Kiełki i ich cenne właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Kiełki i ich cenne właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Na pewno na sklepowych półkach nie raz widziałeś pojemniczki z kiełkami. Warto po nie sięgnąć – to prawdziwa bomba witaminowa. Kiełki bez problemu wyhodujesz też w domu.

Co to są kiełki?

Kiełki cieszą się coraz większą popularnością i coraz częściej pojawiają się w naszym jadłospisie. Ich historia sięga czasów starożytnych, kiedy to były stosowane nie tylko jako żywność, ale również jako lekarstwo. W dzisiejszych czasach cieszą się dużym uznaniem wśród osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę, są cennym pokarmem dla wegan.

Kiełki to nic innego jak rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Pozyskuje się je z nasion niektórych gatunków roślin. Do najbardziej znanych i wykorzystywanych nasion do hodowli kiełków należą:

  • nasiona fasoli mung,
  • nasiona rzodkiewki,
  • nasiona brokułu,
  • nasiona ciecierzycy,
  • nasiona grochu,
  • nasiona kukurydzy,
  • nasiona jarmużu,
  • nasiona lucerny,
  • nasiona pora,
  • nasiona pszenicy,
  • nasiona słonecznika,
  • nasiona soczewicy,
  • nasiona soi.

Dlaczego kiełki są tak cenne?

Rośliny w swoich nasionach magazynują zapas składników odżywczych, które mają pomóc im w szybkim i prawidłowym rozwoju. Podczas kiełkowania w nasionach uaktywniane są enzymy. To dzięki nim w młodych kiełkach jest tak dużo witamin i cennych składników odżywczych. Ponadto, enzymy rozkładają związki wielkocząsteczkowe, które są nagromadzone w nasionach (białko, węglowodany, tłuszcze) na związki proste. Po rozłożeniu związki te są dużo bardziej przyswajalne przez ludzki organizm. Enzymy te przyczyniają się również do lepszego trawienia spożywanych pokarmów, w których znajdują się kiełki.


Kiełki nasion to bogate źródło:

  • soli mineralnych,
  • mikroelementów,
  • białka,
  • błonnika,
  • kwasów tłuszczowych omega-3,
  • żelaza,
  • wielu składników odżywczych.

Dodatkową zaletą kiełków jest ich małokaloryczność. Zawierają mniej kalorii niż nasiona z których powstają. Dieta wzbogacona o kiełki przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy naszego organizmu. Ponadto uzupełnia niedobory witamin oraz wielu cennych składników mineralnych, a ich regularne spożywanie zapobiega różnym schorzeniom. Działają także przeciwnowotworowo oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.

Skąd pomysł na jedzenie kiełków?

Pomysł na spożywanie świeżych kiełków przywędrował do nas z Dalekiego Wschodu. Chińska legenda głosi, że zostały one odkryte przez żeglarzy, którzy poszukiwali lądu. Jedynym pożywieniem, jakie pozostało im na pokładzie, była suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować. Żeglarze, nie mając nic innego do jedzenia, zaczęli ją spożywać. Okazało się wtedy, że jest ona bardzo smakowita, a na dodatek pożywna. Doświadczenie to zapoczątkowało spożywanie kiełków nie tylko fasoli, ale także wielu innych nasion.

Kiedy w XVII wieku podróżnik James Cook wybrał się na wielomiesięczna wyprawę, to skorzystał z doświadczenia żeglarzy chińskich. Na swoich okrętach miał bardzo duży zapas zboża, które spożywano we wczesnej fazie kiełkowania. Dzięki temu do organizmu dostarczono potrzebne witaminy oraz cenne składniki odżywcze, chroniące żeglarzy przed różnymi chorobami, np. popularnym w tamtych czasach szkorbutem.

Kiełki fasoli mung – najpopularniejsze wśród kiełków

Kiełki te popularne są nie tylko w Azji, ale również na całym świecie. Można je jeść na surowo, jako dodatek do potraw lub udusić wraz z innymi dodatkami. Fasola mung zwana jest też potocznie złotą fasolą. Kiełki są niskokaloryczne (nie zawierają dużo węglowodanów), są także bogatym źródłem witamin, mikroelementów i łatwo przyswajalnych aminokwasów. Zawierają naprawdę sporo witamin i pierwiastków, m.in.:

  • witaminę A i E,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,,
  • mangan
  • miedź,
  • fosfor.

Regularne jedzenie kiełków fasoli mung ma działanie:

  • obniżające poziom cholesterolu,
  • zapobiegające chorobą układu krążenia,
  • przeciwzapalne,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • łagodzące objawy menopauzy,
  • łagodzące bóle menstruacyjne,
  • zwiększające odporność organizmu,
  • zmniejszają ryzyko zachorowalności na raka (dzięki dużej zawartości antyoksydantów).



Nie wszystkie kiełki spożywamy na surowo. Niektóre z nich wymagają delikatnego podduszenia. Takiej obróbki wymagają:

  • kiełki soi,
  • kiełki ciecierzycy,
  • kiełki pszenicy,
  • kiełki większych odmian fasoli,
  • kiełki groszku,
  • kiełki kukurydzy.

Hodowla kiełków

Wszystko, co będzie nam potrzebne do wyhodowania kiełków to: nasiona, woda, dobre światło, powietrze oraz naczynie (słoik, pojemnik lub kiełkownica). To, kiedy nasiona zaczną kiełkować, uzależnione jest od rodzaju nasion, które posiadamy. Zazwyczaj jest to 4-7 dni. Po tym czasie kiełki są gotowe do spożycia. Najlepiej zjadać je na bieżąco, ale mogą być też przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce - nawet około 6 dni (tylko musimy je codziennie przepłukiwać).

Oto bardzo prosty schemat, aby wyhodować smaczne kiełki.

  1. Najpierw płuczemy nasiona i namaczamy (zalewamy wodą na około 5 godzin).
  2. Nasiona odcedzamy z wody i umieszczamy w pojemniku lub specjalnej kiełkownicy.
  3. Codziennie przelewamy nasiona wodą, odsączamy i wkładamy ponownie do pojemnika. Pamiętajmy, aby nasiona miały stały dostęp do światła i powietrza.



Hodowla kiełków jest bardzo prosta i szybka. Sprawdza się zwłaszcza w zimie, kiedy na zewnątrz nie da się nic wyhodować, a w sklepie wszystko jest z dodatkiem nawozów, w dodatku bardzo często nie pierwszej świeżości. Dodając kiełki do naszej diety nie tylko ją urozmaicamy, ale przede wszystkim wzbogacamy w bardzo cenne składniki odżywcze i witaminy.


Dietafigura.pl

Zdrowy catering dietetyczny. Dietafigura.pl

Na pewno na sklepowych półkach nie raz widziałeś pojemniczki z kiełkami. Warto po nie sięgnąć - to prawdziwa bomba witaminowa. Kiełki bez problemu wyhodujesz też w domu.

Data publikacji: 2020-06-22, ostatnia zmiana: 2020-06-22

ZOBACZ OGŁOSZENIA

Pomidory ekonaturalne od Rolnika 730-450-496 Wysyłka!
15,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Jogurt naturalny kozi
10,99 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Mleko świeże kozie 730 450 496
15,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Mleko Sery Jajka Bio  ...prosto od gospodarza 730-450-496
2,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Kury rosołowe Brojlery  ekonaturalne Wysyłka!
59,99 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Warzywa naturalne prosto od rolnika  Kurier!
1,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Warzywa Bionaturalne,mleko kozie,owcze,sery ,jajka.... Wysyłka!
2,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Warzywa ekologiczne jajka.... Agro Wojciechów 730_450_496
1,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Ser Kozi Koryciński różne wielkości 100% naturalne składniki!
130,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Warzywa sezonowe eko skrzynka warzyw 730 450 496   Kurier!
1,50 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Warzywa Bio prosto z pola  -  Wysyłka!
100,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Serek kozi a'la Feta w zalewie
29,00 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Jakie korzyści zdrowotne wypływają z olejów zimnotłoczonych?
W przeciwieństwie do olejów rafinowanych, które są często poddawane wysokiej temperaturze i różnym procesom chemicznym w celu poprawy smaku, trwałości i wyglądu, oleje zimnotłoczone zachowują większoś...
Data publikacji: 2024-02-14
Pasteryzacja żywności - temperatura i czas
Pasteryzacja, nazwana na cześć słynnego naukowca Louisa Pasteura, stała się jednym z kluczowych osiągnięć w dziedzinie przetwórstwa żywności. Odkryta w XIX wieku, technika ta rewolucjonizuje sposób, w...
Data publikacji: 2023-09-19
Oleje zimno tłoczone co warto o nich wiedzieć ?
Tłoczone na zimno oleje są prawdziwymi skarbami natury, obfitującymi w niezbędne składniki odżywcze, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Wśród nich znajdziemy takie perły jak: ol...
Data publikacji: 2023-09-01
Jak wybrać idealny prezent dla świadka?
W jaki sposób docenić można osoby, które zgodziły się pełnić rolę świadka na naszym ślubie? Podpowiadamy najlepsze pomysły na prezent!
Data publikacji: 2023-07-21