Kiełki i ich cenne właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Kiełki i ich cenne właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Na pewno na sklepowych półkach nie raz widziałeś pojemniczki z kiełkami. Warto po nie sięgnąć – to prawdziwa bomba witaminowa. Kiełki bez problemu wyhodujesz też w domu.

Co to są kiełki?

Kiełki cieszą się coraz większą popularnością i coraz częściej pojawiają się w naszym jadłospisie. Ich historia sięga czasów starożytnych, kiedy to były stosowane nie tylko jako żywność, ale również jako lekarstwo. W dzisiejszych czasach cieszą się dużym uznaniem wśród osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę, są cennym pokarmem dla wegan.

Kiełki to nic innego jak rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Pozyskuje się je z nasion niektórych gatunków roślin. Do najbardziej znanych i wykorzystywanych nasion do hodowli kiełków należą:

  • nasiona fasoli mung,
  • nasiona rzodkiewki,
  • nasiona brokułu,
  • nasiona ciecierzycy,
  • nasiona grochu,
  • nasiona kukurydzy,
  • nasiona jarmużu,
  • nasiona lucerny,
  • nasiona pora,
  • nasiona pszenicy,
  • nasiona słonecznika,
  • nasiona soczewicy,
  • nasiona soi.

Dlaczego kiełki są tak cenne?

Rośliny w swoich nasionach magazynują zapas składników odżywczych, które mają pomóc im w szybkim i prawidłowym rozwoju. Podczas kiełkowania w nasionach uaktywniane są enzymy. To dzięki nim w młodych kiełkach jest tak dużo witamin i cennych składników odżywczych. Ponadto, enzymy rozkładają związki wielkocząsteczkowe, które są nagromadzone w nasionach (białko, węglowodany, tłuszcze) na związki proste. Po rozłożeniu związki te są dużo bardziej przyswajalne przez ludzki organizm. Enzymy te przyczyniają się również do lepszego trawienia spożywanych pokarmów, w których znajdują się kiełki.


Kiełki nasion to bogate źródło:

  • soli mineralnych,
  • mikroelementów,
  • białka,
  • błonnika,
  • kwasów tłuszczowych omega-3,
  • żelaza,
  • wielu składników odżywczych.

Dodatkową zaletą kiełków jest ich małokaloryczność. Zawierają mniej kalorii niż nasiona z których powstają. Dieta wzbogacona o kiełki przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy naszego organizmu. Ponadto uzupełnia niedobory witamin oraz wielu cennych składników mineralnych, a ich regularne spożywanie zapobiega różnym schorzeniom. Działają także przeciwnowotworowo oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.

Skąd pomysł na jedzenie kiełków?

Pomysł na spożywanie świeżych kiełków przywędrował do nas z Dalekiego Wschodu. Chińska legenda głosi, że zostały one odkryte przez żeglarzy, którzy poszukiwali lądu. Jedynym pożywieniem, jakie pozostało im na pokładzie, była suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować. Żeglarze, nie mając nic innego do jedzenia, zaczęli ją spożywać. Okazało się wtedy, że jest ona bardzo smakowita, a na dodatek pożywna. Doświadczenie to zapoczątkowało spożywanie kiełków nie tylko fasoli, ale także wielu innych nasion.

Kiedy w XVII wieku podróżnik James Cook wybrał się na wielomiesięczna wyprawę, to skorzystał z doświadczenia żeglarzy chińskich. Na swoich okrętach miał bardzo duży zapas zboża, które spożywano we wczesnej fazie kiełkowania. Dzięki temu do organizmu dostarczono potrzebne witaminy oraz cenne składniki odżywcze, chroniące żeglarzy przed różnymi chorobami, np. popularnym w tamtych czasach szkorbutem.

Kiełki fasoli mung – najpopularniejsze wśród kiełków

Kiełki te popularne są nie tylko w Azji, ale również na całym świecie. Można je jeść na surowo, jako dodatek do potraw lub udusić wraz z innymi dodatkami. Fasola mung zwana jest też potocznie złotą fasolą. Kiełki są niskokaloryczne (nie zawierają dużo węglowodanów), są także bogatym źródłem witamin, mikroelementów i łatwo przyswajalnych aminokwasów. Zawierają naprawdę sporo witamin i pierwiastków, m.in.:

  • witaminę A i E,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,,
  • mangan
  • miedź,
  • fosfor.

Regularne jedzenie kiełków fasoli mung ma działanie:

  • obniżające poziom cholesterolu,
  • zapobiegające chorobą układu krążenia,
  • przeciwzapalne,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • łagodzące objawy menopauzy,
  • łagodzące bóle menstruacyjne,
  • zwiększające odporność organizmu,
  • zmniejszają ryzyko zachorowalności na raka (dzięki dużej zawartości antyoksydantów).



Nie wszystkie kiełki spożywamy na surowo. Niektóre z nich wymagają delikatnego podduszenia. Takiej obróbki wymagają:

  • kiełki soi,
  • kiełki ciecierzycy,
  • kiełki pszenicy,
  • kiełki większych odmian fasoli,
  • kiełki groszku,
  • kiełki kukurydzy.

Hodowla kiełków

Wszystko, co będzie nam potrzebne do wyhodowania kiełków to: nasiona, woda, dobre światło, powietrze oraz naczynie (słoik, pojemnik lub kiełkownica). To, kiedy nasiona zaczną kiełkować, uzależnione jest od rodzaju nasion, które posiadamy. Zazwyczaj jest to 4-7 dni. Po tym czasie kiełki są gotowe do spożycia. Najlepiej zjadać je na bieżąco, ale mogą być też przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce - nawet około 6 dni (tylko musimy je codziennie przepłukiwać).

Oto bardzo prosty schemat, aby wyhodować smaczne kiełki.

  1. Najpierw płuczemy nasiona i namaczamy (zalewamy wodą na około 5 godzin).
  2. Nasiona odcedzamy z wody i umieszczamy w pojemniku lub specjalnej kiełkownicy.
  3. Codziennie przelewamy nasiona wodą, odsączamy i wkładamy ponownie do pojemnika. Pamiętajmy, aby nasiona miały stały dostęp do światła i powietrza.



Hodowla kiełków jest bardzo prosta i szybka. Sprawdza się zwłaszcza w zimie, kiedy na zewnątrz nie da się nic wyhodować, a w sklepie wszystko jest z dodatkiem nawozów, w dodatku bardzo często nie pierwszej świeżości. Dodając kiełki do naszej diety nie tylko ją urozmaicamy, ale przede wszystkim wzbogacamy w bardzo cenne składniki odżywcze i witaminy.


Dietafigura.pl

Zdrowy catering dietetyczny. Dietafigura.pl

Na pewno na sklepowych półkach nie raz widziałeś pojemniczki z kiełkami. Warto po nie sięgnąć - to prawdziwa bomba witaminowa. Kiełki bez problemu wyhodujesz też w domu.

Data publikacji: 2020-06-22, ostatnia zmiana: 2020-06-22

ZOBACZ OGŁOSZENIA

Mleko Sery Jajka  ...prosto od gospodarza 730-450-496
1,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Sprzedaż królika, tuszki z królika, żywe króliki.
25,00 zł
Węglewice
(woj. łódzkie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Zalety jedzenia na wynos
Zamawianie posiłku przez telefon lub za pomocą aplikacji jest proste, szybkie i wygodne. Jakie jeszcze zalety ma jedzenie na wynos?
Data publikacji: 2020-04-03
Wegańskie przetwory
Pyszne przetwory kojarzą się z pobytem w domu rodzinnym, dżemami przygotowywanymi przez babcię lub domowymi pastami. Osoby na diecie wegańskiej często tęsknią do smaków znanych z dzieciństwa, w tym np...
Data publikacji: 2020-03-28
Jakie wino wybrać do białego mięsa?
Dobór odpowiedniego wina do danej potrawy często bywa nie lada wyzwaniem. O ile większość już nie patrzy na „zasady” komponowania alkoholi z daniami i robi to intuicyjnie wielu smakoszy jest w stanie...
Data publikacji: 2019-11-06
Niedoceniana królowa polskich stołów ? dziczyzna
Choć żyjemy w czasach, kiedy ogromną presję kładzie się na produkty nieprzetworzone, naturalne, BIO i EKO, to mięsem najczęściej goszczącym na polskich stołach jest nie najekologiczniejsza wieprzowina...
Data publikacji: 2019-09-27

Zgłoś uwagi

Stale pracujemy nad wydajnością i wygodą korzystania ze Sprzedawacza. Jeżeli zauważyłeś błąd lub masz pomysł na nowe funkcjonalności - daj nam znać i przyczyń się do ulepszenia serwisu!

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez SoftNinjas Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, w celu świadczenia usług w ramach serwisu Sprzedawacz.pl - zgodnie z polityką prywatności.
* Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję Regulamin serwisu Sprzedawacz.pl.
Wyślij