Niedoceniana królowa polskich stołów – dziczyzna

Niedoceniana królowa polskich stołów – dziczyzna.

Choć żyjemy w czasach, kiedy ogromną presję kładzie się na produkty nieprzetworzone, naturalne, BIO i EKO, to mięsem najczęściej goszczącym na polskich stołach jest nie najekologiczniejsza wieprzowina i drób. Tymczasem mięsiwo, które jest najzdrowsze i najnaturalniejsze, stale jest spychane na kulinarne ubocze. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego dziczyzna, bo o niej mowa, jest zdrowsza od wieprzowiny oraz drobiu? Co przyrządzić z dziczyzny? Jak smakuje mięso z dzika? Na te i wiele innych pytań, odpowiedź znajdziesz poniżej.

Naturalność kontra konserwanty, czyli dziczyzna górą

Mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych, wieprzowina czy drób, nie są produktami ekologicznymi i najzdrowszymi. Producenci tych towarów stale usiłują nas przekonać, że kupujemy mięso BIO i EKO, ale to nie zmienia faktu, że wieprzowina i drób są towarami produkowanymi hurtowo. Świnie i kury rodzą się tylko po to, aby wyeksploatować je za życia, a następnie dostarczyć na nasze talerze. Zwierzęta hodowlane przez całe swoje życie przebywają w zamkniętych ciasnych klatkach, karmione są sztuczną paszą z GMO, dostają sztuczne hormony i antybiotyki na szybszy rozwój, a następnie, już po uboju, nastrzykiwane są wodą, tak aby ich mięso ważyło więcej i w efekcie sprzedane było z większym zyskiem.

Tymczasem dziczyzna to czysta biologia i natura. Dziki, sarny, jelenie nie są produkowane, lecz rodzą się i żyją naturalnie w zgodzie z ekosystemem leśnym. Żywią się naturalnymi ziołami, owocami leśnymi, bukwią czy żołędziami. Nie są ściśnięte w klatkach, lecz mają nieograniczoną możliwość ruchu. I przede wszystkim nie dostają żadnych sztucznych wspomagaczy, antybiotyków czy hormonów. Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny, jelenia jest w stu procentach naturalne i ekologiczne.

Naturalność kontra konserwanty, czyli dziczyzna górą

Czy dziczyzna wpływa na zdrowie? Czyli lecznicze właściwości dziczyzny

Dziczyzna, dzięki braku nastrzykiwań sztucznymi hormonami i antybiotykami, nie powoduje w naszych organizmach jednej z głównych chorób cywilizacyjnych – alergii pokarmowych. Alergie pokarmowe w dużej mierze wynikają ze słabej jakości produktów, sztucznie nawożonych, przetwarzanych, nastrzykiwanych chemią. Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest z kolei mięsem bardzo wysokiej jakości i, dzięki różnorodnej i ekologicznej diecie, naturalnie bogate jest w białka, witaminy z grupy B, minerały, między innymi fosfor, wapń czy magnez, oraz jest pełne łatwo przyswajalnego żelaza. Dodatkowo dzięki życiu na wolności i dużej ilości ruchu, mięso z dziczyzny, jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, a więc jest także mniej kaloryczne. To z kolei sprawia, że dziczyzna jest świetnym składnikiem diety osób odchudzających się oraz cierpiących na choroby układu krwionośnego, takie jak miażdżyca, udary mózgu czy nadciśnienie tętnicze, a także anemię.

Dziczyzna od kuchni, czyli co przyrządzić z dziczyzny i jak ona smakuje?

Dziczyzna posiada wyjątkowy smak i aromat, którego nie da się podrobić w żaden sposób! Dzięki diecie bogatej w leśne owoce i zioła, mięso z dzika, sarny czy jelenia, przechodzi leśnym aromatem, który podkreślony odpowiednią kompozycją ziół i przypraw sprawi, że potrawy przygotowane z dziczyzny zachwycą podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Wiele osób unika dziczyzny w obawie, że jest to mięso wymagające, trudne w przygotowaniu i można przygotować z niego tylko garstkę potraw. Nic bardziej mylnego! Dziczyzna, jeśli kupiona jest z pewnego źródła, takiego jak sklep, skup dziczyzny czy zakład przetwórstwa mięsnego Leśniczówka, jest gotowe do przyrządzania w kuchni. Dziczyzna taka jest przebadana weterynaryjnie, skruszała i przygotowana na kulinarne szaleństwa. A i poszaleć z nią można. Dziczyznę można smażyć, piec, grillować i wędzić. Z dziczyzny przygotujesz także przepyszne zupy na leśnym wywarze, a także wyjątkowe wyroby wędliniarskie, takie jak salami z dzika, kiełbasa krakowska z jelenia, pasztet z sarny czy smalec z dziczyzny.

Dziczyzna od kuchni, czyli co przyrządzić z dziczyzny i jak ona smakuje?

Mięso z dzika warte swojej ceny!

Zdarza się, że ludzie kupują mięso wieprzowe czy drobiowe zamiast dziczyzny, z powodu ceny. Jednak jeśli porównamy niezaprzeczalne właściwości dziczyzny i marne jakościowo mięso drobiowe czy wieprzowe, sprawa wydaje się jasna. Idąc do sklepu obuwniczego wolimy kupić buty droższe, wykonane z lepszej jakości materiału, które nie były wyprodukowane masowo na taśmie w Chinach, bo wiadomo, że wytrzymają dłużej, niż buty produkowane masowo za najniższą cenę i z nie najlepszych materiałów. Tak samo jest z mięsem. Lepiej kupić nieco droższą, ale za to o wiele zdrowszą i naturalniejszą dziczyznę, od hurtowo produkowanego mięsa wieprzowego i drobiowego, które nie może poszczycić się dobrym wpływem na nasze zdrowie.


Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net


Data publikacji: 2019-09-27, ostatnia zmiana: 2019-09-24

ZOBACZ OGŁOSZENIA

GRANO TOSTADO Kawa ziarnista GranoTostado COLUMBIA EXELSO 500g
59,00 zł
Jawor
(woj. dolnośląskie)
tommy cafe Kawa Indie Monsooned Malabar AA 1kg
84,00 zł
Tarnowiec
(woj. małopolskie)
Młynki do pieprzu i soli drewniane ręczne peugeot fidji czarne 2 szt.
238,00 zł
Wodzisław Śląski
(woj. śląskie)
Kawiarka Noira 9TZ
54,50 zł
Bełchatów
(woj. łódzkie)
GRANO TOSTADO Zestaw degustacyjny GranoTostado nr.2
133,00 zł
Sochaczew
(woj. mazowieckie)
Dallmayr KAWA ZIARNISTA DALLMAYR CREMA INTENSA 1000G
48,00 zł
Nowy Targ
(woj. małopolskie)
Lavazza Super Gusto UTZ
73,00 zł
Sieradz
(woj. łódzkie)
BIALETTI Kawa mielona Bialetti Perfetto Moka Delicato 250g
26,00 zł
Mysłowice
(woj. śląskie)
Kawiarka stalowa ciśnieniowa cilio treviso - kafetiera na 6 filiżanek espresso
563,00 zł
Rybarzowice
(woj. śląskie)
KIMBO Kawa Kimbo Aroma Intenso 1 kg, Ziarnista
57,00 zł
Konin
(woj. wielkopolskie)
Kawiarka aluminiowa ciśnieniowa bialetti aeternum allegra petra platino beżowa - kafetiera na 6 fili
87,00 zł
Puławy
(woj. lubelskie)
Kawiarka stalowa ciśnieniowa cilio caffettiera - kafetiera na 2 filiżanki espresso
208,00 zł
Szczecin
(woj. zachodniopomorskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Kiełki i ich cenne właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Na pewno na sklepowych półkach nie raz widziałeś pojemniczki z kiełkami. Warto po nie sięgnąć – to prawdziwa bomba witaminowa. Kiełki bez problemu wyhodujesz też w domu.
Data publikacji: 2020-06-22
Zalety jedzenia na wynos
Zamawianie posiłku przez telefon lub za pomocą aplikacji jest proste, szybkie i wygodne. Jakie jeszcze zalety ma jedzenie na wynos?
Data publikacji: 2020-04-03
Wegańskie przetwory
Pyszne przetwory kojarzą się z pobytem w domu rodzinnym, dżemami przygotowywanymi przez babcię lub domowymi pastami. Osoby na diecie wegańskiej często tęsknią do smaków znanych z dzieciństwa, w tym np...
Data publikacji: 2020-03-28
Jakie wino wybrać do białego mięsa?
Dobór odpowiedniego wina do danej potrawy często bywa nie lada wyzwaniem. O ile większość już nie patrzy na „zasady” komponowania alkoholi z daniami i robi to intuicyjnie wielu smakoszy jest w stanie...
Data publikacji: 2019-11-06

Zgłoś uwagi

Stale pracujemy nad wydajnością i wygodą korzystania ze Sprzedawacza. Jeżeli zauważyłeś błąd lub masz pomysł na nowe funkcjonalności - daj nam znać i przyczyń się do ulepszenia serwisu!

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez SoftNinjas Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, w celu świadczenia usług w ramach serwisu Sprzedawacz.pl - zgodnie z polityką prywatności.
* Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję Regulamin serwisu Sprzedawacz.pl.
Wyślij