Niedoceniana królowa polskich stołów – dziczyzna

Niedoceniana królowa polskich stołów – dziczyzna.

Choć żyjemy w czasach, kiedy ogromną presję kładzie się na produkty nieprzetworzone, naturalne, BIO i EKO, to mięsem najczęściej goszczącym na polskich stołach jest nie najekologiczniejsza wieprzowina i drób. Tymczasem mięsiwo, które jest najzdrowsze i najnaturalniejsze, stale jest spychane na kulinarne ubocze. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego dziczyzna, bo o niej mowa, jest zdrowsza od wieprzowiny oraz drobiu? Co przyrządzić z dziczyzny? Jak smakuje mięso z dzika? Na te i wiele innych pytań, odpowiedź znajdziesz poniżej.

Naturalność kontra konserwanty, czyli dziczyzna górą

Mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych, wieprzowina czy drób, nie są produktami ekologicznymi i najzdrowszymi. Producenci tych towarów stale usiłują nas przekonać, że kupujemy mięso BIO i EKO, ale to nie zmienia faktu, że wieprzowina i drób są towarami produkowanymi hurtowo. Świnie i kury rodzą się tylko po to, aby wyeksploatować je za życia, a następnie dostarczyć na nasze talerze. Zwierzęta hodowlane przez całe swoje życie przebywają w zamkniętych ciasnych klatkach, karmione są sztuczną paszą z GMO, dostają sztuczne hormony i antybiotyki na szybszy rozwój, a następnie, już po uboju, nastrzykiwane są wodą, tak aby ich mięso ważyło więcej i w efekcie sprzedane było z większym zyskiem.

Tymczasem dziczyzna to czysta biologia i natura. Dziki, sarny, jelenie nie są produkowane, lecz rodzą się i żyją naturalnie w zgodzie z ekosystemem leśnym. Żywią się naturalnymi ziołami, owocami leśnymi, bukwią czy żołędziami. Nie są ściśnięte w klatkach, lecz mają nieograniczoną możliwość ruchu. I przede wszystkim nie dostają żadnych sztucznych wspomagaczy, antybiotyków czy hormonów. Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny, jelenia jest w stu procentach naturalne i ekologiczne.

Naturalność kontra konserwanty, czyli dziczyzna górą

Czy dziczyzna wpływa na zdrowie? Czyli lecznicze właściwości dziczyzny

Dziczyzna, dzięki braku nastrzykiwań sztucznymi hormonami i antybiotykami, nie powoduje w naszych organizmach jednej z głównych chorób cywilizacyjnych – alergii pokarmowych. Alergie pokarmowe w dużej mierze wynikają ze słabej jakości produktów, sztucznie nawożonych, przetwarzanych, nastrzykiwanych chemią. Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest z kolei mięsem bardzo wysokiej jakości i, dzięki różnorodnej i ekologicznej diecie, naturalnie bogate jest w białka, witaminy z grupy B, minerały, między innymi fosfor, wapń czy magnez, oraz jest pełne łatwo przyswajalnego żelaza. Dodatkowo dzięki życiu na wolności i dużej ilości ruchu, mięso z dziczyzny, jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, a więc jest także mniej kaloryczne. To z kolei sprawia, że dziczyzna jest świetnym składnikiem diety osób odchudzających się oraz cierpiących na choroby układu krwionośnego, takie jak miażdżyca, udary mózgu czy nadciśnienie tętnicze, a także anemię.

Dziczyzna od kuchni, czyli co przyrządzić z dziczyzny i jak ona smakuje?

Dziczyzna posiada wyjątkowy smak i aromat, którego nie da się podrobić w żaden sposób! Dzięki diecie bogatej w leśne owoce i zioła, mięso z dzika, sarny czy jelenia, przechodzi leśnym aromatem, który podkreślony odpowiednią kompozycją ziół i przypraw sprawi, że potrawy przygotowane z dziczyzny zachwycą podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Wiele osób unika dziczyzny w obawie, że jest to mięso wymagające, trudne w przygotowaniu i można przygotować z niego tylko garstkę potraw. Nic bardziej mylnego! Dziczyzna, jeśli kupiona jest z pewnego źródła, takiego jak sklep, skup dziczyzny czy zakład przetwórstwa mięsnego Leśniczówka, jest gotowe do przyrządzania w kuchni. Dziczyzna taka jest przebadana weterynaryjnie, skruszała i przygotowana na kulinarne szaleństwa. A i poszaleć z nią można. Dziczyznę można smażyć, piec, grillować i wędzić. Z dziczyzny przygotujesz także przepyszne zupy na leśnym wywarze, a także wyjątkowe wyroby wędliniarskie, takie jak salami z dzika, kiełbasa krakowska z jelenia, pasztet z sarny czy smalec z dziczyzny.

Dziczyzna od kuchni, czyli co przyrządzić z dziczyzny i jak ona smakuje?

Mięso z dzika warte swojej ceny!

Zdarza się, że ludzie kupują mięso wieprzowe czy drobiowe zamiast dziczyzny, z powodu ceny. Jednak jeśli porównamy niezaprzeczalne właściwości dziczyzny i marne jakościowo mięso drobiowe czy wieprzowe, sprawa wydaje się jasna. Idąc do sklepu obuwniczego wolimy kupić buty droższe, wykonane z lepszej jakości materiału, które nie były wyprodukowane masowo na taśmie w Chinach, bo wiadomo, że wytrzymają dłużej, niż buty produkowane masowo za najniższą cenę i z nie najlepszych materiałów. Tak samo jest z mięsem. Lepiej kupić nieco droższą, ale za to o wiele zdrowszą i naturalniejszą dziczyznę, od hurtowo produkowanego mięsa wieprzowego i drobiowego, które nie może poszczycić się dobrym wpływem na nasze zdrowie.


Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net


Data publikacji: 2019-09-27, ostatnia zmiana: 2019-09-24

ZOBACZ OGŁOSZENIA

Najlepsza liściasta herbata czarna sypana IRISH CREAM czekoladki 120g
32,00 zł
Warszawa
(woj. mazowieckie)
Filiżanka ze spodkiem kubek kawa herbata 280 ml
39,00 zł
Sanok
(woj. podkarpackie)
Herbata dla Mamy w kwiecistym pudełku  - prezent upominek z 20 smakami herbat na Dzień Matki 18x5g,
49,00 zł
Runowo
(woj. wielkopolskie)
Podgrzewacz stalowy do zaparzaczy dzbankÓw 3451
21,90 zł
Słupsk
(woj. pomorskie)
Najlepsza liściasta sypana herbata EARL GREY ORIENTAL mango bergamotka 100g
32,00 zł
Żory
(woj. śląskie)
Zaparzacz do herbaty 1000ml berlingerhaus bh-7616 black rose
81,00 zł
Jelenia Góra
(woj. dolnośląskie)
Najlepsza sypana herbata owocowa MALINA rodzynki ananas hibiskus 200g
36,00 zł
Wodzisław Śląski
(woj. śląskie)
Zestaw prezentowy na urodziny HERBACIANE PARTY. Zestaw 20 herbat 20x5/8g różnego rodzaju i smaku, he
237,00 zł
Katowice
(woj. śląskie)
Zaparzacz do kawy/herbaty z dociskiem 350 ml
48,00 zł
Stalowa Wola
(woj. podkarpackie)
Najlepsza sypana herbata czerwonokrzew Rooibos Honeybush BROWNIE 150g
37,00 zł
Bełchatów
(woj. łódzkie)
Najlepsza liściasta herbata czarna sypana CYNAMONOWA Cup&You 120g
33,00 zł
Tarnów
(woj. małopolskie)
Najlepsza sypana herbata czerwonokrzew Rooibos MANDARYNKI Z IMBIREM 150g
36,00 zł
Rzeszów
(woj. podkarpackie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Sushi z dostawą do domu lub biura - miniporadnik dla zamawiających
Sushi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw Kraju Kwitnącej Wiśni, ze względu na swoje walory estetyczne i smakowe ceniona również w Polsce. Jeszcze kilka lat temu zamawianie zestawów sushi ko...
Data publikacji: 2024-07-06
Jakie korzyści zdrowotne wypływają z olejów zimnotłoczonych?
W przeciwieństwie do olejów rafinowanych, które są często poddawane wysokiej temperaturze i różnym procesom chemicznym w celu poprawy smaku, trwałości i wyglądu, oleje zimnotłoczone zachowują większoś...
Data publikacji: 2024-02-14
Pasteryzacja żywności - temperatura i czas
Pasteryzacja, nazwana na cześć słynnego naukowca Louisa Pasteura, stała się jednym z kluczowych osiągnięć w dziedzinie przetwórstwa żywności. Odkryta w XIX wieku, technika ta rewolucjonizuje sposób, w...
Data publikacji: 2023-09-19
Oleje zimno tłoczone co warto o nich wiedzieć ?
Tłoczone na zimno oleje są prawdziwymi skarbami natury, obfitującymi w niezbędne składniki odżywcze, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Wśród nich znajdziemy takie perły jak: ol...
Data publikacji: 2023-09-01