Wybór spieniacza do mleka - praktyczne porady i informacje


Jaki wybrać spieniacz do mleka?


Akcesoria kuchenne to asortyment całkiem pokaźnych rozmiarów i gdyby mieć wszystko, co sugerują nam reklamy, to na kuchnię trzeba by raczej przerobić salon, a aneksy kuchenne nie miałyby w ogóle racji bytu. Faktem jest, że większość gadżetów kuchennych nie jest zbyt duża, jednak wygodne rozlokowanie ich wymaga nie lada umiejętności organizacyjnych. Jeśli dysponuje się mocno ograniczonym miejscem i chce dodatkowo, by zmieściły się tam jeszcze garnki, zastawa stołowa, sztućce, podstawowe składniki spożywcze i elektroniczni pomocnicy do blendowania, krojenia, mieszania itd. to trzeba się nieco natrudzić. Robiąc to, zapomina się często o znaczeniu spieniacza do mleka dla domu, w którym poranna kawa urosła już do miana rytuału, czy też tradycji rodzinnej poprawiającej więzi łączące jej członków. Jaki jednak model spieniacza wybrać?

Różnorodne zastosowanie spienionego mleka

To nie jest tak, że odpowiedni spieniacz do mleka ma rację bytu jedynie w domu, w którym pije się codziennie kawę. Marzenia o porannym cappuccino mogą tu zastąpić również liczne desery, w których skład wchodzi taka gęsta, pyszna pianka, czyli skutek użycia tego urządzenia w swojej kuchni. Jest ono sporym ułatwieniem i potrafi zaoszczędzić swojemu użytkownikowi masę czasu i wysiłku, gdyby podobny efekt trzeba było uzyskać w bardziej niekonwencjonalny sposób. 

Jak działają spieniacze do mleka?

Pomimo różnego rodzaju urządzeń należących do kategorii spieniaczy do mleka, zasada działania każdego z nich opiera się na takich samych elementach. Chodzi tu o proces, w którym dochodzi do tzw. denaturacji białek (zmian w ich budowie) i przyspieszonego napowietrzania cieczy. Spieniać mleko można na zimno lub na ciepło, przy czym w pierwszym przypadku jest to znacznie trudniejsze i wymaga od urządzenia więcej wysiłku oraz bardziej dopracowanego mechanizmu, niż gdy mleko jest podgrzane. Zasadnicze różnice w tym asortymencie urządzeń dotyczą zaś przede wszystkim ich konstrukcji.



Spieniacze ręczne i tłokowe

Jednymi z tańszych i przez to również popularniejszych typów spieniaczy są modele ręczne i tłokowe. Każdy z nich potrafi całkiem dobrze poradzić sobie z ciepłym mlekiem, jednak efekt spieniania zimnego płynu zależy już mocno od niuansów konstrukcyjnych tych akcesoriów. Spieniacze ręczne kojarzy każdy, gdyż można je kupić za kilkanaście złotych, są niewielkich rozmiarów, a na końcu elementu napowietrzająco - dentaurującego posiadają charakterystyczną sprężynkę ułożoną w kształt koła. Kuleje tu natomiast ich uniwersalność, gdyż ilość spienionego mleka wystarcza zwykle raptem dla dwóch osób, jednak nie będzie problemu z zabraniem ich ze sobą, niezależnie gdzie się udamy, gdyż są małe i zasilane bateriami. Tłokowy spieniacz charakteryzuje się natomiast konstrukcją ze specjalnym zakończeniem, które wykonuje całe zadanie poprzez manualne poruszanie nim przez użytkownika. Jest droższy, ale też sam w sobie jest naczyniem na spienione mleko i można dzięki niemu przygotować jednorazowo większą ilość pianki.

Inne rodzaje spieniaczy do mleka

Współczesna technologia oraz pomysłowość producentów dały ofercie urządzeń do spieniania mleka całkiem spore możliwości rozwoju. W większości przypadków przekłada się to nie tylko na komfort wykonywania całego procesu, ale również jego efektywność. By to osiągnąć, skonstruowano następujące rodzaje spieniaczy:

  • elektryczne (zaawansowane technologicznie, umożliwiające przygotowanie większej ilości spienionego mleka, nierzadko wyposażone w podgrzewacz i oczywiście najdroższe),
  • do mleka na zimno (ze specjalnymi końcówkami roboczymi, generujące większą częstotliwość obrotów, idealne podczas przygotowywania kawy mrożonej i deserów na zimno),
  • indukcyjne (do mleka podgrzewanego na zasadzie indukcji, modele bardzo wydajne),
  • bezprzewodowe.


W temacie spieniaczy do mleka radziliśmy się ekspertów ze sklepu ŚwieżoPalona.pl

Może Cię zaintersować:

- Porcelanowe kubki do herbaty - jakie wybrać?

- Picie kawy i herbaty a podnoszenie ciśnienia

Data publikacji: 2018-02-05, ostatnia zmiana: 2018-10-08

ZOBACZ OGŁOSZENIA

Młynek do pieprzu akrylowy ręczny cilio genova zielony 14 cm
111,00 zł
Rogoźnik
(woj. śląskie)
Młynek do soli plastikowy ręczny kuchenprofi family mini 10,5 cm
46,00 zł
Zieleniewo
(woj. zachodniopomorskie)
Młynek do pieprzu drewniany ręczny cilio roma brązowy 22 cm
122,00 zł
Jastrzębie-Zdrój
(woj. śląskie)
Młynek do soli plastikowy ręczny kuchenprofi centro 13 cm
92,00 zł
Wyczechowo
(woj. pomorskie)
Kela kaja 25 cm  - młynek do pieprzu i soli drewniany ręczny
145,00 zł
Starogard Gdański
(woj. pomorskie)
Młynek do soli szklany ręczny cilio brindisi 14 cm
74,00 zł
Gorzów Wielkopolski
(woj. lubuskie)
Młynek do pieprzu drewniany ręczny zassenhaus munchen czarny 45 cm
369,00 zł
Konin
(woj. wielkopolskie)
Kawiarka bialetti moka express 0001163 6
65,00 zł
Świętochłowice
(woj. śląskie)
Młynek do soli plastikowy ręczny kuchenprofi manhattan 18 cm
74,00 zł
Ostrołęka
(woj. mazowieckie)
Młynek do pieprzu drewniany ręczny cilio roma brązowy 18 cm
112,00 zł
Nysa
(woj. opolskie)
Młynek do pieprzu akrylowy ręczny kuchenprofi provence pepper szary 17,5 cm
93,00 zł
Suwałki
(woj. podlaskie)
Młynek do pieprzu akrylowy ręczny cilio genova 14 cm
111,00 zł
Brzeg
(woj. opolskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Kiełki i ich cenne właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Na pewno na sklepowych półkach nie raz widziałeś pojemniczki z kiełkami. Warto po nie sięgnąć – to prawdziwa bomba witaminowa. Kiełki bez problemu wyhodujesz też w domu.
Data publikacji: 2020-06-22
Zalety jedzenia na wynos
Zamawianie posiłku przez telefon lub za pomocą aplikacji jest proste, szybkie i wygodne. Jakie jeszcze zalety ma jedzenie na wynos?
Data publikacji: 2020-04-03
Wegańskie przetwory
Pyszne przetwory kojarzą się z pobytem w domu rodzinnym, dżemami przygotowywanymi przez babcię lub domowymi pastami. Osoby na diecie wegańskiej często tęsknią do smaków znanych z dzieciństwa, w tym np...
Data publikacji: 2020-03-28
Jakie wino wybrać do białego mięsa?
Dobór odpowiedniego wina do danej potrawy często bywa nie lada wyzwaniem. O ile większość już nie patrzy na „zasady” komponowania alkoholi z daniami i robi to intuicyjnie wielu smakoszy jest w stanie...
Data publikacji: 2019-11-06