Jakie naczynie sprawdzi się najlepiej do upieczenia kurczaka w całości? A jakie do wieloskładnikowych zapiekanek, jabłek z dodatkiem cynamonu i zupy cebulowej? Naczynia przeznaczone do przygotowywania potraw w piekarniku mogą przybierać naprawdę różne formy. Różnią się materiałem wykonania, pojemnością, kształtem i przeznaczeniem. Jedne będę idealne do pieczenia mięs, a inne do zapiekania warzyw i sera. Warto wiedzieć, w czym możemy wybierać.
Praktyczne naczynie, które powinno znaleźć się w każdym domu – szkło żaroodporne. Niezawodne do przyrządzania codziennych obiadów, ale i odświętnych dań. Naczynia wykonane ze szkła żaroodpornego są zazwyczaj wyposażone w pokrywę, która pozwala dusić potrawy, a po jej zdjęciu smakowicie przypiekać. Okrągłe, owalne lub prostokątne, o mniejszej lub większej pojemności. Przezroczysty materiał umożliwia kontrolowanie całego procesu pieczenia, bez konieczności podnoszenia pokrywy. Takie naczynie doskonale sprawdzi się do pieczenia pałek, udek i skrzydełek z kurczaka, białej kiełbasy, schabu i różnej maści zapiekanek z mięsem, rybą, makaronem i warzywami.
Sposób na idealnie przypieczone mięso? Brytfanna z rusztem! Takie brytfanny wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, odpornej na uszkodzenia i wysokie temperatury. Są przy tym dość lekkie i łatwe w przenoszeniu. Cechują się prostokątnym kształtem i brakiem pokrywki. Dostępne są także brytfanny aluminiowe pokryte powłoką emaliowaną lub nieprzywierającą. To dobry wybór dla zwolenników zdrowego gotowania, ponieważ tłuszcz nie wchłania się w pieczone mięso, ale skapuje na dno naczynia. Na ruszcie przygotować można mięso, a także warzywa.
Gęsiarki to tak naprawdę pojemne brytfanny wyposażone w przykrywkę. Wbrew pozorom gęsiarka przyda się nie tylko do pieczenia gęsi w całości, ale również kurczaka, kaczki i innych dań. Oprócz drobiu przygotujemy w niej różnego rodzaju dania duszone i zapiekanki. Klasyczne, najbardziej wytrzymałe brytfanny to gęsiarki żeliwne, wykonane z materiału odpornego na uszkodzenia mechaniczne i bezpiecznego w kontakcie z żywnością. Są dość ciężkie, ale żeliwo doskonale podkreśla tradycyjny smak potraw i jest niemal długowieczne. Lżejsze, ale mniej wytrzymałe, są gęsiarki aluminiowe pokryte powłoką emaliowaną lub ceramiczną.
Naczynia do zapiekania wykonane z ceramiki są płytsze niż tradycyjne brytfanny. Przyjmują przeróżne kształty, rozmiary i kolory. Są na tyle eleganckie, że wraz z upieczoną w nich potrawą mogą powędrować bezpośrednio na stół. Zazwyczaj nie posiadają pokrywki, ponieważ służą do zapiekania, a nie do duszenia potraw. W niektórych, oprócz klasycznych zapiekanek wytrawnych, upieczemy słodkie ciasta i chleb. Tego typu naczynia do piekarnika doskonale sprawdzą się do lasagne, pieczonych ziemniaczków w mundurkach, wieloskładnikowych zapiekanek mięsnych i warzywnych, pieczonej ryby i wielu innych. Przy naczyniach ceramicznych warto wspomnieć również o kokilkach – małych miseczkach, w których przygotujemy creme brulee, suflety, owoce pod kruszonką, a nawet zapiekaną zupę cebulową.
Jeszcze innym rodzajem brytfanny są naczynia z aromatyzerem. To dość nowoczesne rozwiązanie, dlatego naczynia wykonuje się też z nowoczesnych materiałów – aluminiowy korpus pokryty jest powłoką nieprzywierającą, która chroni potrawy przed przywieraniem i przypalaniem. Brytfanny wyposażone są w pokrywę z uchwytem, w którym to znajduje się otwór umożliwiający podlewanie pieczonej potrawy wodą, bulionem, tłuszczem lub sosem, bez konieczności jej unoszenia. Dzięki temu zapobiegamy ulatnianiu się pary wodnej z wnętrza naczynia, co sprawia, że dania pozostają soczyste i bardzo aromatyczne.
Nie można nie wspomnieć także o glinianych naczyniach rzymskich – idealnych do przyrządzania zdrowych i soczystych posiłków. Dania duszą się we własnym sosie, zachowując cenne minerały, odpowiedni kolor i aromat. Nie ma potrzeby używania tłuszczu, ponieważ składniki nie będą się przypalać. W czym tkwi cały sekret? Naczynie rzymskie należy przed użyciem namoczyć w wodzie – glina doskonale wchłonie wodę. Podczas pieczenia woda zaczyna parować, zabezpieczając danie przed wysuszeniem i zapewniając mu właściwą soczystość. W takim naczyniu przyrządzimy przede wszystkim warzywa, ale również mięsa, dania jednogarnkowe, a nawet chleb.
Niektóre garnki do gotowania, przeznaczone do użytkowania na kuchence, mogą być nawet używane w piekarniku! To spore udogodnienie, ponieważ możemy rozpocząć przygotowywanie danej potrawy na gazie, a następnie ukończyć je w piekarniku, bez konieczności przekładania składników do innego naczynia. Pamiętajmy jednak, że nie każdy garnek będzie się do tego nadawał. Naczynie musi być wykonane w całości z materiałów odpornych na wysokie temperatury. Dobrym przykładem jest zestaw garnków Tefal, składający się z aluminiowych rondli pokrytych powłoką non-stick, ale wyposażonych w odpinaną rączkę. Po odpięciu uchwytu możemy spokojnie włożyć taki garnek do piekarnika.
Data publikacji: 2020-02-24, ostatnia zmiana: 2021-04-09