Urządzając kuchnię w domu lub mieszkaniu warto dokładnie przemyśleć nie tylko jej układ, ale także jej wyposażenie pod kątem sprzętów AGD, jak i rozplanowania szafek. Jak wiele aplikacji do planowania urządzenia mieszkania bez problemu poradzi sobie z efektywnym rozmieszczeniem wyszczególnionych mebli i sprzętów, tak już jeśli chodzi o sam ich dobór, ta sprawa pozostaje po naszej stronie. Jakich w takim razie szafek nie powinno zabraknąć w naszej kuchni?
Jednym z pierwszych punktów w trakcie urządzania kuchni jest przewidzenie potrzebnych nam sprzętów AGD. Lodówka, zmywarka, płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, ekspres do kawy, a może nawet i pralka. Które z tych sprzętów zdecydujemy się zabudować, a które będą sprzętami wolno-stojącymi? W zależności od podjętych decyzji, tak będziemy rozplanowywać kuchnię. Warto pamiętać o tym, że każdy z tych sprzętów będzie odrobinę mniejszy, jeśli zdecydujemy się na jego zabudowę. Z drugiej jednak strony, poświęcając przestrzeń roboczo-użytkową konkretnych sprzętów, zyskujemy sterylność wizualną kuchni. Dzięki temu, możemy skupić się na wyborze sprzętów pod kątem ich jakości, z pominięciem wyglądu, a resztę uwagi poświęcić doborowi frontów szafek kuchennych. Trzeba też pamiętać, iż takie rozwiązanie – sprzęty AGD w zabudowie – to także większe koszty. Nie tylko sam sprzęt często bywa droższy, ale także większy jest koszt dodatkowych frontów i szafek, który to zostałby pominięty przy sprzętach AGD wolno-stojących. Ponadto nie zapomnijmy o szafce pod zlewozmywak. Wybierzmy, taka by była w stanie pomieścić podstawowe przedmioty, jakie byłoby dobrze tam umieścić – odpowiedniej wielkości kosz na śmieci, ewentualnie dodatkowe środki czystości, czy też szczotki i zmiotkę.
Mając już podjętą decyzję, co do zabudowy lodówki, zmywarki, czy też kuchni, warto zadbać, by nie zabrakło miejsca na poszczególne naczynia oraz przybory do gotowania i pieczenia. Jest to kolejny bardzo ważny punkt planowania kuchni, ze względu na fakt, iż wiele z garnków, patelni, czy też woków jest dużych rozmiarów, a co za tym idzie wymaga odpowiedniej przestrzeni na ich przechowywanie. Tu warto rozważyć szafki narożne, obrotowe z koszami. Takie rozwiązanie pozwoli nam wykorzystać przestrzeń, która w naturalny sposób byłaby utracona. Pamiętajmy też, że jeśli chodzi o przechowywani garnków, nie musimy ograniczać się do klasycznych szafek jedno lub dwudrzwiowych. Warto pokusić się o wybór również szafek z wysokimi szufladami, dzięki czemu łatwiej będzie posegregować przyrządy.
Ta grupa szafek powinna być najlepiej zaplanowana. Zdecydujmy, czy wolimy korzystać z szafek z półkami, czy może z szufladami. W obu tych przypadkach szafki powinny odznaczać się wysoką jakością. Będą one codziennie silnie eksploatowane, a co za tym idzie, zawiasy, czy też prowadnice szuflad powinny być względnie wysokiej jakości. W przeciwnym razie, korzystanie z naczyń będzie uciążliwe. Zwróćmy też uwagę na ich rozmieszczenie w samej już kuchni. Zastanówmy się, czy wolelibyśmy mieć te naczynia w górnej, czy dolnej części. Decydując się na szafki wiszące, miejmy na uwadze fakt, iż w większości są one węższe od tych dolnych, jak również ich wysokość może być zmienna – często są niższe niż te stojące dla zachowania większego komfortu dostępu do przedmiotów.
Nie zapomnijmy także o najmniejszych, ale nie najmniej ważnych przedmiotach kuchennych. Sztućce, łopatki, ubijaczki, tłuczki, sitka, noże kuchenne i wiele innych, dla wygody i porządku, powinny zostać umieszczone w stosunkowo niewielkich szufladach z przegródkami. Dzięki temu nie tylko zachowamy ład w kuchni, ale także usprawnimy sobie tym samym przygotowywanie potraw i dostęp do potrzebnych przyborów kuchennych.
Warto także pomyśleć o szafkach przeznaczonych na produkty spożywcze. Kasze, makarony, przyprawy, zioła, kawa, herbata, przetwory, a także płynne tłuszcze roślinne i sosy, potrzebują odpowiednich szafek. Wygodnym rozwiązaniem dla produktów płynnych i wysokich jest skorzystanie z wąskich i wysokich szafek z koszami, dosłownie na szerokość jednej lub dwóch butelek. Takie rozwiązanie zapewni stabilność rozmieszczenia płynów, a także łatwy dostęp do oliwy, oleju, czy też sosów. Produkty sypkie i suche, takie jak ryż, mąka, cukier, czy też kasze dobrze umieścić w standardowych szafkach. W zależności od preferencji, niech będą to albo szafki z drzwiczkami na zawiasach lub z szufladami. Warto także uwzględnić wiszące szafki przeznaczone na drobne produkty. To w nich dobrze jest mieć pod ręką przyprawy, kawę, herbatę, czy też kakao. Ponadto, ich mniejsza głębokość pozwoli na łatwiejsze zarządzanie przestrzenią oraz uniknięcie bałaganu.
Mając już tę wiedzę, postarajmy się odpowiednio zaplanować kuchnię, i tak dobrać szafki, by codzienna praca w kuchni była sprawna i przyjemna.
Data publikacji: 2019-05-28, ostatnia zmiana: 2021-04-08