Szukaj

Kategorie

Aloes w kuchni – właściwości i zastosowanie

Aloes w kuchni - właściwości i zastosowanie

Nie od dziś wiadomo, że aloes ma szereg zbawiennych właściwości dla zdrowia i pielęgnacji ciała. Coraz częściej zwraca się też uwagę, że jego działanie nie ogranicza się wyłącznie do zewnętrznej aplikacji. Aloes może stanowić składnik odpowiednio zbilansowanej diety. Dlaczego warto go spożywać i jaka jest jego najlepiej przyswajalna forma?

Aloes pełen zdrowia

W składzie aloesu znajduje się ponad 150 aktywnych składników, które roślina magazynuje razem z wodą w żelowatym miąższu liści. Do najpopularniejszych substancji zalicza się między innymi:

  • witaminy: A, C, E oraz większość z grupy B (szczególnie kwas foliowy) – wpływają na kondycję skóry, poprawiają pracę większości organów,
  • aminokwasy – stanowią budulec białek w ludzkim organizmie,
  • lupoel (czyli naturalny kwas salicylowy) – o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym,
  • antrachinony – znajdują się zwłaszcza pod zieloną skórką, mają działanie przeczyszczająco-oczyszczające,
  • polisacharydy, wspomagają odbudowę włókien kolagenowych w skórze.

Dzięki szeregowi substancji, z których wymieniliśmy tylko kilka, aloes działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, zwalczając szereg wirusów i bakterii, zagrażających człowiekowi.

Dostarczanie substancji aktywnych – z zewnątrz i od środka

Ze względu na niezmiernie bogaty skład, aloes stosuje się powszechnie w kosmetykach, a także w lekach – używanych zewnętrznie i doustnie. Obie branże (kosmetyczna i farmaceutyczna) należą do głównych składowych wielomilionowego rynku aloesowego na świecie, który z roku na rok się rozrasta i zwiększa swoją wartość.

Powszechnie produkuje się już kosmetyki do włosów, paznokci i całego ciała, oparte na naturalnym żelu aloesowym. Dodatkowo, wykorzystuje się go także do leczenia oparzeń i wszelkich stanów zapalnych skóry.

Żel i sok z aloesu można także spożywać – poprawiając ogólna kondycję zdrowotną organizmu.

Aloesowy napój dla zdrowia

Sok z aloesu, czyli najczęściej aplikowana forma spożywcza, najczęściej bywa wykorzystywany jako wsparcie do leczenia wielu chorób układu pokarmowego, szczególnie objawiających się stanami zapalnymi. Aloes łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, refluksem, dotkliwymi podrażnieniami jamy ustnej oraz nadwrażliwością jelit.

Dzięki antrachinonom, pomaga także oczyścić jelita z pozostałości procesu przemiany materii. Poprawia w ten sposób pracę kosmków jelitowych, usprawniając wchłanianie substancji odżywczych do krwioobiegu oraz przyspieszając metabolizm. Pobocznym efektem spożywania aloesu staje się zatem redukcja zbytecznej tkanki tłuszczowej. Aloes skutecznie wspiera nas w odchudzaniu.

Gdzie znaleźć sok z aloesu?

Sok z aloesu można bez trudu kupić w sklepie. Należy jednak być ostrożnym. Wiele jest bowiem preparatów, które oprócz czystego soku aloesowego mają też sporo dodatkowych składników, w tym olbrzymie ilości cukru. Wartość kaloryczna tego typu napojów jest bardzo wysoka i niestety znacząco ogranicza prozdrowotne właściwości aloesu.

Aby mieć pewność, że kupujemy naturalny i nieoszukany produkt, warto dokładnie czytać skład oraz sprawdzać, czy preparat posiada stosowne certyfikaty, wydane na przykład przez Międzynarodową Radę do spraw Aloesu. Jest to organizacja kontrolująca proces produkcji preparatów aloesowych na całym świecie.

Domowy przepis na sok z aloesu

Pyszny sok z aloesu można przygotować samodzielnie, w warunkach domowych. Co jest nam potrzebne? Wystarczy kilka liści doniczkowego aloesu, szklanka wyciskanego soku z cytrusów i szklanka wody. Liście należy obrać, odciąć żółtą warstwę podskórną i pozostawić tylko czysty miąższ, który miksujemy blenderem. Później pozostaje już tylko połączyć go ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Jeśli z kolei mamy do dyspozycji czysty sok z aloesu, może się on stać podstawą do zdrowego i pysznego smoothie. Do jego przyrządzenia wystarczy połowa szklanki soku z aloesu, 2/3 ogórka, połowa świeżego ananasa i pół szklanki wody.

Ananasa i ogórka miksuje się blenderem, a następnie miesza ze wszystkimi płynami. Jest to świetny pomysł na napój orzeźwiający, zwłaszcza na gorące, letnie dni.

Aloes w kuchni – sposób na zdrowie bez wyrzeczeń

Regularne spożywanie aloesu wpływa bardzo pozytywnie na zdrowie, poprawia jakość skóry i sprawia, że czujemy się po prostu lepiej. Warto zatem wprowadzić go na stałe do diety i zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze – bez wyrzeczeń, a za to smacznie i naturalnie.


Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na to, jak wprowadzić aloes do Twojej kuchni, zapraszamy na stronę: https://najlepszyaloes.pl, na której znajdziesz szereg praktycznych rozwiązań i wskazówek.


Data publikacji: 2019-09-15, ostatnia zmiana: 2019-09-13


Spodobało Ci się?


Zobacz ogłoszenia

 Makaron bezglutenowy - Fusilli, świderki 250g - SCHAR włoski - makaron z Włoch
6,90 zł
Warszawa
(woj. mazowieckie)
 Natjun herbata czarna five o'clock special 60g
11,89 zł
Bartoszyce
(woj. warmińsko-mazurskie)
 Zuber woda lecznicza 5 litrów
29,62 zł
Białogard
(woj. zachodniopomorskie)
 Lenvitol olej lniany tłoczony na zimno 1000ml
54,57 zł
Biała Podlaska
(woj. lubelskie)
 Bio olej z zarodków rzepaku 250ml
14,51 zł
Zgorzelec
(woj. dolnośląskie)
 Prawdziwki amerykańskie / wrzosowe
12,00 zł
Ciekocino
(woj. pomorskie)
 Amarantuski orzechowe 100g
8,08 zł
Paczkowo
(woj. wielkopolskie)
 Olej z cbd 20% 10ml india
349,99 zł
Iława
(woj. warmińsko-mazurskie)
 Guma do żucia cytrynowa 15g chewsy
4,90 zł
Świecie
(woj. kujawsko-pomorskie)
 Bezglutenowe gofry z węglem aktywowanym 250 g yummity
12,70 zł
Suwałki
(woj. podlaskie)
 Apteo dziecko herbatka z maliną i dziką różą 200g
13,43 zł
Głogów
(woj. dolnośląskie)
 Olej z kiełków pszenicy z pierwszego tłoczenia nierafinowany 350ml
33,54 zł
Białystok
(woj. podlaskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY

Niedoceniana królowa polskich stołów ? dziczyzna
Choć żyjemy w czasach, kiedy ogromną presję kładzie się na produkty nieprzetworzone, naturalne, BIO i EKO, to mięsem najczęściej goszczącym na polskich stołach jest nie najekologiczniejsza wieprzowina i drób. Tymczasem mięsiwo, które jest najzdrowsze i najnaturalniejsze, stale jest spychane na kulinarne ubocze. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego dziczyzna, bo o niej mowa, jest zdrowsza od wieprzowiny oraz drobiu? Co przyrządzić z dziczyzny? Jak smakuje mięso z dzika? Na te i wiele innych pytań, odpowiedź znajdziesz poniżej.

Data publikacji: 2019-09-27

Przepis na pulpety z indyka w wersji fit!
Dania fit są zdrowe, niskokaloryczne i wcale nie oznacza to, że muszą być niedobre. Oto szybki przepis na pulpety z indyka w wersji fit.

Data publikacji: 2019-09-12

Jak poznać prawdziwe wędliny?
W dzisiejszych czasach konsumenci są coraz bardziej świadomi wpływu żywności oraz jej dodatków na zdrowie i samopoczucie. Starają się czytać etykiety, badać skład i jakość produktów spożywczych na półkach. W zależności od produktu...

Data publikacji: 2018-10-17

Czarnuszka - królowa przypraw
Aromatyczne, czarne nasiona, które kryją w sobie wielką moc. Czarnuszka uwodzi smakiem i zapachem, dostarczając jednocześnie mnóstwo składników odżywczych. Poznaj tę niezwykłą roślinę i dowiedz się, jak włączyć ją do swojej diety.

Data publikacji: 2018-09-27