Projektując kuchnię warto również na samym początku zdecydować się na wybór stołu kuchennego i przemyśleć sposób zagospodarowania przestrzeni kuchenno-jadalnianej. Rozwiązań jest kilka. W zależności od przestrzeni jaką posiadamy oraz stylu w jakim urządzana jest kuchnia, mamy kilka opcji. Ponadto na wybór konkretnego rozwiązania powinny wpłynąć nasze codzienne nawyki i przyzwyczajenia. Zastanówmy się jaką funkcję ma pełnić taki stół. Czy będzie to tylko część robocza? Miejsce codziennych posiłków – porannego wspólnego śniadania, obiadu, czy też kolacji. Czy ma pełnić funkcję rozgradzającą przestrzeń kuchenną od wypoczynkowej i służyć za miejsce spotkań? A może będzie sporadycznie tylko używany? Odpowiadając sobie na te pytania, znacznie łatwiej będzie nam podjąć decyzję, co do optymalnego dla nas rozwiązania.
Dla osób ceniących sobie rodzinne poranki przy kawie, domowe obiady spożywane w całym gronie, czy też wspólne kolacje, klasyczne rozwiązanie sprawdzi się najlepiej. Kwadratowy, prostokątny lub okrągły stół z odpowiednią ilością krzeseł będzie odpowiednim rozwiązaniem. Dzięki temu unikniemy ciągłego składania i rozkładania stolika bocznego, a także uda nam się dobrze odseparować część wypoczynkową od kuchennej jeśli decydujemy się na otwartą kuchnię. Dobrze jest umieścić taki stół poza zasięgiem wzroku z części salonowej, dzięki czemu klasyczne rozwiązanie kuchenne nie będzie kolidowało z designem pokoju wypoczynkowego. Decydując się na stały stół kuchenny nie jesteśmy tylko ograniczeni do banalnych i konserwatywnych rozwiązań w postaci stołu drewnianego lub z płyty MDF.
Na chwilę obecną mamy także do wyboru ciekawsze projekty łączące w sobie elementy szkła, stali oraz nowoczesnego tworzywa sztucznego. Dobór zastosowanego materiału uzależniony jest od całego stylu kuchni. Kuchnie nowoczesne, z dużą ilością przestrzeni, mebli w połysku, jak również z nowoczesnymi sprzętami gospodarstwa domowego dobrze wyglądać będą z designerskimi stołami, które dodatkowo podkreślą ich styl. Natomiast kuchnie klasyczne, retro, czy też w stylu prowansalskim doskonale zostaną uzupełnione pełnym i w pewnym sensie ciężkim stołem drewnianym z odpowiednio dobranymi krzesłami. Tu warto zwrócić uwagę na dobór krzeseł, tak by nie optycznie nie dociążały całej przestrzeni, a były dodatkiem do całego wystroju.
Nowoczesne kuchnie otwarte mają możliwość skorzystania z innego rozwiązania, jakim jest zintegrowanie stołu kuchenno-jadalnianego z resztą mebli kuchennych. Jest to rozwiązanie wymagające realizacji na zamówienie, z reguły nie tylko samego stołu, ale także i pozostałych mebli kuchennych. Skorzystanie z tej aranżacji to także doskonały sposób na sprytne i eleganckie rozdzielenie części kuchennej od wypoczynkowej. Tu materiałów, jakie można wykorzystać do produkcji stołu jest również wiele. Począwszy od płyty, poprzez drewno, a kończąc na kamieniu i szkle.
W mniejszych pomieszczeniach kuchennych warto rozważyć stół składany, montowany do ściany. Jest to praktyczne rozwiązanie polecane zarówno dla osób spożywających codzienne posiłki przy stole kuchennym, jak również i dla tych, czyniących to sporadycznie. Stół taki może często służyć również za przestrzeń roboczą, niemniej jednak, należy pamiętać, iż udźwig takiego stołu jest znacznie mniejszy niż przy klasycznych stołach. Blaty kuchnne - stołowe służące jako część jadalniana wykonane są najczęściej z drewna lub płyty MDF. Do tego zastosowane są odpowiedniej wielkości wsporniki montowane do ściany, a wykonane z solidnych metali. Przy takim rozwiązaniu warto wziąć pod uwagę również skorzystanie z krzeseł składanych, a przynajmniej takich, które można by ustawić jedno na drugim. Dzięki temu łatwo odzyskamy przestrzeń po złożeniu stołu i bez dodatkowej konieczności wynoszenia zbędnych mebli do schowka, czy też piwnicy.
Kolejnym rozwiązaniem dla osób chcących jak najbardziej wykorzystać przestrzeń, jest stół ze składanymi skrzydłami. Rozwiązanie to pozwoli na skompresowanie mebla do stosunkowo niewielkich rozmiarów. Przy zachowaniu szerokości stołu, jego długość z pełnowymiarowej zmniejszy się do około 20 - 30 cm. Ponadto, często w miejscu złożenia, znajdują się dodatkowe szuflady, półki, czy też miejsce przeznaczone na butelki. Stoły ze składanymi bokami najczęściej wykonane są z drewna lub płyty MDF. Decydując się na takie rozwiązanie również, jak i w poprzednim przypadku, warto przemyśleć od razu sprawę krzeseł – ich mobilności i składalności.
Następnym, też ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie bufetu – baru rozgradzającego przestrzeń kuchenna od wypoczynkowej. Bufet umieszczony na wysokości ponad metra i dopasowanej do reszty aranżacji, to doskonały sposób na ukrycie części kuchennej. To także rozwiązanie łączące w sobie nowoczesność, jak również nawiązanie do dawnych aranżacji. To również układ sprawdzający się dla osób konserwatywnych, jak również i dla otwartych na nowe pomysły. Z bufetu warto skorzystać urządzając wiele spotkań gościnnych w formie stojącej, a także dla osób ceniących sobie delektowanie się drinkami, czy też lubiących styl klubowy. Bufet zrealizowany może zostać w sposób tradycyjny bazujący na wysokich szafkach z drzwiami suwanymi lub otwieranymi - co daje dodatkową przestrzeń na naczynia, lub w formie nowoczesnej, czy też barowej. Wybierając, któreś z dwóch ostatnich rozwiązań, warto przemyśleć realizacje z uwzględnieniem cegły lub klinkieru, a także elementów szklanych, czy też luksfer. Do tego odpowiednio dobrane stołki barowe, stylowe hokery, czy też wysokie taborety będą doskonałym uzupełnieniem i nadadzą obszarowi swoistego klimatu.
Decydując się na któreś z powyższych rozwiązań, warto również od razu pomyśleć o odpowiednim oświetleniu, które wydobędzie lub ukryje pożądane elementy.
Data publikacji: 2019-05-30, ostatnia zmiana: 2021-04-08