Przepis na pulpety z indyka w wersji fit!
Dania fit są zdrowe, niskokaloryczne i wcale nie oznacza to, że muszą być niedobre. Oto szybki przepis na pulpety z indyka w wersji fit.
- Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
- Ilość porcji: 4-5
- Typ potrawy: obiad
Składniki na pulpety z indyka fit:
- pół kilograma mielonego mięsa z indyka (może być mięso mielone z kurczaka)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki
- garść świeżo posiekanego szczypiorku
- garść listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg lub góra i dół).
- Obraną i umytą cebulę oraz imbir siekamy w drobną kostkę. Wraz z imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa.
- Następnie dodajemy przyprawy i zioła: szczypiorek, bazylię, natkę pietruszki, słodką oraz ostrą papryką, tymianek, sól, a także pieprz.
- Do miseczki wbijamy jajko i całość urabiamy. Z powstałej masy formujemy okrągłe pulpeciki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut.
Pulpety z indyka fit najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Do mięsa można przygotować na bazie jogurtu naturalnego niskokaloryczny sos czosnkowy, koperkowy lub tzatziki. Smacznego!
Pulpety z indyka fit w niskokalorycznym sosie pomidorowym
Jeśli gotujemy dania w wersji fit, nie oznacza to, że musimy rezygnować z sosu. Poniżej znajdziecie przepis na pulpety z indyka fit w niskokalorycznym sosie pomidorowym.
- Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
- Ilość porcji: 4
- Typ potrawy: obiad
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego z indyka (alternatywnie może być kurczak)
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe kaszy manny lub pełnoziarnistej bułki tartej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki papryki chilli
- pół łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub masło.
- Mięso mielone z indyka wymieszaj z jajkiem, kaszą manną i połową przypraw.
- Cebulą i czosnek obierz, a następnie umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość wrzuć na rozgrzaną oliwę.
- Po uzyskaniu złotego koloru dodaj pomidory i duś pod przykryciem około 20 minut.
- Dopraw według uznania.
Pulpety z indyka fit w niskokalorycznym sosie pomidorowym serwuj z kaszą, ryżem lub makaronem pełnoziarnistym oraz ulubioną surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!
Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu - źródło informacji o mięsie indyczym.
Data publikacji: 2019-09-12, ostatnia zmiana: 2019-09-11