Jeśli zamierzasz kupić ekspres do kawy, ten ranking pomoże Ci zdecydować, czy kupić ekspres automatyczny czy kolbowy. W porównaniu uwzględniono kilka najpopularniejszych modeli znanych producentów, wymieniając ich najważniejsze funkcje, zalety i wady. Wybierz zatem swój najlepszy ekspres do kawy.
Jeśli już przeznaczyłeś środki na kupno ekspresu do kawy, pora zdecydować, jaki będzie jego model. Automatyczne sprzęty do zaparzania kawy różnią się od siebie wyglądem, dostępnością funkcji, systemami mlecznymi czy też rodzajami młynków. Jeśli w planach masz zakup ekspresu kolbowego, również sprawdź, czym charakteryzują się poszczególne modele. Być może chcesz kupić ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem lub taki z automatycznym systemem mlecznym – w takim przypadku przydatniejszy okaże się dla Ciebie ekspres w pełni zautomatyzowany, wyposażony w te wszystkie funkcje.
Zadaniem automatycznych ekspresów do kawy jest przygotowywanie czarnego napoju właściwie bez Twojego udziału. Jedyne czynności, jakie musisz wykonać to uzupełnić wodę w zbiorniku, wsypać ziarna do pojemnika i nalać mleko potrzebne do zaparzenia mlecznego napoju. Modele ekspresów wyposażone w funkcję sterowania smartfonem rozpoczną przyrządzanie kawy, kiedy wybierzesz taką opcję w aplikacji telefonicznej. Oczywiście poprzedniego wieczoru musisz zapewnić ekspresowi wszystkie niezbędne składniki, jednak fizycznie nie musisz być obecny, kiedy sprzęt będzie o poranku robił dla Ciebie przepyszną i aromatyczną kawę.
W ekspresach automatycznych znajdują się wbudowane młynki do kawy. Miłośnicy tego czarnego napoju doskonale wiedzą, że najlepiej smakuje on wtedy, kiedy ziarna zmieli się na świeżo. Jeśli chcesz uniknąć kuchennego bałaganu, a rano (czy o każdej innej porze dnia) nie zajmować się już mieleniem kawy w osobnym młynku, ekspres automatyczny będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.
Co zatem wybrać? Ekspres z młynkiem stalowym czy ceramicznym? Na pewno musi być to młynek żarnowy, czyli taki, który ściera ziarna, a nie je tnie tak, jak młynek udarowy. Znawcy kawy podkreślają, że do najlepszych sprzętów mielących należą te wykonane ze stali. To młynki trwałe, mielące ziarna tak, żeby powstała przy tym jak najmniejsza ilość pyłu. Stopień zmielenia kawy można ustawić w nich w zależności od indywidualnych upodobań (charakteryzują się większym zakresem ustawień niż młynki ceramiczne). Młynki stalowe pracują głośno, podobnie jak i ceramiczne, jednak to cecha nierozerwalnie związana z tym sprzętem. Przecież rozdrobnienie bardzo twardych ziaren kawy i przygotowanie z nich miałkiego pyłu wymaga dużych sil – nie da zrobić się tego po cichu.
Tu wybór będzie prosty, bo nowoczesne modele ekspresów automatycznych w większości wyposażone są w termoblok, a nawet w dwa termobloki. Grzałki podgrzewające wodę (bez kontrolowanej temperatury) umieszcza się najczęściej w tańszych i mniej zaawansowanych rodzajach ekspresów kolbowych.
Czym jest termoblok? Kiedy woda przepływa przez ekspres, żeby zaparzyć kawę, nie podgrzewa się ona w specjalnym pojemniku za pomocą grzałki, ale przepływa przez ogrzewający ją termoblok. Ten doprowadza wodę do odpowiedniej temperatury, żeby zaparzyć idealną filiżankę czarnego napoju. Termoblok kontroluje temperaturę i podgrzewa tylko ilość wody potrzebną do przygotowania jednego, ewentualnie dwóch napojów. Dzięki temu oszczędza się energię i wodę, bo wykorzystuje się jedynie ilości niezbędne dla jednej kawy. Dwa termobloki znajdują się w ekspresach z systemami mlecznymi – jeden odpowiada za temperaturę wody, drugi za temperaturę mleka.
To jeden z najistotniejszych parametrów decydujący o tym, czy o poranku będziesz pił idealne espresso, czy tylko jego niezbyt udaną wersję. 9 barów to absolutne minimum potrzebne do przygotowania klasycznej włoskiej kawy. Ekspresy automatyczne charakteryzują się ciśnieniem na poziomie 15-19 barów, co zapewnia doskonałe efekty parzenia.
Jeśli pijasz kawy z mlekiem, wybierz ekspres ze specjalnym systemem mlecznym takim jak np. LatteCrema w urządzeniach De’Longhi. Dla przykładu wykorzystuje go ekspres Dinamica, który spieniając mleko, pozwala uzyskać idealną kremową i mleczną piankę. Karafka na mleko czyści się automatycznie, co znacznie ułatwia przyrządzenie białych napojów.
Zbiornik na mleko z podwójnymi ściankami przez dłuższy czas utrzymuje niską temperaturę mleka, dzięki czemu powstaje z niego wyśmienita i aksamitna pianka. Ekspres przygotowuje perfekcyjne cappuccino, zupełnie jak to z najlepszych włoskich kawiarni.
Numerem 1 wśród ekspresów są te produkowane przez firmę De’Longhi. Sprzęty te charakteryzują się wysoką jakością wykonania, trwałością materiałów i estetyką, która sprawia, że ekspresy doskonale wpisują się w kuchnie urządzone w różnych stylach. Wśród modeli wartych polecenia wymienić należy ekspres De’Longhi Dinamica Plus (klikając przejdziesz do testu i opinii) obsługiwany z poziomu kolorowego wyświetlacza i przygotowujący aż 12 różnych napojów. Kawy można w nim personalizować i zapisywać na indywidualnym profilu.
Wystarczy, że klikniesz przycisk swojego ulubionego napitku i po kilku chwilach będziesz cieszyć się smakiem idealnego espresso, cappuccino czy macchiato. Ekspres pracuje z ciśnieniem 19 barów, może zaparzyć dwie filiżanki jednocześnie i wyposażony jest w system LatteCrema. Aplikacja Coffee Link pozwala na komponowanie własnych napojów i zarządzanie nimi zdalnie z poziomu telefonu.
PrimaDonna Class to niezwykle elegancki model wykorzystujący ciśnienie 19 barów do przygotowania 12 zaprogramowanych przepisów. Znajdują się w nim dwa termobloki dbające o odpowiednią temperaturę wody i mleka. Ekspres łączy się zdalnie z telefonem za pomocą dedykowanej aplikacji, za pomocą której możesz stworzyć też własne unikalne kawowe kompozycje. Urządzenie charakteryzuje się niebanalnym wyglądem, estetycznym minimalizmem i wysoką jakością wykonania. Wygodny i nowoczesny panel sterowania ułatwia obsługę i sprawia, że jest prosta i intuicyjna. Ekspres wyposażono w funkcję automatycznego płukania i odkamieniania, a także automatycznego wyłączania i w program oszczędzania energii.
Wśród modeli ekspresów automatycznych warto wymienić Philips LatteGo (klikając przejdziesz do testu i opinii). Kompaktowych rozmiarów urządzenie wyposażono w czytelny wyświetlacz ułatwiający obsługę. Sprzęt wyróżnia system spieniania mleka LatteGo i estetyczna karafka stylizowana na wysoką szklankę.
Ekspres Siemens EQ6 Plus (klikając przejdziesz do testu i opinii) to urządzenie dość drogie (kosztuje ok. 2500 zł), a nie pozbawione wad. Choć ekspres pozwala na przygotowanie kilku rodzajów kaw czarnych i mlecznych, nie ma systemu mlecznego ze zintegrowaną karafką. Wbudowany w nim młynek umożliwia mielenie kawy o różnym poziomie rozdrobnienia, jednak nie jest to młynek stalowy, a ceramiczny (czyli mniej trwały i bardziej podatny na uszkodzenia).
Saeco PicoBaristo Deluxe (klikając przejdziesz do testu i opinii) to urządzenie do dużych kuchni. Ekspres wyposażono w zbiornik na wodę wyjmowany od góry, z którym będziesz mieć trudności, jeśli sprzęt ustawisz pod szafkami. W ekspresie znajduje się młynek ceramiczny i zintegrowany pojemnik na mleko wchodzący w skład systemu mlecznego. Na uwagę zasługuje niebanalny design sprzętu i estetyczne wykonanie.
W naszym rankingu ekspresów znalazł się również Krups Evidence EA892D (klikając przejdziesz do testu i opinii). Sprzęt jest wart uwagi, ze względu na smak zaparzanych w nim kaw. Zaletą ekspresu jest też wbudowany młynek stalowy oraz możliwość przygotowania dwóch kaw mlecznych jednocześnie. Urządzenie nie dysponuje jednak w pełni rozbudowanym systemem mlecznym – nie ma zintegrowanej karafki, a czyszczenie rurek jest nieco utrudnione.
Wybór ekspresu automatycznego to nie lada trudność. Ekspresy różnią się czasami tylko drobnymi szczegółami i przez to też ceną. Jeśli szukasz tańszego rozwiązania, a nadal chcesz cieszyć się smaczną i aromatyczną kawą, zdecyduj się na ekspres kolbowy. Taki sprzęt świetnie sprawdzi się w Twoim przypadku, jeśli pijasz głównie czarne kawy.
Data publikacji: 2021-02-01, ostatnia zmiana: 2022-05-18