Szukaj

Kategorie

Wybór spieniacza do mleka - praktyczne porady i informacje


Jaki wybrać spieniacz do mleka?


Akcesoria kuchenne to asortyment całkiem pokaźnych rozmiarów i gdyby mieć wszystko, co sugerują nam reklamy, to na kuchnię trzeba by raczej przerobić salon, a aneksy kuchenne nie miałyby w ogóle racji bytu. Faktem jest, że większość gadżetów kuchennych nie jest zbyt duża, jednak wygodne rozlokowanie ich wymaga nie lada umiejętności organizacyjnych. Jeśli dysponuje się mocno ograniczonym miejscem i chce dodatkowo, by zmieściły się tam jeszcze garnki, zastawa stołowa, sztućce, podstawowe składniki spożywcze i elektroniczni pomocnicy do blendowania, krojenia, mieszania itd. to trzeba się nieco natrudzić. Robiąc to, zapomina się często o znaczeniu spieniacza do mleka dla domu, w którym poranna kawa urosła już do miana rytuału, czy też tradycji rodzinnej poprawiającej więzi łączące jej członków. Jaki jednak model spieniacza wybrać?

Różnorodne zastosowanie spienionego mleka

To nie jest tak, że odpowiedni spieniacz do mleka ma rację bytu jedynie w domu, w którym pije się codziennie kawę. Marzenia o porannym cappuccino mogą tu zastąpić również liczne desery, w których skład wchodzi taka gęsta, pyszna pianka, czyli skutek użycia tego urządzenia w swojej kuchni. Jest ono sporym ułatwieniem i potrafi zaoszczędzić swojemu użytkownikowi masę czasu i wysiłku, gdyby podobny efekt trzeba było uzyskać w bardziej niekonwencjonalny sposób. 

Jak działają spieniacze do mleka?

Pomimo różnego rodzaju urządzeń należących do kategorii spieniaczy do mleka, zasada działania każdego z nich opiera się na takich samych elementach. Chodzi tu o proces, w którym dochodzi do tzw. denaturacji białek (zmian w ich budowie) i przyspieszonego napowietrzania cieczy. Spieniać mleko można na zimno lub na ciepło, przy czym w pierwszym przypadku jest to znacznie trudniejsze i wymaga od urządzenia więcej wysiłku oraz bardziej dopracowanego mechanizmu, niż gdy mleko jest podgrzane. Zasadnicze różnice w tym asortymencie urządzeń dotyczą zaś przede wszystkim ich konstrukcji.



Spieniacze ręczne i tłokowe

Jednymi z tańszych i przez to również popularniejszych typów spieniaczy są modele ręczne i tłokowe. Każdy z nich potrafi całkiem dobrze poradzić sobie z ciepłym mlekiem, jednak efekt spieniania zimnego płynu zależy już mocno od niuansów konstrukcyjnych tych akcesoriów. Spieniacze ręczne kojarzy każdy, gdyż można je kupić za kilkanaście złotych, są niewielkich rozmiarów, a na końcu elementu napowietrzająco - dentaurującego posiadają charakterystyczną sprężynkę ułożoną w kształt koła. Kuleje tu natomiast ich uniwersalność, gdyż ilość spienionego mleka wystarcza zwykle raptem dla dwóch osób, jednak nie będzie problemu z zabraniem ich ze sobą, niezależnie gdzie się udamy, gdyż są małe i zasilane bateriami. Tłokowy spieniacz charakteryzuje się natomiast konstrukcją ze specjalnym zakończeniem, które wykonuje całe zadanie poprzez manualne poruszanie nim przez użytkownika. Jest droższy, ale też sam w sobie jest naczyniem na spienione mleko i można dzięki niemu przygotować jednorazowo większą ilość pianki.

Inne rodzaje spieniaczy do mleka

Współczesna technologia oraz pomysłowość producentów dały ofercie urządzeń do spieniania mleka całkiem spore możliwości rozwoju. W większości przypadków przekłada się to nie tylko na komfort wykonywania całego procesu, ale również jego efektywność. By to osiągnąć, skonstruowano następujące rodzaje spieniaczy:

  • elektryczne (zaawansowane technologicznie, umożliwiające przygotowanie większej ilości spienionego mleka, nierzadko wyposażone w podgrzewacz i oczywiście najdroższe),
  • do mleka na zimno (ze specjalnymi końcówkami roboczymi, generujące większą częstotliwość obrotów, idealne podczas przygotowywania kawy mrożonej i deserów na zimno),
  • indukcyjne (do mleka podgrzewanego na zasadzie indukcji, modele bardzo wydajne),
  • bezprzewodowe.


W temacie spieniaczy do mleka radziliśmy się ekspertów ze sklepu ŚwieżoPalona.pl

Data publikacji: 2018-02-05, ostatnia zmiana: 2018-10-08

Może Cię zaintersować:

- Porcelanowe kubki do herbaty - jakie wybrać?

- Picie kawy i herbaty a podnoszenie ciśnienia


Spodobało Ci się?


ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY

Jak poznać prawdziwe wędliny?
W dzisiejszych czasach konsumenci są coraz bardziej świadomi wpływu żywności oraz jej dodatków na zdrowie i samopoczucie. Starają się czytać etykiety, badać skład i jakość produktów spożywczych na półkach. W zależności od produktu...

Data publikacji: 2018-10-17

Czarnuszka - królowa przypraw
Aromatyczne, czarne nasiona, które kryją w sobie wielką moc. Czarnuszka uwodzi smakiem i zapachem, dostarczając jednocześnie mnóstwo składników odżywczych. Poznaj tę niezwykłą roślinę i dowiedz się, jak włączyć ją do swojej diety.

Data publikacji: 2018-09-27

Po czym poznać, że mięso i wędliny są dobrej jakości?
Jak wybierać wędliny w sklepie? Na co zwrócić szczególną uwagę? W jaki sposób rozpoznać czy są świeże? Warto zapoznać się z kilkoma istotnymi wskazówkami oraz informacjami na ten temat.

Data publikacji: 2018-08-04

Zioła polne. Lekarstwa na wyciągnięcie ręki
Postęp cywilizacyjny pozwolił firmom wytworzyć syntetyczne lekarstwa z nowych związków chemicznych, a także opierając się na właściwościach naturalnych roślin. Często zapominamy jednak, że naturalne lekarstwa, są na wyciągniecie ręki. Polne zioła...

Data publikacji: 2018-05-30