i wybieramy wędliny ze względu na ceny czy opakowanie. Warto jednak przyjrzeć się liście składników.
Przede wszystkim powinniśmy sprawdzać ile mięsa zostało wykorzystane do produkcji stu gramów danego produktu. Im większa wartość, tym mamy większą gwarancję, że produkt jest wyższej jakości. Unikajmy również produktów ze skrótem MOM - mięso oddzielone mechanicznie. To jeden z wypełniaczy, który wykorzystuje się przy produkcji wędlin słabej jakości.
Unikajmy produktów, które zawierają dużą ilość białka sojowego. Jest to wypełniacz, który zwiększa zawartość naturalnego białka. Taka ingerencja jest jednak niepotrzebna i powinniśmy zrezygnować z wyboru takich wędlin. Zrezygnujmy również z wszelkich wędlin, do których zostały dodane różnego rodzaju barwniki czy konserwanty.
Prawdziwe wędliny składają się zazwyczaj wyłącznie z mięsa, soli oraz przypraw i ziół. Wszelkie ulepszacze, barwniki czy konserwanty są dodatkiem, który ma na celu poprawić wygląd wędlin oraz umożliwić długie utrzymanie świeżości.
Więcej informacjiArtykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.
- Najlepsza patelnia do Twojej kuchni - Jaką patelnię wybrać?
- Tłuszcze w organizmie człowieka
- Zioła polne. Lekarstwa na wyciągnięcie ręki
- Czarnuszka - królowa przypraw
Data publikacji: 2018-08-04, ostatnia zmiana: 2018-10-08