Tłuszcz w niewielkich ilościach jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. To przede wszystkim główne źródło energii. Bez niego nie przyswoilibyśmy witamin z grupy A, D, E, K.
Chociaż tłuszcz jest niezbędny dla naszego organizmu, to jego nadmiar może okazać się szkodliwy.
Tłuszcz jest paliwem dostarczającym niezbędnej energii do wszystkich procesów zachodzących w naszym organizmie., pomaga w przyswajaniu witamin, a także zabezpiecza organy wewnętrzne przed ich uderzeniem i uszkodzeniem.
To nieprawda, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Istnieje grupa tłuszczów, których przyswajanie jest wskazane przez organizm.
Najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone, które wzmacniają odporność organizmu i pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Znajdziemy je w rybach morskich, oliwie, oleju rzepakowym i orzechach. Przyswajanie tłuszczy dobrych dla naszego organizmu, wiąże się z lepszą pracą układu odpornościowego.
Tłuszcze nienasycone znajdziemy w rybach, głównie: makrela, śledź, łosoś. Wzbogacając dietę o dane produkty, zabezpieczamy nasz organizm przed chorobami.
Szkodliwe dla organizmu są z kolei tłuszcze trans. Należą do nich utwardzone oleje roślinne. Przyswajanie ich przez organizm, sprzyja powstaniu wielu schorzeń. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko niepłodności, chorób serca, depresji i nowotworów. Obniżają stężenie dobrego cholesterolu, a także mogą prowadzić do powstania cukrzycy typu drugiego.
Istnieją substancje, które pozwolą na mniejsze wchłanianie tłuszczu z pożywienie i przyspiesza jego spalanie. Dzięki nim zmniejszy się kaloryczność potrawy, a tym samym osoby ze skłonnością do nadwagi, będą mogły rozpocząć walkę z dodatkowymi kilogramami.
- Wapń - jest to najlepszy składnik mineralny, zaliczany do spalaczy tłuszczów. Wiele badań wykazało, ze najlepsze działanie ma wapń zawarty w chudych produktach nabiału
- Błonnik , zawarty w roślinach strączkowych, wprowadzony do diety pozwoli na mniejsze przyswajanie tłuszczów i przyspieszy ich spalanie. Dieta zawierająca produkty zawierające błonnik, świetnie sprawdzi się w przypadku tych osób, które maja nadwagę i chcą stracić dodatkowe kilogramy
- Chitoza - pozyskiwana z chitynowych pancerzyków skorupiaków również należy do składników, które zabezpieczają przed nadmiernym odkładaniem tłuszczów w organizmie człowieka
W przypadku, kiedy chcemy zgubić zbędne kilogramy, powinniśmy wzbogacić dietę o składniki pozwalające na słabsze przyswajanie tłuszczów. Najważniejsze jednak jest racjonalne i planowe odżywianie. Pilnowanie pory posiłków, a także urozmaicenie diety. Osoby, dla których problemem jest nadmiar kilogramów powinny ograniczyć spożywanie tłuszczów, a przede wszystkim nie sięgać po tłuszcze trans.
Dzięki temu organizm dużo łatwiej poradzi sobie z utratą zbędnych kilogramów. Do tego konieczne jest włączenie aktywności fizycznej. Nawet przy najlepszej diecie, bez ćwiczeń fizycznych, efekt nie zostanie do końca osiągnięty.
Artykuł powstał we współpracy ze SwiatSupli.pl.
- Najlepsza patelnia do Twojej kuchni - Jaką patelnię wybrać?
- Filtr do wody - świetna inwestycja w zdrowie
- Zioła polne. Lekarstwa na wyciągnięcie ręki
- Po czym poznać, że mięso i wędliny są dobrej jakości?
Data publikacji: 2018-10-01, ostatnia zmiana: 2018-10-23