Burgery podbiły serca i żołądki milionów ludzi na całym świecie - co stoi za ich fenomenem?


Gdzie kupić dobrego burgera?


Pierwsze hamburgery pojawiały się na początku lat 90. i od tego czasu ich popularność sukcesywnie wzrastała. Obecnie stały się one symbolem jedzenia typu fast food. Dostępne są na wyciągnięcie ręki niemal wszędzie. Jednak mięso w bułce wraz z dodatkami swoje czasy świetności ma już za sobą. A to dlatego, że jego miejsce zastąpił burger, czyli taki hamburger tylko w bardziej ekskluzywnej wersji. Na czym polega jego fenomen? Dlaczego tego typu jedzenie cieszy się tak dużą popularnością? Powodów jest kilka.

Na początek odrobina historii

Nazwa hamburger nie ma nic wspólnego z angielskim słowem ham, czyli szynką. Hamburger wywodzi się od kotleta po hambursku, który powstawał na bazie siekanej wołowiny. Według jednej z teorii mówiącej o genezie hamburgera, danie, które dziś kojarzy nam się głównie z USA, stało się popularne w Ameryce dzięki niemieckim imigrantom.

Niektórzy początki burgera przypisują toskańskiemu garncarzowi Fletcherowi Davisowi, który na początku XX wieku otworzył restaurację na kółkach w Connecticut, gdzie podawał kotleta na upieczonym chlebie. Pomimo że historia hamburgera nie jest do końca jasna, z całą pewnością to nie McDonald’s był pierwszą restauracją sprzedającą burgery. Kilka innych restauracji zaczęło je podawać już znacznie wcześniej, a popularny McDonald’s wprowadził je do swojej oferty dopiero po 1940 roku.

Niezależnie od tego, gdzie i w jaki sposób faktycznie powstały burgery, bezdyskusyjnie ikoną uczyniła je kultura amerykańska. Amerykanie lubują się w burgerach, są one dla nich symbolem zadowolenia i przyjemnie spędzanego czasu.



Moda na restauracje serwujące burgery rozpoczęła się od stolicy. To właśnie w Warszawie powstały pierwsze kanapki z wołowiną serwowane na wynos. Obecnie w stolicy działa już kilkadziesiąt burgerowni, ciągle przybywają nowe i to nie tylko w stolicy. Lokali serwujących burgery nie brakuje również w innych miastach w Polsce. Popularność burgerów wynika z tzw. trendu better burgers, który polega na podnoszeniu burgerów do rangi dania restauracyjnego. Jest on również obserwowany w Polsce.

Co wyróżnia dobrego burgera?

Jaki powinien być dobry burger? Soczysty, syty i szybki. Przepis na jego przygotowanie jest w zasadzie bardzo prosty, ale to czy będzie on smaczny, zależy przede wszystkim od jakości składników i odpowiedniej proporcji - 80% mięsa i 20% dodatków. Smaczny burger to taki, który jest zrobiony z dobrej jakości mięsa wołowego, a przy tym zawiera w sobie 20-30% tłuszczu, który jest głównym nośnikiem smaku i dodaje mięsu odpowiedniego aromatu. Mięso do burgera powinno być soczyste i różowe w środku. Najlepszy stopień wysmażenia to medium, a najlepszy smak burgera to ten lekko przywędzony, który bierze się z grillowania na ogniu, a nie na elektrycznej płycie.



Najtańsze burgery, które robi się ze ścinków technologicznych, nie mają za wiele wspólnego z prawdziwymi burgerami ze 100% mięsa wołowego. Najsmaczniejsze burgery pochodzą ze zmielenia w całości odpowiednich tuszy, które same w sobie mają już odpowiednią proporcję mięsa i tłuszczu.

W burgerze istotne są również dodatki. I tu możliwości jest wiele. Burgery najczęściej serwuje się je w bułce pszennej w sezamie, którą smaruje się sosem, a następnie w jej wnętrzu układa się pozostałe dodatki - ser, pomidory, ogórki, roszponka, rukola, bekon, awokado...wybór jest naprawdę ogromny, a kompozycje mogą być bardzo wymyślne.

Co wyróżnia dobrego burgera?

Burgery wegetariańskie

Niektóre restauracje serwują również burgery wegetariańskie z ciecierzycy, kaszy jaglanej, soi, soczewicy czy płatków zbożowych. Oferta wegeburgerów jest tak szeroka, że coraz chętniej sięgają po nie zarówno wegetarianie i weganie, jak i osoby, które do tej grupy się co prawda nie zaliczają, ale chcą poznawać nowe smaki.



Gdzie kupić dobrego burgera?

Wyznacznikiem jakości burgera jest miejsce, w którym go kupimy. Jeżeli nie chcemy otrzymać nadmuchanej bułki pozbawionej smaku, wybierajmy miejsca sprawdzone. W dobrej burgerowni zamawiający może zdecydować nie tylko o rodzaju wysmażenia mięsa, ale i wybrać dowolne dodatki. Do wyboru powinna być również cała gama sosów. Cena takiego burgera może się wahać od 15 do nawet 30 zł.



Capri New
Artykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz.

Może Cię zaintersować:

- Najlepsza patelnia do Twojej kuchni - Jaką patelnię wybrać?

- Tłuszcze w organizmie człowieka

- Po czym poznać, że mięso i wędliny są dobrej jakości?

Data publikacji: 2018-10-04, ostatnia zmiana: 2018-10-08

ZOBACZ OGŁOSZENIA

Remonty Mieszkań,Wykończenia wnętrz
Brzostek
(woj. podkarpackie)
Zdrady i zdradzeni - miłość i rozwody Testerzy wierności
Jelenia Góra
(woj. dolnośląskie)
Utylizacja - przewóz - wywóz - sprzątanie piwnic / Warszawa
Warszawa
(woj. mazowieckie)
ogrodzenia panelowe systemowe wraz z materiałem
Krasnystaw
(woj. lubelskie)
Zabudowy balkonów i tarasów
Warszawa
(woj. mazowieckie)
Czyszczenie studni odmulanie
Gorlice
(woj. małopolskie)
Wynajęcia napisu w promocyjnych cenach
Warszawa
(woj. mazowieckie)
Transport (usługi transportowe) HDS
Warszawa
(woj. mazowieckie)
Biuro Nieruchomości Pro-Invest Nieruchomości
Świętochłowice
(woj. śląskie)
Catering Dietetyczny RoyalCook Poznań i okolice
Poznań
(woj. wielkopolskie)
tłumaczenia  z języka japońskiego na język polski oraz z języka polskiego na język japoński
Otwock
(woj. mazowieckie)
Łóżko rehabilitacyjne ARMINA
Łódź
(woj. łódzkie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Jak wybrać najlepszy gabinet kosmetyczny?
Wybierasz się do gabinetu, ale nie wiesz czym się kierować w wyborze? Zapraszamy do naszego poradnika!
Data publikacji: 2019-11-27
Dietetyk kliniczny - specjalista od żywienia
Sprawdź, czym charakteryzuje się dobry dietetyk kliniczny!
Data publikacji: 2019-11-26
Czym jest Merchandising?
Merchandising polega na znacznym zwiększeniu intensywności sprzedaży. Aby był on skuteczny, niezwykle ważne jest dokładne i rzetelna sprawdzenie i zaprojektowanie całej sprzedaży. Dzięki, temu można o...
Data publikacji: 2019-08-07
Odczulanie biorezonansem
Alergia, to problem który dotyka większość Polaków. Lekarze na całym świecie do dziś szukają najskuteczniejszych sposobów, żeby alergia nie dręczyła nas całe życie. Dużą popularnością zaczęły się cies...
Data publikacji: 2019-07-04