Prowadzisz kawiarnię lub myślisz o jej założeniu i zastanawiasz się, który ekspres do kawiarni będzie lepszy – automatyczny czy kolbowy? Cóż, to zależy. W tym artykule zwracamy uwagę na kilka rzeczy, których przemyślenie na pewno pomoże Ci dokonać najlepszego wyboru.
Właścicieli oraz osoby zarządzające kawiarniami najczęściej kuszą dwa rodzaje ekspresów: automatyczny i kolbowy. Pierwszy przyciąga łatwością obsługi i tym, że w krótkim czasie może przygotować dużo kawy. Drugi – manualną obsługą, zapewniającą pełną kontrolę nad procesem parzenia kawy oraz pięknym retro wyglądem.
Co wybrać, a z czego zrezygnować? To niełatwa decyzja. Tym bardziej, że nie może być poprzedzona tylko gustem – tym, który ekspres Ci się osobiście bardziej podoba, ale chociaż podstawową analizą biznesu.
Automatyczne i kolbowe ekspresy do kawiarni – zalety i wady każdego z nich
Goście niemal każdej kawiarni różnią się pod kątem kawowego gustu i oczekiwań względem tego, jak kawiarnia powinna funkcjonować. Przy wyborze ekspresu do kawiarni warto zacząć więc od określenia charakteru i liczby potencjalnych klientów.
Automatyczne ekspresy działają szybko, między innymi dlatego, że są proste w obsłudze i cały proces parzenia dzieje się bez aktywnego udziału obsługującego. Zmniejszają więc ryzyko tłoku w lokalu i niezadowolenia klientów z tego powodu. Ekspresy kolbowe „potrzebują” więcej czasu i zaangażowania ze strony baristy. Zrozumieją to głównie goście bardziej wymagający w stosunku do kawy i świadomi tego, skąd wynika unikalny smak tego napoju; tego, że świetna kawa wymaga właśnie czasu i uwagi baristy.
Automatyczny ekspres – mimo nawet bardzo rozbudowanego katalogu kaw w niektórych modelach – oferuje ich powtarzalny smak. Spełni oczekiwania i potrzeby większości klientów, ale niestety nie tych najbardziej wymagających. Jeśli Twoją grupą odbiorców są kawosze z prawdziwego zdarzenia, wybierz ekspres kolbowy. Manualna obsługa urządzenia i pełna kontrola nad każdym etapem procesu przygotowania kawy gwarantuje wyjątkowość przyrządzonego napoju.
Ale tu też pojawia się pewna wada, o której trzeba wspomnieć – obsługi kolbowego ekspresu do kawy trzeba się nauczyć. Nie poradzi sobie z nim każdy pracownik, tylko barista po odpowiednim szkoleniu. To wymaga od Ciebie jako zarządzającego dodatkowej inwestycji.
Pamiętaj o tym! Aby spełnić oczekiwania kawowe największych znawców i smakoszy nie wystarczy tylko dobry kolbowy ekspres do kawiarni. Potrzebujesz też wysokiej jakości kawy i przeszkolonego personelu.
Ekspresy do kawiarni muszą wpisywać się w ogólny wystrój lokalu, a nawet go współtworzyć. Jeśli zależy Ci na stworzeniu w kawiarni unikalnego, dobrze kojarzącego się klimatu, ekspres kolbowy na pewno Ci w tym pomoże. Automatyczne ekspresy mają w większości standardowy, nowoczesny wygląd, który nie zawsze wpisuje się w designerskie potrzeby kawiarni. Choć trzeba zaznaczyć, że na rynku możesz znaleźć kilka modeli „automatów” o wyglądzie nieco bardziej w retro stylu.
A na koniec jeszcze jedna cenna informacja – ekspres do kawiarni możesz nie tylko kupić, ale też wynająć od firmy specjalizującej się w dzierżawie, wynajmie i leasingu ekspresów do kawy na potrzeby gastronomii. Taka oszczędność z pewnością okaże się cenna w pierwszych miesiącach kawiarnianej działalności.
Data publikacji: 2021-11-26, ostatnia zmiana: 2022-05-18