Wegańskie przetwory

Wegańskie przetwory

Pyszne przetwory kojarzą się z pobytem w domu rodzinnym, dżemami przygotowywanymi przez babcię lub domowymi pastami. Osoby na diecie wegańskiej często tęsknią do smaków znanych z dzieciństwa, w tym np. do własnoręcznie zrobionego majonezu. Jakie są roślinne alternatywy i co zawiera wegański majonez lub masło?

Dżemy i konfitury 

Chutney śliwkowy, hummus czekoladowy z daktylami, a może konfitura imbirowo-cytrynowa? Bogactwo przetworów pozwala na dowolne łączenie ulubionych smaków! Słodkie pasty najlepiej smakują w towarzystwie gofrów, naleśników, placków ziemniaczanych, tostów lub kanapek. Stanowią świetną bazę, którą można wykorzystać do pieczenia zdrowych, bezglutenowych słodkości, a także jeść samodzielnie, jako ciekawą i smaczną przekąskę. Wegańskie przetwory cieszą się dużą popularnością z kilku powodów:

  • Zwykle mają lepszy skład niż odpowiedniki zawierające składniki odzwierzęce. 
  • Dzięki dodawaniu np. daktyli zawierają mniej rafinowanego cukru. Daktyle są naturalnie słodkie więc nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania konfitury lub pasty. 
  • Są zdrowsze! Spożywane jedzenie ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie oraz chęć do działania. Zdrowe odżywianie to więcej energii każdego dnia!
  • Niektóre przetwory to ciekawe wariacje na temat znanych produktów (np. konfitura imbirowa).


Wegański majonez 

Wegański majonez kokosowo-ziemniaczany z powodzeniem zastępuje tradycyjny majonez z żółtkiem jaja kurzego. Roślinny majonez do złudzenia przypomina swój klasyczny odpowiednik. Ma w składzie m.in mleko kokosowe, ziemniaki, olej i musztardę. Do czego sprawdzi się wegański majonez?

  • Do wrapów warzywnych 
  • Do sałatek i surówek 
  • Jako dodatek na kanapki, tosty lub wegańskie burgery 
  • Do kiełbasek sojowych lub produktów roślinnych, które zastępują mięso np. wege sznycla 

Wegański majonez jest odpowiedni nie tylko dla wegan i bezglutenowców, ale też dla każdego, kto pragnie zdrowo się odżywiać. Produkt nie zawiera niezdrowych dodatków, konserwantów ani ulepszaczy smaku. 

Bezmięsny smalczyk

Smalczyk budzi skojarzenia z kiszonym ogórkiem oraz dużą pajdą świeżego chleba. I słusznie! To właśnie najprostsze połączenia smakują najlepiej. Tradycyjny smalczyk zwykle podaje się ze skwarkami oraz kawałkami jabłka. Roślinna alternatywa, czyli smalczyk bezmięsny, również zawiera jabłka i bardzo dobrze imituje smak mięsnego smalcu. Głównym składnikiem smalczyku, tak samo jak w przypadku wegańskiego majonezu, jest ekologiczny olej oraz granulat sojowy i jabłka.

Współcześni weganie i osoby cierpiące na nietolerancję glutenu wcale nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Wegański majonez, bezglutenowe dżemy i bezmięsne pasty rybne to tylko niektóre z produktów, które można kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie ekologicznym.


Artykuł powstał we współpracy z www.ateliersmaku.pl

Data publikacji: 2020-03-28, ostatnia zmiana: 2020-03-26

ZOBACZ OGŁOSZENIA

Sprzedaż królika, tuszki z królika, żywe króliki.
25,00 zł
Węglewice
(woj. łódzkie)
Mleko Sery Jajka  ...prosto od gospodarza 730-450-496
0,99 zł
Wojciechów
(woj. dolnośląskie)
Ostropest ziarno 500g
9,99 zł
Łapy
(woj. podlaskie)
Ostropest mielony 900g
13,99 zł
Kłodzko
(woj. dolnośląskie)
Sos pomidorowy bio 500g alce nero
8,91 zł
Przemyśl
(woj. podkarpackie)
Ostropest mielony 300g
6,11 zł
Komorniki
(woj. wielkopolskie)
Pomidory suszone całe 200g
8,96 zł
Łapy
(woj. podlaskie)
Ostropest ziarno 1000g
17,99 zł
Biała Podlaska
(woj. lubelskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Kiełki i ich cenne właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Na pewno na sklepowych półkach nie raz widziałeś pojemniczki z kiełkami. Warto po nie sięgnąć – to prawdziwa bomba witaminowa. Kiełki bez problemu wyhodujesz też w domu.
Data publikacji: 2020-06-22
Zalety jedzenia na wynos
Zamawianie posiłku przez telefon lub za pomocą aplikacji jest proste, szybkie i wygodne. Jakie jeszcze zalety ma jedzenie na wynos?
Data publikacji: 2020-04-03
Jakie wino wybrać do białego mięsa?
Dobór odpowiedniego wina do danej potrawy często bywa nie lada wyzwaniem. O ile większość już nie patrzy na „zasady” komponowania alkoholi z daniami i robi to intuicyjnie wielu smakoszy jest w stanie...
Data publikacji: 2019-11-06
Niedoceniana królowa polskich stołów ? dziczyzna
Choć żyjemy w czasach, kiedy ogromną presję kładzie się na produkty nieprzetworzone, naturalne, BIO i EKO, to mięsem najczęściej goszczącym na polskich stołach jest nie najekologiczniejsza wieprzowina...
Data publikacji: 2019-09-27