Dobór odpowiedniego wina do danej potrawy często bywa nie lada wyzwaniem. O ile większość już nie patrzy na „zasady” komponowania alkoholi z daniami i robi to intuicyjnie wielu smakoszy jest w stanie wyczuć, że coś tu nie pasuje. Jeśli chce się uniknąć gafy i uniknąć zagłuszenia smaku potrawy winem lub odwrotnie zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem.
Pierwszą zasadą jest dobór kolorystyczny. I tak ryby czy białe mięsa najlepiej łączyć z białym winem, a czerwone z czerwonym. Tych, którzy chcą nieco bardziej zagłębić się w sposób łączenia może zainteresować metoda filozofii smaku i ciężaru potraw. Najprościej mówiąc należy zastanowić się, jakie wrażenia smakowe wino wywołuje na języku? Czy wyraźnie można odczuć słodycz, kwasowość, czy może gorycz? Należy również ocenić uczucie jakie pozostawia ono w ustach. Czy chwilę po skosztowaniu czujemy zimno, ciepło, kremowość, a może wręcz przeciwnie – suchość? Ostatnim już czynnikiem są aromaty.
Jak już zostało wspomniane na początku, do drobiu śmiało można podać wino białe. Ale nie jest to konieczność! Można również podawać do niego wina różowe lub czerwone, ale muszą być one lekkie. Chodzi o to, aby smak alkoholu nie przytłumił dania głównego. Jeśli jednak te informacje to wciąż za mało, istnieje również inny podział:
Co najważniejsze to jednak własne upodobania. W końcu nikt nikomu nie zabroni pić mocnego czerwonego wina do drobiu. Ważne jednak, aby swoich preferencji nie narzucać swoim gościom. A jeśli już mowa o gościach… Jeśli chce się ich naprawdę zaskoczyć warto sięgnąć po wino, którego jeszcze nigdy nie próbowali. W tym wypadku warto zajrzeć do specjalnego miejsca. Sklep z winami Zielone Butelki w swoim asortymencie posiada ciekawe propozycje win z całego świata pasujących do różnych typów dań.
Data publikacji: 2019-11-06, ostatnia zmiana: 2019-11-06