Jakie wino wybrać do białego mięsa?

Jakie wino wybrać do białego mięsa?

Dobór odpowiedniego wina do danej potrawy często bywa nie lada wyzwaniem. O ile większość już nie patrzy na „zasady” komponowania alkoholi z daniami i robi to intuicyjnie wielu smakoszy jest w stanie wyczuć, że coś tu nie pasuje. Jeśli chce się uniknąć gafy i uniknąć zagłuszenia smaku potrawy winem lub odwrotnie zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem.

Jak łączyć wina z potrawami?

Pierwszą zasadą jest dobór kolorystyczny. I tak ryby czy białe mięsa najlepiej łączyć z białym winem, a czerwone z czerwonym. Tych, którzy chcą nieco bardziej zagłębić się w sposób łączenia może zainteresować metoda filozofii smaku i ciężaru potraw. Najprościej mówiąc należy zastanowić się, jakie wrażenia smakowe wino wywołuje na języku? Czy wyraźnie można odczuć słodycz, kwasowość, czy może gorycz? Należy również ocenić uczucie jakie pozostawia ono w ustach. Czy chwilę po skosztowaniu czujemy zimno, ciepło, kremowość, a może wręcz przeciwnie – suchość? Ostatnim już czynnikiem są aromaty.

Jak łączyć wina z potrawami?

Jakie wina łączyć z białym mięsem?

Jak już zostało wspomniane na początku, do drobiu śmiało można podać wino białe. Ale nie jest to konieczność! Można również podawać do niego wina różowe lub czerwone, ale muszą być one lekkie. Chodzi o to, aby smak alkoholu nie przytłumił dania głównego. Jeśli jednak te informacje to wciąż za mało, istnieje również inny podział:

  1. Do pieczonego kurczaka podajemy lekkie wino białe typu Soave.
  2. Do smażonego kurczaka przyprawionego np. tymiankiem również podajemy wina białe, można jednak pokusić się na coś nieco bardziej wyrazistego np. wino ze szczepu riesling lub sauvignion blanc.
  3. Do kurczaka w cięższym sosie (np. śmietanowym) można zaserwować coś jeszcze mocniejszego jak wino typu chardonnay.
  4. Do indyka śmiało może zaserwować zarówno wino białe jak i czerwone.
  5. Do gęsi idealnie pasuje młode, wytrawne wino aromatyczne. To wszystko przez wyrazisty smak gęsiny, który mógłby stłumić smak samego mięsa.
  6. Do kaczki pasuje lekkie, czerwone wino wytrawne.


Co najważniejsze to jednak własne upodobania. W końcu nikt nikomu nie zabroni pić mocnego czerwonego wina do drobiu. Ważne jednak, aby swoich preferencji nie narzucać swoim gościom. A jeśli już mowa o gościach… Jeśli chce się ich naprawdę zaskoczyć warto sięgnąć po wino, którego jeszcze nigdy nie próbowali. W tym wypadku warto zajrzeć do specjalnego miejsca. Sklep z winami Zielone Butelki w swoim asortymencie posiada ciekawe propozycje win z całego świata pasujących do różnych typów dań.  


Data publikacji: 2019-11-06, ostatnia zmiana: 2019-11-06

ZOBACZ OGŁOSZENIA

MORI-NU Silken Tofu - serek tofu twrdy - twarożek 349 gr - Tofu Morinaga Firm jest - twarde
8,90 zł
Warszawa
(woj. mazowieckie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Zalety jedzenia na wynos
Zamawianie posiłku przez telefon lub za pomocą aplikacji jest proste, szybkie i wygodne. Jakie jeszcze zalety ma jedzenie na wynos?
Data publikacji: 2020-04-03
Wegańskie przetwory
Pyszne przetwory kojarzą się z pobytem w domu rodzinnym, dżemami przygotowywanymi przez babcię lub domowymi pastami. Osoby na diecie wegańskiej często tęsknią do smaków znanych z dzieciństwa, w tym np...
Data publikacji: 2020-03-28
Niedoceniana królowa polskich stołów ? dziczyzna
Choć żyjemy w czasach, kiedy ogromną presję kładzie się na produkty nieprzetworzone, naturalne, BIO i EKO, to mięsem najczęściej goszczącym na polskich stołach jest nie najekologiczniejsza wieprzowina...
Data publikacji: 2019-09-27
Aloes w kuchni - właściwości i zastosowanie
Nie od dziś wiadomo, że aloes ma szereg zbawiennych właściwości dla zdrowia i pielęgnacji ciała. Coraz częściej zwraca się też uwagę, że jego działanie nie ogranicza się wyłącznie do zewnętrznej aplik...
Data publikacji: 2019-09-15