Sushi z dostawą do domu lub biura - miniporadnik dla zamawiających
Sushi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw Kraju Kwitnącej Wiśni, ze względu na swoje walory estetyczne i smakowe ceniona również w Polsce. Jeszcze kilka lat temu zamawianie zestawów sushi kojarzyło się z luksusowymi przyjęciami czy imprezami branżowymi, obecnie można delektować się tym zdrowym i eleganckim daniem również podczas przerwy w pracy biurowej czy podczas niezobowiązującego spotkania w gronie przyjaciół. Jakie są rodzaje sushi i które warto zamówić z dostawą do domu lub biura? O czym koniecznie trzeba pamiętać jedząc ten japoński przysmak na bazie zakwaszonego ryżu? Zachęcamy do zapoznania się z naszymi wskazówkami dla zamawiających sushi.
Najbardziej znane rodzaje sushi - sprawdź, czy je znasz, a potem zamów
Klasyczne sushi składa się z surowego mięsa ryb lub owoców morza (sashimi) oraz specjalnie przygotowanego zakwaszonego ryżu (shari), bardzo często zawiera również nori - czyli prasowane morskie wodorosty w odcieniu ciemnej zieleni. Obecna nazwa tego smakołyku wywodzącego się z Południowo-Wschodniej Azji nawiązuje do procesu zakwaszania ryżu octem ryżowym. Jeśli lubisz charakterystyczny smak ryżu, wodorostów, warzyw i surowej ryby, czy mięsa, wpisz w wyszukiwarkę internetową adres https://ninjasushi.pl i skorzystaj ze sprawdzonego serwisu dostawy japońskiego sushi do domu lub biura. Kiedy już znajdziesz swojego ulubionego dostawcę sushi, pora podjąć decyzję odnośnie zawartości zamówienia. Warto wiedzieć, że istnieje wiele rodzajów sushi, choć najbardziej popularne jest to z surowymi lub wędzonymi rybami. Poniżej zamieszczamy małą rozpiskę popularnych rodzajów sushi. Może znajdziecie tutaj inspirację dotyczącą swojego przyszłego zamówienia?
- Nigiri – to uwielbiane w Japonii sushi z ryżem formowanym w palcach na podłużny, owalny kształt. Do ryżu ukształtowanego w ten sposób dodaje się ostry, zielony chrzan zwany wasabi a całość przykrywa się kawałkiem ryby, owocu morza. Jeśli chcesz poznać smak sushi najbardziej wpasowanego w gusta kulinarne większości Japończyków, to wybierz nigiri z akami (ciemnobordowym chudym mięsem tuńczyka) albo chutoro (średnio czerwonym mięsem tuńczyka z lekkim tłuszczykiem), czy też otoro (wspaniałe jasne mięso tuńczyka z tłuszczykiem rozpływającym się w ustach).
- Maki – to popularna zwłaszcza w krajach Europy rolka ryżowa z dodatkami, zawinięta w prasowane wodorosty nori, pokrojona na niewielkie kawałki – ,,kęsy na raz do buzi”. Maki jest bardzo smaczne i wygodne do zjedzenia np. podczas przerwy w pracy. Warto zamawiać maki wzbogacone o ciekawe dodatki np. piklowaną tykwę lub marynowaną rzodkiew. Serwisy dostawy sushi premium na przykład Ninja Sushi oferuje swoim klientom oryginalne wariacje na temat sushi maki. Znajdziesz tam np. wersje zawinięte w papier sojowy mamenori, czy rolki delikatesowe z dodatkiem kraba śnieżnego, pistacji i awokado.
- Tempura maki – to po prostu różnego rodzaju maki w oryginalnej odmianie – obtoczone delikatną tempurą (to specjalne japońskie ciasto) i smażone krótko na gorącym oleju.
- Uramaki – to ,,odwrócone” maki sushi. W tej wersji znajdziesz składniki zawinięte w arkusz z nori, następnie zgrabnie obtoczone prasowym ryżem. Efektowne i bardzo smaczne są uramaki posypane z wierzchu czarnym sezamem albo wariancja dodatkowo owinięta różnymi rybami. W Polsce szczególną popularnością cieszy się uramaki zwane potocznie California – czyli z dodatkiem ogórka, wędzonego łososia oraz awokado.
- Temaki – są to charakterystyczne rożki z prasowanych glonów nori, wypełnione ryżem oraz dodatkami w postaci ryb, owoców morza, a nawet japońskiego omleta czy grzybów.
- Oyakomaki – to sushi składające się z kulek ryżu owiniętych surową rybą wypełnioną farszem - najczęściej jest to jajko przepiórcze albo ikra.
- Oshi – to sushi szykowane wedle najstarszej japońskiej metody przygotowywania ryb. Robi się je w drewnianym pudełku, w którym prasuje się kolejne warstwy ryżu z rybami.
- Inari – oryginalnie wyglądające sushi w kształcie kieszonek ze smażonego tofu aburaage i wypełnione zwykle ryżem z kawałkami kurczaka, grzybami shitake, imbirem i sezamem.
- Chirashi-zushi – swobodna wariacja na temat sushi, albo inaczej mówiąc jego kulinarna dekonstrukcja. Jest to miseczka ryżu, w której umieszcza się różne kawałki ryb, owoców morza oraz warzyw. Często można znaleźć je w lunchowych bento – będzie więc idealnym rozwiązaniem na zamówienie do biura czy wyposażenie kosza piknikowego.
- Sashimi – to po prostu sushi bez ryżu, składa się z fantazyjnie rozłożonych na talerzu i odpowiednio przyprawionych plastrów ryby z warzywami.
Jeśli lubisz słodko-kwaśne, pełne umami smaki kuchni japońskiej, koniecznie wypróbuj różne zestawy sushi albo z pomocą doświadczonych sushimasterów skomponuj swój ulubiony zestaw. Sushi najlepiej jeść pałeczkami, spożywać w połączeniu z chrzanem wasabi i marynowanym imbirem, sosem sojowym, niektórzy preferują również odpowiednie sosy podkreślające smak poszczególnych rodzajów sushi np. Sriracha, Spicy, Unagi, Mango-Ananas, Truflowy. Zamówienie sushi z dostawą to ciekawy pomysł na integracyjny lunch w pracy, uroczystą kolację z ukochaną osobą albo celebrowanie ważnych rocznic rodzinnych. Serwisy z dostawą sushi premium np. Ninja Sushi dostarczają zamówienia od godz. 11:00 do 22:45. Warto wiedzieć, że sprawdzone ,,susharnie” w Polsce oferują swoim klientom bardzo oryginalne wersje sushi – wegetariańskie, wegańskie, rolki na słodko, sushi dietetyczne albo odpowiednie dla dzieci (bez surowych ryb). Jesteśmy bardzo ciekawi, które sushi jest twoim ulubionym i jakie dodatki preferuje do sushi twoja rodzina.
Data publikacji: 2024-07-06, ostatnia zmiana: 2024-07-06