W czym piec i zapiekać? Przegląd naczyń do piekarnika

W czym piec i zapiekać? Przegląd naczyń do piekarnika.

Jakie naczynie sprawdzi się najlepiej do upieczenia kurczaka w całości? A jakie do wieloskładnikowych zapiekanek, jabłek z dodatkiem cynamonu i zupy cebulowej? Naczynia przeznaczone do przygotowywania potraw w piekarniku mogą przybierać naprawdę różne formy. Różnią się materiałem wykonania, pojemnością, kształtem i przeznaczeniem. Jedne będę idealne do pieczenia mięs, a inne do zapiekania warzyw i sera. Warto wiedzieć, w czym możemy wybierać.

Uniwersalne szkło żaroodporne

Praktyczne naczynie, które powinno znaleźć się w każdym domu – szkło żaroodporne. Niezawodne do przyrządzania codziennych obiadów, ale i odświętnych dań. Naczynia wykonane ze szkła żaroodpornego są zazwyczaj wyposażone w pokrywę, która pozwala dusić potrawy, a po jej zdjęciu smakowicie przypiekać. Okrągłe, owalne lub prostokątne, o mniejszej lub większej pojemności. Przezroczysty materiał umożliwia kontrolowanie całego procesu pieczenia, bez konieczności podnoszenia pokrywy. Takie naczynie doskonale sprawdzi się do pieczenia pałek, udek i skrzydełek z kurczaka, białej kiełbasy, schabu i różnej maści zapiekanek z mięsem, rybą, makaronem i warzywami.

Uniwersalne szkło żaroodporne.

Brytfanny z rusztem do mięsa

Sposób na idealnie przypieczone mięso? Brytfanna z rusztem! Takie brytfanny wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, odpornej na uszkodzenia i wysokie temperatury. Są przy tym dość lekkie i łatwe w przenoszeniu. Cechują się prostokątnym kształtem i brakiem pokrywki. Dostępne są także brytfanny aluminiowe pokryte powłoką emaliowaną lub nieprzywierającą. To dobry wybór dla zwolenników zdrowego gotowania, ponieważ tłuszcz nie wchłania się w pieczone mięso, ale skapuje na dno naczynia. Na ruszcie przygotować można mięso, a także warzywa.

 

Tradycyjne gęsiarki nie tylko do gęsi

Gęsiarki to tak naprawdę pojemne brytfanny wyposażone w przykrywkę. Wbrew pozorom gęsiarka przyda się nie tylko do pieczenia gęsi w całości, ale również kurczaka, kaczki i innych dań. Oprócz drobiu przygotujemy w niej różnego rodzaju dania duszone i zapiekanki. Klasyczne, najbardziej wytrzymałe brytfanny to gęsiarki żeliwne, wykonane z materiału odpornego na uszkodzenia mechaniczne i bezpiecznego w kontakcie z żywnością. Są dość ciężkie, ale żeliwo doskonale podkreśla tradycyjny smak potraw i jest niemal długowieczne. Lżejsze, ale mniej wytrzymałe, są gęsiarki aluminiowe pokryte powłoką emaliowaną lub ceramiczną.

Tradycyjne gęsiarki nie tylko do gęsi.

Ceramiczne naczynia do zapiekania

Naczynia do zapiekania wykonane z ceramiki są płytsze niż tradycyjne brytfanny. Przyjmują przeróżne kształty, rozmiary i kolory. Są na tyle eleganckie, że wraz z upieczoną w nich potrawą mogą powędrować bezpośrednio na stół. Zazwyczaj nie posiadają pokrywki, ponieważ służą do zapiekania, a nie do duszenia potraw. W niektórych, oprócz klasycznych zapiekanek wytrawnych, upieczemy słodkie ciasta i chleb. Tego typu naczynia do piekarnika doskonale sprawdzą się do lasagne, pieczonych ziemniaczków w mundurkach, wieloskładnikowych zapiekanek mięsnych i warzywnych, pieczonej ryby i wielu innych. Przy naczyniach ceramicznych warto wspomnieć również o kokilkach – małych miseczkach, w których przygotujemy creme brulee, suflety, owoce pod kruszonką, a nawet zapiekaną zupę cebulową.

 Brytfanny z aromatyzerem do soczystych potraw

Jeszcze innym rodzajem brytfanny są naczynia z aromatyzerem. To dość nowoczesne rozwiązanie, dlatego naczynia wykonuje się też z nowoczesnych materiałów – aluminiowy korpus pokryty jest powłoką nieprzywierającą, która chroni potrawy przed przywieraniem i przypalaniem. Brytfanny wyposażone są w pokrywę z uchwytem, w którym to znajduje się otwór umożliwiający podlewanie pieczonej potrawy wodą, bulionem, tłuszczem lub sosem, bez konieczności jej unoszenia. Dzięki temu zapobiegamy ulatnianiu się pary wodnej z wnętrza naczynia, co sprawia, że dania pozostają soczyste i bardzo aromatyczne.

Brytfanny z aromatyzerem do soczystych potraw.

Pieczenie w stylu rzymskim

Nie można nie wspomnieć także o glinianych naczyniach rzymskich – idealnych do przyrządzania zdrowych i soczystych posiłków. Dania duszą się we własnym sosie, zachowując cenne minerały, odpowiedni kolor i aromat. Nie ma potrzeby używania tłuszczu, ponieważ składniki nie będą się przypalać. W czym tkwi cały sekret? Naczynie rzymskie należy przed użyciem namoczyć w wodzie – glina doskonale wchłonie wodę. Podczas pieczenia woda zaczyna parować, zabezpieczając danie przed wysuszeniem i zapewniając mu właściwą soczystość. W takim naczyniu przyrządzimy przede wszystkim warzywa, ale również mięsa, dania jednogarnkowe, a nawet chleb.

Garnki do gotowania i pieczenia

Niektóre garnki do gotowania, przeznaczone do użytkowania na kuchence, mogą być nawet używane w piekarniku! To spore udogodnienie, ponieważ możemy rozpocząć przygotowywanie danej potrawy na gazie, a następnie ukończyć je w piekarniku, bez konieczności przekładania składników do innego naczynia. Pamiętajmy jednak, że nie każdy garnek będzie się do tego nadawał. Naczynie musi być wykonane w całości z materiałów odpornych na wysokie temperatury. Dobrym przykładem jest zestaw garnków Tefal, składający się z aluminiowych rondli pokrytych powłoką non-stick, ale wyposażonych w odpinaną rączkę. Po odpięciu uchwytu możemy spokojnie włożyć taki garnek do piekarnika.

Garnki do gotowania i pieczenia.

Data publikacji: 2020-02-24, ostatnia zmiana: 2021-04-09

ZOBACZ OGŁOSZENIA

kubek bullet 380 ml peony duo
22,00 zł
Kwidzyn
(woj. pomorskie)
Berndes Patelnia indukcyjna wykonana z aluminium 28 cm, czarna
1 024,00 zł
Kołobrzeg
(woj. zachodniopomorskie)
zestaw noży w czarnym bloku 5 szt. caro 27985
179,90 zł
Gorzów Wielkopolski
(woj. lubuskie)
kpl.2 tac aluminiowych 23,5x35cm
12,00 zł
Przemyśl
(woj. podkarpackie)
Garnek LAMART Shape LT1158 16 cm
54,90 zł
Kielce
(woj. świętokrzyskie)
Talerz deserowy Manufacture Rock Blanc 16 cm
79,00 zł
Skierniewice
(woj. łódzkie)
Brytfanna MIELE HUB 5001-M Gourmet
1 203,09 zł
Wrocław
(woj. dolnośląskie)
Sambonet Vintage patelnia aluminiowa 32 cm, czarno-szara
697,00 zł
Paczkowo
(woj. wielkopolskie)
tortownica rozkładana kwadratowa delícia 24x24 cm tescoma
87,30 zł
Katowice
(woj. śląskie)
Miseczka Artesano Flower Art płaska 460 ml
125,00 zł
Gdynia
(woj. pomorskie)
czasomierz minutnik kuchenny elektroniczny magnes
35,99 zł
Gdynia
(woj. pomorskie)
Forma do pieczenia ZANUSSI Taranto ZAC11211BF (27 x 4.5 cm)
17,99 zł
Nowy Sącz
(woj. małopolskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

Jak wybrać najlepszą mieszankę traw do założenia trawnika?
Wybór odpowiedniej mieszanki traw nie jest taki prosty, różnią się one między sobą zarówno składem, jak i przeznaczeniem. Wybierając nasiona trawy na przydomowy trawnik, warto wziąć pod uwagę ich właś...
Data publikacji: 2022-05-24
Pomidory w domowym ogródku
Domowy ogródek to nie tylko rośliny ozdobne. Często pojawiają się w nich warzywa. Zwłaszcza w ostatnich latach, gdy coraz bardziej zdajemy sobie sprawę z tego jak ważne jest zdrowe odżywianie. Jednym...
Data publikacji: 2022-05-24
Brzoskwinie w amatorskiej uprawie - jak sobie radzić z chorobami?
Brzoskwinie stały się bardzo popularnymi drzewami owocowymi, które z powodzeniem można uprawiać na terenie kraju. Brzoskwinia wymaga gleby ciepłej, żyznej, a stanowisko powinno być osłonięte, aby rośl...
Data publikacji: 2022-05-23
Jak wybrać najlepszy stolik kawowy?
Stolik kawowy to niezbędny element w każdym salonie. Powinien być nie tylko funkcjonalny, ale także estetyczny – tak, aby dopełniał całą aranżację tego pomieszczenia oraz by pasował do stylu pokoju dz...
Data publikacji: 2022-05-18

Zgłoś uwagi

Stale pracujemy nad wydajnością i wygodą korzystania ze Sprzedawacza. Jeżeli zauważyłeś błąd lub masz pomysł na nowe funkcjonalności - daj nam znać i przyczyń się do ulepszenia serwisu!

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez SoftNinjas Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, w celu świadczenia usług w ramach serwisu Sprzedawacz.pl - zgodnie z polityką prywatności.
* Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję Regulamin serwisu Sprzedawacz.pl.
Wyślij