Pierwsze hamburgery pojawiały się na początku lat 90. i od tego czasu ich popularność sukcesywnie wzrastała. Obecnie stały się one symbolem jedzenia typu fast food. Dostępne są na wyciągnięcie ręki niemal wszędzie. Jednak mięso w bułce wraz z dodatkami swoje czasy świetności ma już za sobą. A to dlatego, że jego miejsce zastąpił burger, czyli taki hamburger tylko w bardziej ekskluzywnej wersji. Na czym polega jego fenomen? Dlaczego tego typu jedzenie cieszy się tak dużą popularnością? Powodów jest kilka.
Nazwa hamburger nie ma nic wspólnego z angielskim słowem ham, czyli szynką. Hamburger wywodzi się od kotleta po hambursku, który powstawał na bazie siekanej wołowiny. Według jednej z teorii mówiącej o genezie hamburgera, danie, które dziś kojarzy nam się głównie z USA, stało się popularne w Ameryce dzięki niemieckim imigrantom.
Niektórzy początki burgera przypisują toskańskiemu garncarzowi Fletcherowi Davisowi, który na początku XX wieku otworzył restaurację na kółkach w Connecticut, gdzie podawał kotleta na upieczonym chlebie. Pomimo że historia hamburgera nie jest do końca jasna, z całą pewnością to nie McDonald’s był pierwszą restauracją sprzedającą burgery. Kilka innych restauracji zaczęło je podawać już znacznie wcześniej, a popularny McDonald’s wprowadził je do swojej oferty dopiero po 1940 roku.
Niezależnie od tego, gdzie i w jaki sposób faktycznie powstały burgery, bezdyskusyjnie ikoną uczyniła je kultura amerykańska. Amerykanie lubują się w burgerach, są one dla nich symbolem zadowolenia i przyjemnie spędzanego czasu.
Moda na restauracje serwujące burgery rozpoczęła się od stolicy. To właśnie w Warszawie powstały pierwsze kanapki z wołowiną serwowane na wynos. Obecnie w stolicy działa już kilkadziesiąt burgerowni, ciągle przybywają nowe i to nie tylko w stolicy. Lokali serwujących burgery nie brakuje również w innych miastach w Polsce. Popularność burgerów wynika z tzw. trendu better burgers, który polega na podnoszeniu burgerów do rangi dania restauracyjnego. Jest on również obserwowany w Polsce.
Jaki powinien być dobry burger? Soczysty, syty i szybki. Przepis na jego przygotowanie jest w zasadzie bardzo prosty, ale to czy będzie on smaczny, zależy przede wszystkim od jakości składników i odpowiedniej proporcji - 80% mięsa i 20% dodatków. Smaczny burger to taki, który jest zrobiony z dobrej jakości mięsa wołowego, a przy tym zawiera w sobie 20-30% tłuszczu, który jest głównym nośnikiem smaku i dodaje mięsu odpowiedniego aromatu. Mięso do burgera powinno być soczyste i różowe w środku. Najlepszy stopień wysmażenia to medium, a najlepszy smak burgera to ten lekko przywędzony, który bierze się z grillowania na ogniu, a nie na elektrycznej płycie.
Najtańsze burgery, które robi się ze ścinków technologicznych, nie mają za wiele wspólnego z prawdziwymi burgerami ze 100% mięsa wołowego. Najsmaczniejsze burgery pochodzą ze zmielenia w całości odpowiednich tuszy, które same w sobie mają już odpowiednią proporcję mięsa i tłuszczu.
W burgerze istotne są również dodatki. I tu możliwości jest wiele. Burgery najczęściej serwuje się je w bułce pszennej w sezamie, którą smaruje się sosem, a następnie w jej wnętrzu układa się pozostałe dodatki - ser, pomidory, ogórki, roszponka, rukola, bekon, awokado...wybór jest naprawdę ogromny, a kompozycje mogą być bardzo wymyślne.
Niektóre restauracje serwują również burgery wegetariańskie z ciecierzycy, kaszy jaglanej, soi, soczewicy czy płatków zbożowych. Oferta wegeburgerów jest tak szeroka, że coraz chętniej sięgają po nie zarówno wegetarianie i weganie, jak i osoby, które do tej grupy się co prawda nie zaliczają, ale chcą poznawać nowe smaki.
Wyznacznikiem jakości burgera jest miejsce, w którym go kupimy. Jeżeli nie chcemy otrzymać nadmuchanej bułki pozbawionej smaku, wybierajmy miejsca sprawdzone. W dobrej burgerowni zamawiający może zdecydować nie tylko o rodzaju wysmażenia mięsa, ale i wybrać dowolne dodatki. Do wyboru powinna być również cała gama sosów. Cena takiego burgera może się wahać od 15 do nawet 30 zł.
Artykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz.
- Najlepsza patelnia do Twojej kuchni - Jaką patelnię wybrać?
- Tłuszcze w organizmie człowieka
- Po czym poznać, że mięso i wędliny są dobrej jakości?
Data publikacji: 2018-10-04, ostatnia zmiana: 2018-10-08