Szukaj

Kategorie

Burgery podbiły serca i żołądki milionów ludzi na całym świecie - co stoi za ich fenomenem?


Gdzie kupić dobrego burgera?


Pierwsze hamburgery pojawiały się na początku lat 90. i od tego czasu ich popularność sukcesywnie wzrastała. Obecnie stały się one symbolem jedzenia typu fast food. Dostępne są na wyciągnięcie ręki niemal wszędzie. Jednak mięso w bułce wraz z dodatkami swoje czasy świetności ma już za sobą. A to dlatego, że jego miejsce zastąpił burger, czyli taki hamburger tylko w bardziej ekskluzywnej wersji. Na czym polega jego fenomen? Dlaczego tego typu jedzenie cieszy się tak dużą popularnością? Powodów jest kilka.

Na początek odrobina historii

Nazwa hamburger nie ma nic wspólnego z angielskim słowem ham, czyli szynką. Hamburger wywodzi się od kotleta po hambursku, który powstawał na bazie siekanej wołowiny. Według jednej z teorii mówiącej o genezie hamburgera, danie, które dziś kojarzy nam się głównie z USA, stało się popularne w Ameryce dzięki niemieckim imigrantom.

Niektórzy początki burgera przypisują toskańskiemu garncarzowi Fletcherowi Davisowi, który na początku XX wieku otworzył restaurację na kółkach w Connecticut, gdzie podawał kotleta na upieczonym chlebie. Pomimo że historia hamburgera nie jest do końca jasna, z całą pewnością to nie McDonald’s był pierwszą restauracją sprzedającą burgery. Kilka innych restauracji zaczęło je podawać już znacznie wcześniej, a popularny McDonald’s wprowadził je do swojej oferty dopiero po 1940 roku.

Niezależnie od tego, gdzie i w jaki sposób faktycznie powstały burgery, bezdyskusyjnie ikoną uczyniła je kultura amerykańska. Amerykanie lubują się w burgerach, są one dla nich symbolem zadowolenia i przyjemnie spędzanego czasu.



Moda na restauracje serwujące burgery rozpoczęła się od stolicy. To właśnie w Warszawie powstały pierwsze kanapki z wołowiną serwowane na wynos. Obecnie w stolicy działa już kilkadziesiąt burgerowni, ciągle przybywają nowe i to nie tylko w stolicy. Lokali serwujących burgery nie brakuje również w innych miastach w Polsce. Popularność burgerów wynika z tzw. trendu better burgers, który polega na podnoszeniu burgerów do rangi dania restauracyjnego. Jest on również obserwowany w Polsce.

Co wyróżnia dobrego burgera?

Jaki powinien być dobry burger? Soczysty, syty i szybki. Przepis na jego przygotowanie jest w zasadzie bardzo prosty, ale to czy będzie on smaczny, zależy przede wszystkim od jakości składników i odpowiedniej proporcji - 80% mięsa i 20% dodatków. Smaczny burger to taki, który jest zrobiony z dobrej jakości mięsa wołowego, a przy tym zawiera w sobie 20-30% tłuszczu, który jest głównym nośnikiem smaku i dodaje mięsu odpowiedniego aromatu. Mięso do burgera powinno być soczyste i różowe w środku. Najlepszy stopień wysmażenia to medium, a najlepszy smak burgera to ten lekko przywędzony, który bierze się z grillowania na ogniu, a nie na elektrycznej płycie.



Najtańsze burgery, które robi się ze ścinków technologicznych, nie mają za wiele wspólnego z prawdziwymi burgerami ze 100% mięsa wołowego. Najsmaczniejsze burgery pochodzą ze zmielenia w całości odpowiednich tuszy, które same w sobie mają już odpowiednią proporcję mięsa i tłuszczu.

W burgerze istotne są również dodatki. I tu możliwości jest wiele. Burgery najczęściej serwuje się je w bułce pszennej w sezamie, którą smaruje się sosem, a następnie w jej wnętrzu układa się pozostałe dodatki - ser, pomidory, ogórki, roszponka, rukola, bekon, awokado...wybór jest naprawdę ogromny, a kompozycje mogą być bardzo wymyślne.

Co wyróżnia dobrego burgera?

Burgery wegetariańskie

Niektóre restauracje serwują również burgery wegetariańskie z ciecierzycy, kaszy jaglanej, soi, soczewicy czy płatków zbożowych. Oferta wegeburgerów jest tak szeroka, że coraz chętniej sięgają po nie zarówno wegetarianie i weganie, jak i osoby, które do tej grupy się co prawda nie zaliczają, ale chcą poznawać nowe smaki.



Gdzie kupić dobrego burgera?

Wyznacznikiem jakości burgera jest miejsce, w którym go kupimy. Jeżeli nie chcemy otrzymać nadmuchanej bułki pozbawionej smaku, wybierajmy miejsca sprawdzone. W dobrej burgerowni zamawiający może zdecydować nie tylko o rodzaju wysmażenia mięsa, ale i wybrać dowolne dodatki. Do wyboru powinna być również cała gama sosów. Cena takiego burgera może się wahać od 15 do nawet 30 zł.

Data publikacji: 2018-10-04, ostatnia zmiana: 2018-10-08



Capri New
Artykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz.

Może Cię zaintersować:

- Najlepsza patelnia do Twojej kuchni - Jaką patelnię wybrać?

- Tłuszcze w organizmie człowieka

- Po czym poznać, że mięso i wędliny są dobrej jakości?


Spodobało Ci się?


ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY

Tajemnice zdolności kredytowej. Jak banki liczą naszą zdolność?
Wzięcie kredytu nierozerwalnie wiąże się z koniecznością wyliczenia zdolności kredytowej. Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób, banki liczą zdolność kredytową i jakie elementy mają wpływ na jej wysokość. Właśnie z tego artykułu można dowiedzieć się, jakie najważniejsze kwestie biorą pod uwagę banki, kiedy liczą zdolność kredytową.

Data publikacji: 2019-05-24

Dlaczego tłumaczenia marketingowe są tak ważne?
Dla prowadzących własną działalność oczywistym jest, że bez marketingu nie ma możliwości zaistnienia na rynku. Konkurencja obecnie jest tak duża, że niewiele pozostało obszarów gdzie można dostrzec monopol, który daje więcej swobody w działaniach reklamowych. Marketing, PR, reklama – podstawą do efektywnego dotarcia do swojej grupy docelowej jest treść.

Data publikacji: 2019-05-07

Plakaty wielkoformatowe ? jak zaprojektować, gdzie wydrukować?
Znaki, banery lub plakaty – niezależnie od tego, jaki rodzaj druku na dużą skalę tworzysz, ważne jest, aby wyróżniał się z tłumu. Aby utworzyć wydruk, na który ludzie zwrócą uwagę, musisz wybrać odpowiednie obrazy, kolory i czcionki. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uniknąć najczęstszych problemów związanych z drukowaniem plakatów.

Data publikacji: 2019-01-24

Jak założyć swoją firmę?
Planujecie założyć niedługo własną działalność gospodarczą? Jakie kroki należy podjąć, aby przejść przez wszystkie etapy tej procedury?

Data publikacji: 2018-10-13