W ostatnich latach coraz więcej mówi się o zdrowiu. Wiele czasu poświecono także niekorzystnemu wpływowi różnych materiałów na człowieka. Najczęściej temat dotyczy różnego rodzaju tworzyw sztucznych, a w szczególności plastików mających kontakt z żywnością. Tu warto zwrócić szczególną uwagę na bardzo tanie czajniki elektryczne. Dziś cieszą się one mniejszą popularnością, ale dalej ze względu na cenę są przez wielu wybierane. Zobacz dlaczego warto zapłacić ciut więcej i wybrać czajnik z materiałów, które są bezpieczne dla zdrowia.
Jak mówi stare przysłowie nie wszystko złoto co się świeci, tak samo nie wszystko co plastikowe musi być złe. Największym problemem tanich plastikowych czajników jest zawartość BPA czyli bisfenolu A w materiale, z którego jest wykonany czajnik. BPA przenika do wody podczas gotowania i ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Było prowadzonych wiele badań dotyczących wpływu bisfenolu A na zdrowie. Spożywanie większych ilości BPA może mieć związek z rakiem piersi, rakiem prostaty, otyłością, a nawet niepłodnością.
W ostatnich latach, w związku z coraz większą świadomością społeczeństwa, pojawiła się cała gama plastikowych czajników elektrycznych oznaczonych jako BPA free. Materiał, z których je wyprodukowano nie zawiera bisfenolu A i są one bezpieczniejsze dla zdrowia. Decydując się na zakup czajnika wykonanego z tworzywa sztucznego dokładnie zapoznajmy się z oznaczeniami na pudełku, by mieć pewność co do jego bezpieczeństwa dla zdrowia. Warto zwrócić uwagę na uznanych producentów (np. Bosh, Philips, Tefal ) i trzy razy sprawdzać podejrzanie tanie modele firm, o których nic nie wiemy.
Materiałem, który zapewnia większe bezpieczeństwo dla zdrowia jest stal nierdzewna. Czajniki wykonane ze stali sprawdzają się bardzo dobrze. W przypadku najtańszych modeli może pojawić się metaliczny smak wody. Zwykle dzieje się tak w przypadku, gdy stal nie jest zbyt wysokiej jakości. Podobnie jak w przypadku czajników plastikowych sugerujemy zachować dystans w stosunku do najtańszych egzemplarzy.
Wybierając tani czajnik stalowy zwróć również uwagę z czego wykonana jest pokrywka. Najtańszy czarny plastik może nie być odpowiedni dla zdrowia. Spotkałem się z tym, że woda zmieniała zapach po kontakcie z pokrywką. Po zagotowaniu wody było czuć zapach plastiku pomimo tego, że sama obudowa czajnika była metalowa. Był, że to czajnik kupiony za ok 30zł w supermarkecie.
Modele droższe mają zwykle pokrywę metalową. Dzięki czemu woda nie będzie miała kontaktu z tworzywami sztucznymi podczas gotowania.
Ceramika i szkło to materiały, które są najbardziej neutralne dla zdrowia. W teorii czajniki wykonane z tych materiałów powinny być najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście grzałka, czyli zwykle spód czajnika, w dalszym ciągu będzie metalowa. W przypadku tanich czajników szklanych możemy, podobnie jak przy stalowych, mieć do czynienia z plastikową pokrywką. Jednak zwykle najtańszy czajnik szklany będzie i tak lepiej wykonany niż najtańszy metalowy.
Czajniki ceramiczne zwykle mają również ceramiczne pokrywki, więc tu nie ma tematu o kontakcie wody z czymś innym niż ceramika i metal. Pewnym minusem ceramiki jest pojemność cieplna materiału. Oznacza to, że czajnik zużyje odrobinę więcej energii na ogrzanie samego czajnika podczas gotowania. Pewnym minusem jest też masa. Czajniki ceramiczne są znacznie cięższe od szklanych i stalowych.
Ten aspekt nie ma już może tak dużego wpływu na zdrowie. Jednak jest miłym udogodnieniem. Najczęściej w regulacje temperatury są wyposażone czajniki szklane. Pomimo tego, że regulacja temperatury może wydawać się zbędnym dodatkiem w moim przypadku okazała się bardzo cenioną funkcją. Woda o niższej temperaturze może służyć do parzenia zielonej herbaty lub jako dolewka do szklanki z zimną wodą. Nie dość, że woda podgrzewa się szybciej to energii zużywamy mniej niż gotując wodę do 100 st C i czekając aż trochę przestygnie.
Data publikacji: 2021-10-26, ostatnia zmiana: 2021-10-26