Czy wybierając nowy sprzęt do kawy, warto dopłacić za dodatkowy luksus, czyli opcję parzenia gorącej czekolady? Sprawdźmy to. Ekspres w domu to prawdziwa wygoda. Dobrej kawy można napić się o dowolnej porze dnia, nie przepłacając za wymyślne napoje w sieciowych kawiarniach. Z dobrym ekspresem przyrządzisz nie tylko aromatyczne espresso, ale i wyśmienite kawy mleczne, herbatę, a nawet gorącą czekoladę.
Ekspresy automatyczne to urządzenia ciśnieniowe, półautomatyczne oraz w pełni zautomatyzowane. Do półautomatycznych zalicza się ekspresy kolbowe, czyli te, do których trzeba samodzielnie nasypać kawy do kolby i odpowiednio ubić proszek. Po naciśnięciu przycisku sprzęt sam podgrzewa wodę i ją przesącza.
W ekspresach mniej zaawansowanych trzeba również samemu kontrolować ilość przelanej wody, tj. w odpowiednim momencie zatrzymać zaparzanie. W modelach już bardziej zautomatyzowanych naciska się wybrany przycisk (espresso lub większa kawa), a ekspres dobiera właściwą ilość wody i zaparza dzięki temu idealny napój.
Wśród ekspresów automatycznych znajdują się urządzenia na kapsułki. Wystarczy włożyć wybraną do sprzętu, wcisnąć przycisk zaparzania i poczekać na filiżankę kawy. W odpowiednio przystosowanym ekspresie można przygotować także herbatę i czekoladę. Należy jednak pamiętać, że każdy producent ma własną linię kapsułek – tylko one będą pasowały do danego sprzętu i tylko zrobiony z nich napój będzie dobrze smakował.
W pełni zautomatyzowany ekspres do kawy również z funkcją czekolady to już bardzo zaawansowany i dlatego też niezwykle wygodny sprzęt do parzenia kawowych napitków.
Co należy wiedzieć przed wyborem domowego ekspresu do kawy:
Jak kupić najlepsze ekspres do kawy: https://www.rp.pl/Styl-zycia/200909983-Ekspres-do-kawy-do-domu-jaki-kupic-aby-byl-najlepszy-Porady.html
Gorącą czekoladę możesz przygotować i w ekspresie ciśnieniowym z dyszą do spieniania mleka. Do wysokiej szklanki wlewasz mleko i wsypujesz czekoladę instant (nie kakao!), a następnie spieniasz całość dyszą. Napój się podgrzeje, mleko nabierze puszystości i po chwili wypijesz swój słodki przysmak.
Są jednak ekspresy, które całą tę pracę zrobią za Ciebie. Nie dość, że gorąca czekolada będzie smakowała wybornie, to jeszcze kuchnia pozostanie zupełnie czysta. Świetna opcja, kiedy masz dzieci, które chcą same przygotowywać sobie ten napój.
Czym charakteryzuje się ekspres do kawy do gorącej czekolady? Wybrane modele ekspresów mają dodatkowe funkcje parzenia. Klikając na odpowiedni przycisk na panelu sterowania, wybierasz słodki napój, a urządzenie korzystając z mleka i sproszkowanej czekolady, zaparza płynny deser. De’Longhi ma specjalną karafkę służącą do podgrzewania napoju oraz jego mieszania. Dzięki mieszadełkom znajdującym się w karafce składniki mogą się ze sobą dokładnie połączyć.
Ekspresy do kawy z funkcją czekolady nie należą do najtańszych. Za dodatkowy luksus trzeba dopłacić i to najczęściej niemało. Cena ekspresu od De’Longhi z dedykowaną karafką do czekolady oscyluje w granicach 9-10 tys. zł (urządzenie ma też wiele innych przydatnych funkcji). Inne modele z funkcją gorącej czekolady to koszt od 4 do 7 tys. zł. Jednak nie można powiedzieć, że cena tych sprzętów zależy bezpośrednio od samej tej dodatkowej opcji. Każde z tych urządzeń charakteryzuje się wysokimi parametrami parzenia wyśmienitej kawy, bo do tego są przeznaczone.
Jeśli więc często pijasz gorącą czekoladę lub zapraszasz gości na słodkie podwieczorki, może ta funkcjonalność okaże się przydatna.
Żeby przyrządzić ten czekoladowy napój, nie potrzebujesz ekspresu do kawy i czekolady. Może trochę więcej nabałaganisz i Twój przysmak nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji z odrobiną pianki, ale smak będzie podobny.
De'longhi radzi: Jak zrobić gorącą czekoladę? (https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/delonghi-kawa/jak-zrobic-goraca-czekolade)
Do przygotowania gorącej czekolady potrzebne będzie mleko i odrobina śmietany, jeśli napój ma być gęstszy i bardziej kremowy oraz mleczna czekolada. Mleko podgrzej na niskiej temperaturze i dodaj posiekaną czekoladę, cały czas mieszając napój. Nie pozwól, żeby czekolada się przypaliła. Do słodkiego przysmaku możesz dodać przyprawy, jak np. chilli, cynamon czy wanilię. Dla wzmocnienia goryczki i pobudzenia płynną czekoladę uzupełnij łyżeczką espresso. Dodaj likier amaretto, a napój stanie się jeszcze bardziej rozgrzewający i zyska przyjemny migdałowy posmak.
Ekspres z funkcją gorącej czekolady to już luksus. Jeśli stać Cię na droższy sprzęt z wieloma innymi przydatnymi opcjami, możesz wybrać też ten z możliwością robienia czekolady.
Zobacz także ranking ekspresów do kawy: https://stylowi.pl/mag/ranking-ekspresow-do-kawy-philips-delonghi-siemens/index.html
Oprócz ekspresów automatycznych istnieją także ekspresy kolbowe, które wymagają więcej uwagi przy przygotowywaniu napojów kawowych. Jak działa taki sprzęt przedstawiono w materiał wideo poniżej:
Data publikacji: 2020-10-01, ostatnia zmiana: 2022-05-18
Zgłoś uwagi
Stale pracujemy nad wydajnością i wygodą korzystania ze Sprzedawacza. Jeżeli zauważyłeś błąd lub masz pomysł na nowe funkcjonalności - daj nam znać i przyczyń się do ulepszenia serwisu!