Przyrządzanie różnorodnych potraw w domu nie musi być trudne. Nawet jeżeli nie masz wysokich kwalifikacji kulinarnych, dzięki dobrze dobranym kuchennym akcesoriom możesz ułatwić sobie wiele codziennych prac. Pieczenie, duszenie, gotowanie, a także późniejsze przechowywanie żywności staje się prostsze, gdy zadbasz o właściwe wyposażenie. Przeczytaj, jakie propozycje wyposażenia i gadżetów sprawdzą się w każdej kuchni.
Nie od dziś wiadomo, że doskonałą, zdrowszą alternatywą dla smażenia jest duszenie lub pieczenie. Wcale nie musi być ono trudne i wymagające, jeżeli używa się odpowiedniego wyposażenia. Doskonałym gadżetem sprawiającym, że obiadowe dania pieczone w piekarniku są soczyste i niewysuszone, jest foliowy rękaw lub woreczek do pieczenia.
Uzupełni go brytfanna o odpowiedniej wielkości. Dobierając ją, warto uwzględnić ilość członków rodziny, ale także rozmiary piekarnika. Świetnie sprawdzają się brytfanny wyposażone w pokrywę, która pozwala na dodawanie składników płynnych bez konieczności jej unoszenia. Opcję użycia w piekarniku może mieć także komplet garnków, jeżeli posiada odpinane rączki lub ściągane nakładki.
Dobrej jakości komplet garnków to nie tylko pomysł na prezent dla nowożeńców czy parapetówkę. Tego rodzaju wyposażenie kuchni warto wymieniać co kilka lat, gdyż garnki przy intensywnym użytkowaniu po prostu się zużywają. Współczesne propozycje pozwalają na funkcjonalne i bezpieczne gotowanie.
Wiele zestawów garnków posiada rozwiązania ułatwiające także ich przechowywanie. Solidne, nieprzywierające powłoki wewnątrz naczyń oraz łatwe w utrzymaniu czystości zewnętrze są doceniane przez osoby lubiące pichcić. Ważne jest także odpowiednie dno, dobrze rozprowadzające ciepło i dopasowane do jego źródła. Dopasowana pokrywka, często wykonana z przezroczystego materiału podkreśla niebanalną stylistykę wielu zestawów. Osoby ceniące wygodę decydują się na garnki, które można myć w zmywarce.
Uzupełnieniem wyposażenia kuchennego mogą być wysokiej jakości plastikowe pojemniki na żywność. Tego typu akcesoria mogą służyć zarówno do przechowywania składników potrzebnych do przygotowywania dań, jak i gotowych już potraw, porcji na następny dzień czy przygotowanych do mrożenia. Wybór tego typu pojemników jest wyjątkowo szeroki. Mogą mieć charakter uniwersalny, ale także dedykowany do określonego rodzaju pożywienia.
Warto przed zakupem zwrócić uwagę na jakość i wytrzymałość pojemników, z uwzględnieniem przeznaczenia, jakiemu mają służyć.
Data publikacji: 2021-11-29, ostatnia zmiana: 2021-11-29