Przepis na pulpety z indyka w wersji fit!

Przepis na pulpety z indyka w wersji fit!

Dania fit są zdrowe, niskokaloryczne i wcale nie oznacza to, że muszą być niedobre. Oto szybki przepis na pulpety z indyka w wersji fit.

  • Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
  • Ilość porcji: 4-5
  • Typ potrawy: obiad

Składniki na pulpety z indyka fit:

  • pół kilograma mielonego mięsa z indyka (może być mięso mielone z kurczaka)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
  • garść świeżo posiekanego szczypiorku
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg lub góra i dół).
  2. Obraną i umytą cebulę oraz imbir siekamy w drobną kostkę. Wraz z imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa.
  3. Następnie dodajemy przyprawy i zioła: szczypiorek, bazylię, natkę pietruszki, słodką oraz ostrą papryką, tymianek, sól, a także pieprz.
  4. Do miseczki wbijamy jajko i całość urabiamy. Z powstałej masy formujemy okrągłe pulpeciki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut.

Pulpety z indyka fit najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Do mięsa można przygotować na bazie jogurtu naturalnego niskokaloryczny sos czosnkowy, koperkowy lub tzatziki. Smacznego!

Pulpety z indyka fit w niskokalorycznym sosie pomidorowym

Jeśli gotujemy dania w wersji fit, nie oznacza to, że musimy rezygnować z sosu. Poniżej znajdziecie przepis na pulpety z indyka fit w niskokalorycznym sosie pomidorowym. 

  • Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z indyka (alternatywnie może być kurczak)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stołowe kaszy manny lub pełnoziarnistej bułki tartej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki chilli
  • pół łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub masło.
  2. Mięso mielone z indyka wymieszaj z jajkiem, kaszą manną i połową przypraw.
  3. Cebulą i czosnek obierz, a następnie umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość wrzuć na rozgrzaną oliwę.
  4. Po uzyskaniu złotego koloru dodaj pomidory i duś pod przykryciem około 20 minut.
  5. Dopraw według uznania.

Pulpety z indyka fit w niskokalorycznym sosie pomidorowym serwuj z kaszą, ryżem lub makaronem pełnoziarnistym oraz ulubioną surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!


Wingsofquality.eu

Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu - źródło informacji o mięsie indyczym.

Data publikacji: 2019-09-12, ostatnia zmiana: 2019-09-11

ZOBACZ OGŁOSZENIA

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Jakie wino wybrać do białego mięsa?
Dobór odpowiedniego wina do danej potrawy często bywa nie lada wyzwaniem. O ile większość już nie patrzy na „zasady” komponowania alkoholi z daniami i robi to intuicyjnie wielu smakoszy jest w stanie...
Data publikacji: 2019-11-06
Niedoceniana królowa polskich stołów ? dziczyzna
Choć żyjemy w czasach, kiedy ogromną presję kładzie się na produkty nieprzetworzone, naturalne, BIO i EKO, to mięsem najczęściej goszczącym na polskich stołach jest nie najekologiczniejsza wieprzowina...
Data publikacji: 2019-09-27
Aloes w kuchni - właściwości i zastosowanie
Nie od dziś wiadomo, że aloes ma szereg zbawiennych właściwości dla zdrowia i pielęgnacji ciała. Coraz częściej zwraca się też uwagę, że jego działanie nie ogranicza się wyłącznie do zewnętrznej aplik...
Data publikacji: 2019-09-15
Jak poznać prawdziwe wędliny?
W dzisiejszych czasach konsumenci są coraz bardziej świadomi wpływu żywności oraz jej dodatków na zdrowie i samopoczucie. Starają się czytać etykiety, badać skład i jakość produktów spożywczych na pół...
Data publikacji: 2018-10-17