W czym piec i zapiekać? Przegląd naczyń do piekarnika

W czym piec i zapiekać? Przegląd naczyń do piekarnika.

Jakie naczynie sprawdzi się najlepiej do upieczenia kurczaka w całości? A jakie do wieloskładnikowych zapiekanek, jabłek z dodatkiem cynamonu i zupy cebulowej? Naczynia przeznaczone do przygotowywania potraw w piekarniku mogą przybierać naprawdę różne formy. Różnią się materiałem wykonania, pojemnością, kształtem i przeznaczeniem. Jedne będę idealne do pieczenia mięs, a inne do zapiekania warzyw i sera. Warto wiedzieć, w czym możemy wybierać.

Uniwersalne szkło żaroodporne

Praktyczne naczynie, które powinno znaleźć się w każdym domu – szkło żaroodporne. Niezawodne do przyrządzania codziennych obiadów, ale i odświętnych dań. Naczynia wykonane ze szkła żaroodpornego są zazwyczaj wyposażone w pokrywę, która pozwala dusić potrawy, a po jej zdjęciu smakowicie przypiekać. Okrągłe, owalne lub prostokątne, o mniejszej lub większej pojemności. Przezroczysty materiał umożliwia kontrolowanie całego procesu pieczenia, bez konieczności podnoszenia pokrywy. Takie naczynie doskonale sprawdzi się do pieczenia pałek, udek i skrzydełek z kurczaka, białej kiełbasy, schabu i różnej maści zapiekanek z mięsem, rybą, makaronem i warzywami.

Uniwersalne szkło żaroodporne.

Brytfanny z rusztem do mięsa

Sposób na idealnie przypieczone mięso? Brytfanna z rusztem! Takie brytfanny wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, odpornej na uszkodzenia i wysokie temperatury. Są przy tym dość lekkie i łatwe w przenoszeniu. Cechują się prostokątnym kształtem i brakiem pokrywki. Dostępne są także brytfanny aluminiowe pokryte powłoką emaliowaną lub nieprzywierającą. To dobry wybór dla zwolenników zdrowego gotowania, ponieważ tłuszcz nie wchłania się w pieczone mięso, ale skapuje na dno naczynia. Na ruszcie przygotować można mięso, a także warzywa.

 

Tradycyjne gęsiarki nie tylko do gęsi

Gęsiarki to tak naprawdę pojemne brytfanny wyposażone w przykrywkę. Wbrew pozorom gęsiarka przyda się nie tylko do pieczenia gęsi w całości, ale również kurczaka, kaczki i innych dań. Oprócz drobiu przygotujemy w niej różnego rodzaju dania duszone i zapiekanki. Klasyczne, najbardziej wytrzymałe brytfanny to gęsiarki żeliwne, wykonane z materiału odpornego na uszkodzenia mechaniczne i bezpiecznego w kontakcie z żywnością. Są dość ciężkie, ale żeliwo doskonale podkreśla tradycyjny smak potraw i jest niemal długowieczne. Lżejsze, ale mniej wytrzymałe, są gęsiarki aluminiowe pokryte powłoką emaliowaną lub ceramiczną.

Tradycyjne gęsiarki nie tylko do gęsi.

Ceramiczne naczynia do zapiekania

Naczynia do zapiekania wykonane z ceramiki są płytsze niż tradycyjne brytfanny. Przyjmują przeróżne kształty, rozmiary i kolory. Są na tyle eleganckie, że wraz z upieczoną w nich potrawą mogą powędrować bezpośrednio na stół. Zazwyczaj nie posiadają pokrywki, ponieważ służą do zapiekania, a nie do duszenia potraw. W niektórych, oprócz klasycznych zapiekanek wytrawnych, upieczemy słodkie ciasta i chleb. Tego typu naczynia do piekarnika doskonale sprawdzą się do lasagne, pieczonych ziemniaczków w mundurkach, wieloskładnikowych zapiekanek mięsnych i warzywnych, pieczonej ryby i wielu innych. Przy naczyniach ceramicznych warto wspomnieć również o kokilkach – małych miseczkach, w których przygotujemy creme brulee, suflety, owoce pod kruszonką, a nawet zapiekaną zupę cebulową.

 Brytfanny z aromatyzerem do soczystych potraw

Jeszcze innym rodzajem brytfanny są naczynia z aromatyzerem. To dość nowoczesne rozwiązanie, dlatego naczynia wykonuje się też z nowoczesnych materiałów – aluminiowy korpus pokryty jest powłoką nieprzywierającą, która chroni potrawy przed przywieraniem i przypalaniem. Brytfanny wyposażone są w pokrywę z uchwytem, w którym to znajduje się otwór umożliwiający podlewanie pieczonej potrawy wodą, bulionem, tłuszczem lub sosem, bez konieczności jej unoszenia. Dzięki temu zapobiegamy ulatnianiu się pary wodnej z wnętrza naczynia, co sprawia, że dania pozostają soczyste i bardzo aromatyczne.

Brytfanny z aromatyzerem do soczystych potraw.

Pieczenie w stylu rzymskim

Nie można nie wspomnieć także o glinianych naczyniach rzymskich – idealnych do przyrządzania zdrowych i soczystych posiłków. Dania duszą się we własnym sosie, zachowując cenne minerały, odpowiedni kolor i aromat. Nie ma potrzeby używania tłuszczu, ponieważ składniki nie będą się przypalać. W czym tkwi cały sekret? Naczynie rzymskie należy przed użyciem namoczyć w wodzie – glina doskonale wchłonie wodę. Podczas pieczenia woda zaczyna parować, zabezpieczając danie przed wysuszeniem i zapewniając mu właściwą soczystość. W takim naczyniu przyrządzimy przede wszystkim warzywa, ale również mięsa, dania jednogarnkowe, a nawet chleb.

Garnki do gotowania i pieczenia

Niektóre garnki do gotowania, przeznaczone do użytkowania na kuchence, mogą być nawet używane w piekarniku! To spore udogodnienie, ponieważ możemy rozpocząć przygotowywanie danej potrawy na gazie, a następnie ukończyć je w piekarniku, bez konieczności przekładania składników do innego naczynia. Pamiętajmy jednak, że nie każdy garnek będzie się do tego nadawał. Naczynie musi być wykonane w całości z materiałów odpornych na wysokie temperatury. Dobrym przykładem jest zestaw garnków Tefal, składający się z aluminiowych rondli pokrytych powłoką non-stick, ale wyposażonych w odpinaną rączkę. Po odpięciu uchwytu możemy spokojnie włożyć taki garnek do piekarnika.

Garnki do gotowania i pieczenia.

Data publikacji: 2020-02-24, ostatnia zmiana: 2020-02-13

ZOBACZ OGŁOSZENIA

Ostrzałka do noży plastikowa anysharp classic czarna
59,00 zł
Władysławowo
(woj. pomorskie)
Czajnik ze stali nierdzewnej z gwizdkiem orm satyna 3 l
59,00 zł
Suwałki
(woj. podlaskie)
Salaterka 25,5 cm Gisela Cream
57,00 zł
Żyrardów
(woj. mazowieckie)
PROMIS CZAJNIK 3,0 L, AUGUSTO, CZARNY MATOWY TMC01
57,00 zł
Ostróda
(woj. warmińsko-mazurskie)
BRW - salaterka do zapiekania Ameryka
4,99 zł
Bydgoszcz
(woj. kujawsko-pomorskie)
Forma do pieczenia stalowa de buyer geoforme 48 x 8 cm
309,00 zł
Włocławek
(woj. kujawsko-pomorskie)
Szklanka do wina Rona Solution 330ml
9,00 zł
Radom
(woj. mazowieckie)
Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką kuchenprofi mini 1,25 l
115,00 zł
Olsztyn
(woj. warmińsko-mazurskie)
Forma do pieczenia stalowa de buyer geoforme 35 x 7 cm
289,00 zł
Lublin
(woj. lubelskie)
Obsidian goblet - kielich dekoracyjny
86,50 zł
Namysłów
(woj. opolskie)
Talerz do serwowania przekąsek porcelanowy revol caractere biała chmura biały 27,5 cm
299,00 zł
Leszno
(woj. wielkopolskie)
Urban nature culture bambusowa miska geométricos 105443
27,00 zł
Katowice
(woj. śląskie)

ZOBACZ POWIĄZANE ARTYKUŁY NA BLOGU

5 miejsc, w których sprawdzą się ławy piknikowe
Drewniane ławy piknikowe to bardzo użyteczny i praktyczny mebel, który dobrze się prezentuje zwłaszcza w przestrzeni otwartej. W jakich miejscach najlepiej sprawdzają się nowoczesne stoły piknikowe or...
Data publikacji: 2021-02-17
Jaki biokominek wybrać?
W ostatnich latach zauważyć można rosnącą popularność biokominków. Wynika to z faktu, iż są one nie tylko niezwykle estetycznym elementem dekoracyjnym, ale również pełnią funkcję użytkową. Aby jednak...
Data publikacji: 2021-02-15
Jak zadbać o jakość powietrza w domu?
Dom jest naszym azylem. Powinny więc w nim panować warunki sprzyjające odpoczynkowi i regeneracji sił. Warto myśleć nie tylko o wystroju wnętrz i ich wyposażeniu, ale także o tym, jakim oddychamy powi...
Data publikacji: 2021-02-12
Naczynia Philipiak - dlaczego warto je mieć? Opinie użytkowników
Jaki jest Twój największy problem podczas gotowania? Przypalone garnki? Nierównomierne podgrzewanie składników? A może obawiasz się, że materiał naczynia szkodzi Twojemu zdrowiu? Sprawdź, czym garnki...
Data publikacji: 2021-02-09

Zgłoś uwagi

Stale pracujemy nad wydajnością i wygodą korzystania ze Sprzedawacza. Jeżeli zauważyłeś błąd lub masz pomysł na nowe funkcjonalności - daj nam znać i przyczyń się do ulepszenia serwisu!

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez SoftNinjas Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, w celu świadczenia usług w ramach serwisu Sprzedawacz.pl - zgodnie z polityką prywatności.
* Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję Regulamin serwisu Sprzedawacz.pl.
Wyślij