Przeglądając katalogi z projektami kuchni, rzadko kiedy zwracamy uwagę na to, co znajduje się na podłodze. Są to panele, deska podłogowa, gres polerowany, a może gres imitujący drewno, czy też klasyczne płytki podłogowe? W dobie tak dużego wyboru w sklepach budowlanych, jak również tak dobrych imitacji, niemalże każdy efekt wizualny jesteśmy w stanie uzyskać. Na co się w takim razie zdecydować? Na deskę podłogową lub panele, a może jednak na gres? Co przemawia za każdym z tych wyborów?
Kafle podłogowe w kuchni to najczęściej stosowane rozwiązanie od lat. Z chwilą gdy w sklepach zaczęły się pojawiać zagraniczne wzory płytek podłogowych, a później także i ciekawe polskie produkcje, pojawił się boom na wymianę nagminnie kładzionych państwowo płytek PCV. Choć początkowo kolorystyka, a także i jakość nie były aż tak dobre jak obecnie, ich nowoczesność na ówczesne czasy podbiła serca domowników. W większość lekko szarawe, utrzymane kolorystyce beżów, brązów, czy też klasycznej bieli kremowej, posiadały sporo mankamentów, nierówne krawędzie, a także nierówności faktury i ewentualnego wzoru. Obecnie, niemalże wszystkie płytki podłogowe pierwszego gatunku nie posiadają już tych wad. Łatwo je dobrać do naszego gustu, a odpowiednia twardość gresu i jego ścieralność jest w stanie zapewnić i posłużą na wiele lat, o ile nie ulegną mechanicznemu uszkodzeniu. Kafle podłogowe w kuchni na pewno znajdą wielu amatorów i to nie tylko tych najbardziej konserwatywnych pod względem urządzania mieszkania. Pozwolą w stosunkowy łatwy sposób utrzymać czystość w kuchni, a także wydzielą przestrzeń pomiędzy strefą kuchenna a salonową przy rozwiązaniu z kuchnią w aneksie.
Kolejną ewolucją klasycznych płytek podłogowych jest stosowanie tak zwanych polerów. Są to w większości sporych rozmiarów kafle podłogowe odpowiednio szkliwione z nadaniem połysku. Ponadto polery przystosowane są do kładzenia bezfugowego, o czym można właściwie zapomnieć przy klasycznych kaflach podłogowych. Niemniej jednak należy pamiętać, iż aby można było zastosować rozwiązanie bezfugowe należy wybrać polery najwyższej jakości. W przeciwnym razie, fugi będą niezbędne. Polery drugiego, a tym bardziej trzeciego gatunku, nie tylko mogą być pouszkadzane, co w mniejszym stopniu przeszkadza, o ile wliczymy odpowiedni narzut na położenie podłogi, ale co bardzo istotne, często nie trzymają wymiarów, a także kątów. Pokuszenie się o zrobienie kuchni w polerach innego gatunku niż pierwszy to nienajlepsze rozwiązanie, gdyż efekt końcowy będzie stanowczo niezadowalający.
Polery to także nowoczesne rozwiązanie i pojawiające się w wielu projektach aranżacyjnych. Poprzez swój połysk nadają przejrzystości, lekkości i wprowadzają dodatkowe światło do pomieszczenia. Polery często są także stosowane i w innych pomieszczeniach niż tylko kuchnia. Przedpokój, łazienka, a także salon, czy też pozostałe pokoje. Ułożenie polerów na całej przestrzeni spowoduje ujednolicenie designu całego mieszkania, a także pozwoli na zatracenie sztucznych, optycznych podziałów przestrzennych.
Zdecydowanie się na deskę podłogową w kuchni to rozwiązanie dla osób ceniących sobie przytulność, a także nawiązanie do dawnych czasów. Deska podłogowa to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy urządzają mieszkanie w stylu retro, czy też decydują się na kuchnię w stylu prowansalskim. W połączeniu z meblami drewnianymi uzyskamy efekt zaskakujący. Ciepło domowej kuchni, tradycyjnie przygotowywane potrawy, przytulność pomieszczenia, to wszystko sprawi, że niemalże przeniesiemy się w czasie w dawne sentymentalne lata. Innym rozwiązaniem jest połączenie deski podłogowe z polerowanymi meblami kuchennymi, przy zachowaniu dużego kontrastu kolorystycznego. W ten sposób uzyskamy połączenie nowoczesności z klasyką, a także ciekawe wrażenie wizualne.
Najtańszym rozwiązaniem i tym samym najbardziej dostępnym dla większości osób jest zastosowanie paneli podłogowych. Nie zawsze muszą one imitować deskę podłogowa, ale także mogą i kafle. W ten sposób, w ekonomiczny sposób zaplanujemy podłogę w kuchni spełniająca nasze oczekiwania. Innym powodem, dla którego jest to rozwiązanie najtańsze, jest sama cena położenia paneli względem kładzenia kafli. Niemniej jednak należy pamiętać, iż takie rozwiązanie jest najmniej trwałe, najbardziej podatne na uszkodzenia związane z zalaniem i zachlapaniem, a takich przecież nie brak w kuchni. Ponadto wybranie paneli podłogowych o niskiej klasie ścieralności, spowoduję, iż ta często eksploatowana powierzchnia szybka utraci swój pierwotny wygląd.
Na co się w takim razie zdecydować urządzając kuchnię, pomijając aspekt wizualny i ekonomiczny? Co warto mieć na uwadze? Przede wszystkim należy pamiętać, że kafle podłogowe, czy też gres zwykły i klasyczny, to łatwiejsza możliwość uszkodzenia powierzchni. Upadek noża, deski, czy też innego naczynia, w stosunkowo łatwy sposób może uszkodzić podłogę. Wymiana obtłuczonego, czy też popękanego kafla może być nie tylko czasochłonna, ale także i kosztowna. Warto więc decydując się na wybór tego rozwiązania, zakupić trochę więcej materiału. Ponadto upadek naczyń na podłogę kaflową wielokrotnie kończy się potłuczeniem naczynia, a często również i podłogi. Tego efektu unikniemy w dużej mierze przy zastosowaniu paneli podłogowych lub deski podłogowej. Podłoga w gresie to także łatwiejsze utrzymanie czystości w porównaniu z rozwiązaniem drewnianym. Drewno natomiast nada kuchni specyficznego, rodzinnego klimatu, a także ciepła i naturalności.
Data publikacji: 2019-05-28, ostatnia zmiana: 2021-04-10