Nie od dziś wiadomo, że aloes ma szereg zbawiennych właściwości dla zdrowia i pielęgnacji ciała. Coraz częściej zwraca się też uwagę, że jego działanie nie ogranicza się wyłącznie do zewnętrznej aplikacji. Aloes może stanowić składnik odpowiednio zbilansowanej diety. Dlaczego warto go spożywać i jaka jest jego najlepiej przyswajalna forma?
W składzie aloesu znajduje się ponad 150 aktywnych składników, które roślina magazynuje razem z wodą w żelowatym miąższu liści. Do najpopularniejszych substancji zalicza się między innymi:
Dzięki szeregowi substancji, z których wymieniliśmy tylko kilka, aloes działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, zwalczając szereg wirusów i bakterii, zagrażających człowiekowi.
Ze względu na niezmiernie bogaty skład, aloes stosuje się powszechnie w kosmetykach, a także w lekach – używanych zewnętrznie i doustnie. Obie branże (kosmetyczna i farmaceutyczna) należą do głównych składowych wielomilionowego rynku aloesowego na świecie, który z roku na rok się rozrasta i zwiększa swoją wartość.
Powszechnie produkuje się już kosmetyki do włosów, paznokci i całego ciała, oparte na naturalnym żelu aloesowym. Dodatkowo, wykorzystuje się go także do leczenia oparzeń i wszelkich stanów zapalnych skóry.
Żel i sok z aloesu można także spożywać – poprawiając ogólna kondycję zdrowotną organizmu.
Sok z aloesu, czyli najczęściej aplikowana forma spożywcza, najczęściej bywa wykorzystywany jako wsparcie do leczenia wielu chorób układu pokarmowego, szczególnie objawiających się stanami zapalnymi. Aloes łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, refluksem, dotkliwymi podrażnieniami jamy ustnej oraz nadwrażliwością jelit.
Dzięki antrachinonom, pomaga także oczyścić jelita z pozostałości procesu przemiany materii. Poprawia w ten sposób pracę kosmków jelitowych, usprawniając wchłanianie substancji odżywczych do krwioobiegu oraz przyspieszając metabolizm. Pobocznym efektem spożywania aloesu staje się zatem redukcja zbytecznej tkanki tłuszczowej. Aloes skutecznie wspiera nas w odchudzaniu.
Sok z aloesu można bez trudu kupić w sklepie. Należy jednak być ostrożnym. Wiele jest bowiem preparatów, które oprócz czystego soku aloesowego mają też sporo dodatkowych składników, w tym olbrzymie ilości cukru. Wartość kaloryczna tego typu napojów jest bardzo wysoka i niestety znacząco ogranicza prozdrowotne właściwości aloesu.
Aby mieć pewność, że kupujemy naturalny i nieoszukany produkt, warto dokładnie czytać skład oraz sprawdzać, czy preparat posiada stosowne certyfikaty, wydane na przykład przez Międzynarodową Radę do spraw Aloesu. Jest to organizacja kontrolująca proces produkcji preparatów aloesowych na całym świecie.
Pyszny sok z aloesu można przygotować samodzielnie, w warunkach domowych. Co jest nam potrzebne? Wystarczy kilka liści doniczkowego aloesu, szklanka wyciskanego soku z cytrusów i szklanka wody. Liście należy obrać, odciąć żółtą warstwę podskórną i pozostawić tylko czysty miąższ, który miksujemy blenderem. Później pozostaje już tylko połączyć go ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Jeśli z kolei mamy do dyspozycji czysty sok z aloesu, może się on stać podstawą do zdrowego i pysznego smoothie. Do jego przyrządzenia wystarczy połowa szklanki soku z aloesu, 2/3 ogórka, połowa świeżego ananasa i pół szklanki wody.
Ananasa i ogórka miksuje się blenderem, a następnie miesza ze wszystkimi płynami. Jest to świetny pomysł na napój orzeźwiający, zwłaszcza na gorące, letnie dni.
Regularne spożywanie aloesu wpływa bardzo pozytywnie na zdrowie, poprawia jakość skóry i sprawia, że czujemy się po prostu lepiej. Warto zatem wprowadzić go na stałe do diety i zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze – bez wyrzeczeń, a za to smacznie i naturalnie.
Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na to, jak wprowadzić aloes do Twojej kuchni, zapraszamy na stronę: https://najlepszyaloes.pl, na której znajdziesz szereg praktycznych rozwiązań i wskazówek.
Data publikacji: 2019-09-15, ostatnia zmiana: 2019-09-13