Szukaj

Kategorie

Niedoceniana królowa polskich stołów – dziczyzna

Niedoceniana królowa polskich stołów – dziczyzna.

Choć żyjemy w czasach, kiedy ogromną presję kładzie się na produkty nieprzetworzone, naturalne, BIO i EKO, to mięsem najczęściej goszczącym na polskich stołach jest nie najekologiczniejsza wieprzowina i drób. Tymczasem mięsiwo, które jest najzdrowsze i najnaturalniejsze, stale jest spychane na kulinarne ubocze. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego dziczyzna, bo o niej mowa, jest zdrowsza od wieprzowiny oraz drobiu? Co przyrządzić z dziczyzny? Jak smakuje mięso z dzika? Na te i wiele innych pytań, odpowiedź znajdziesz poniżej.

Naturalność kontra konserwanty, czyli dziczyzna górą

Mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych, wieprzowina czy drób, nie są produktami ekologicznymi i najzdrowszymi. Producenci tych towarów stale usiłują nas przekonać, że kupujemy mięso BIO i EKO, ale to nie zmienia faktu, że wieprzowina i drób są towarami produkowanymi hurtowo. Świnie i kury rodzą się tylko po to, aby wyeksploatować je za życia, a następnie dostarczyć na nasze talerze. Zwierzęta hodowlane przez całe swoje życie przebywają w zamkniętych ciasnych klatkach, karmione są sztuczną paszą z GMO, dostają sztuczne hormony i antybiotyki na szybszy rozwój, a następnie, już po uboju, nastrzykiwane są wodą, tak aby ich mięso ważyło więcej i w efekcie sprzedane było z większym zyskiem.

Tymczasem dziczyzna to czysta biologia i natura. Dziki, sarny, jelenie nie są produkowane, lecz rodzą się i żyją naturalnie w zgodzie z ekosystemem leśnym. Żywią się naturalnymi ziołami, owocami leśnymi, bukwią czy żołędziami. Nie są ściśnięte w klatkach, lecz mają nieograniczoną możliwość ruchu. I przede wszystkim nie dostają żadnych sztucznych wspomagaczy, antybiotyków czy hormonów. Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny, jelenia jest w stu procentach naturalne i ekologiczne.

Naturalność kontra konserwanty, czyli dziczyzna górą

Czy dziczyzna wpływa na zdrowie? Czyli lecznicze właściwości dziczyzny

Dziczyzna, dzięki braku nastrzykiwań sztucznymi hormonami i antybiotykami, nie powoduje w naszych organizmach jednej z głównych chorób cywilizacyjnych – alergii pokarmowych. Alergie pokarmowe w dużej mierze wynikają ze słabej jakości produktów, sztucznie nawożonych, przetwarzanych, nastrzykiwanych chemią. Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest z kolei mięsem bardzo wysokiej jakości i, dzięki różnorodnej i ekologicznej diecie, naturalnie bogate jest w białka, witaminy z grupy B, minerały, między innymi fosfor, wapń czy magnez, oraz jest pełne łatwo przyswajalnego żelaza. Dodatkowo dzięki życiu na wolności i dużej ilości ruchu, mięso z dziczyzny, jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, a więc jest także mniej kaloryczne. To z kolei sprawia, że dziczyzna jest świetnym składnikiem diety osób odchudzających się oraz cierpiących na choroby układu krwionośnego, takie jak miażdżyca, udary mózgu czy nadciśnienie tętnicze, a także anemię.

Dziczyzna od kuchni, czyli co przyrządzić z dziczyzny i jak ona smakuje?

Dziczyzna posiada wyjątkowy smak i aromat, którego nie da się podrobić w żaden sposób! Dzięki diecie bogatej w leśne owoce i zioła, mięso z dzika, sarny czy jelenia, przechodzi leśnym aromatem, który podkreślony odpowiednią kompozycją ziół i przypraw sprawi, że potrawy przygotowane z dziczyzny zachwycą podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Wiele osób unika dziczyzny w obawie, że jest to mięso wymagające, trudne w przygotowaniu i można przygotować z niego tylko garstkę potraw. Nic bardziej mylnego! Dziczyzna, jeśli kupiona jest z pewnego źródła, takiego jak sklep, skup dziczyzny czy zakład przetwórstwa mięsnego Leśniczówka, jest gotowe do przyrządzania w kuchni. Dziczyzna taka jest przebadana weterynaryjnie, skruszała i przygotowana na kulinarne szaleństwa. A i poszaleć z nią można. Dziczyznę można smażyć, piec, grillować i wędzić. Z dziczyzny przygotujesz także przepyszne zupy na leśnym wywarze, a także wyjątkowe wyroby wędliniarskie, takie jak salami z dzika, kiełbasa krakowska z jelenia, pasztet z sarny czy smalec z dziczyzny.

Dziczyzna od kuchni, czyli co przyrządzić z dziczyzny i jak ona smakuje?

Mięso z dzika warte swojej ceny!

Zdarza się, że ludzie kupują mięso wieprzowe czy drobiowe zamiast dziczyzny, z powodu ceny. Jednak jeśli porównamy niezaprzeczalne właściwości dziczyzny i marne jakościowo mięso drobiowe czy wieprzowe, sprawa wydaje się jasna. Idąc do sklepu obuwniczego wolimy kupić buty droższe, wykonane z lepszej jakości materiału, które nie były wyprodukowane masowo na taśmie w Chinach, bo wiadomo, że wytrzymają dłużej, niż buty produkowane masowo za najniższą cenę i z nie najlepszych materiałów. Tak samo jest z mięsem. Lepiej kupić nieco droższą, ale za to o wiele zdrowszą i naturalniejszą dziczyznę, od hurtowo produkowanego mięsa wieprzowego i drobiowego, które nie może poszczycić się dobrym wpływem na nasze zdrowie.


Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net


Data publikacji: 2019-09-27, ostatnia zmiana: 2019-09-24


Spodobało Ci się?


Zobacz ogłoszenia

 Cold brew 5kcm4212sx kitchenaid
659,00 zł
Swarzędz
(woj. wielkopolskie)
 Natjun 100% sok z granatu 400ml
16,92 zł
Malbork
(woj. pomorskie)
 Ksylitol pięć przemian cukier brzozowy 500g
25,42 zł
Trzebiatów
(woj. zachodniopomorskie)
 Mieszanka witalna truskawka 300g
18,28 zł
Słupsk
(woj. pomorskie)
 Musli z amarantusem i malinami ekologiczne 250g
13,09 zł
Rybarzowice
(woj. śląskie)
 Olej z dziką różą z pierwszego tłoczenia nierafinowany 350ml
32,22 zł
Tarnowskie Góry
(woj. śląskie)
 Bobovita herbatka z melisy rumianku i lipy po 6. miesiącu 200g
21,58 zł
Gostyń
(woj. wielkopolskie)
 Wiesiołek oleovitum 100ml
30,01 zł
Otwock
(woj. mazowieckie)
 Kasza kuskus bio 500g
8,33 zł
Będzin
(woj. śląskie)
 Sól morska jodowana średnia 1000g
3,57 zł
Toruń
(woj. kujawsko-pomorskie)
 Sos sałatkowy czosnkiem niedźwiedzim bio 10 g - dary natury
2,00 zł
Olsztyn
(woj. warmińsko-mazurskie)
 Beczka piwa 30 litrów
222,00 zł
Sopot
(woj. pomorskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY

Aloes w kuchni - właściwości i zastosowanie
Nie od dziś wiadomo, że aloes ma szereg zbawiennych właściwości dla zdrowia i pielęgnacji ciała. Coraz częściej zwraca się też uwagę, że jego działanie nie ogranicza się wyłącznie do zewnętrznej aplikacji. Aloes może stanowić składnik odpowiednio zbilansowanej diety. Dlaczego warto go spożywać i jaka jest jego najlepiej przyswajalna forma?

Data publikacji: 2019-09-15

Przepis na pulpety z indyka w wersji fit!
Dania fit są zdrowe, niskokaloryczne i wcale nie oznacza to, że muszą być niedobre. Oto szybki przepis na pulpety z indyka w wersji fit.

Data publikacji: 2019-09-12

Jak poznać prawdziwe wędliny?
W dzisiejszych czasach konsumenci są coraz bardziej świadomi wpływu żywności oraz jej dodatków na zdrowie i samopoczucie. Starają się czytać etykiety, badać skład i jakość produktów spożywczych na półkach. W zależności od produktu...

Data publikacji: 2018-10-17

Czarnuszka - królowa przypraw
Aromatyczne, czarne nasiona, które kryją w sobie wielką moc. Czarnuszka uwodzi smakiem i zapachem, dostarczając jednocześnie mnóstwo składników odżywczych. Poznaj tę niezwykłą roślinę i dowiedz się, jak włączyć ją do swojej diety.

Data publikacji: 2018-09-27