Szukaj

Kategorie

Sashimi, czyli sposób przygotowywania surowego mięsa


Sashimi, czyli sposób przygotowywania surowego mięsa.


Co dokładnie oznacza termin sashimi? Czym się charakteryzuje? Czym różni się od sushi? Poniżej znajdziecie kilka ciekawych informacji dotyczących tego tematu?

Sashimi to sposób cięcia oraz przygotowywania surowego mięsa, głównie ryb. Nazwa ta oznacza również pociętą, surową rybę, którą układa się na talerzu z różnymi sosami oraz dodatkami. Podobnie jak sushi to jeden z często serwowanych posiłków w kuchni japońskiej. Składnikami sashimi mogą być również owoce morza. Każdy ze składników musi być odpowiednio świeży i wysokiej jakości. Tylko wtedy potrawa będzie idealna do spożycia. W zależności od rodzaju mięsa można wyróżnić kilka rodzajów cięcia.

Sashimi tym różni się od sushi, że poszczególne składniki nie są zwijane w rolki. Ryba czy owoce morza znajdują się w osobnym naczyniu wraz z innymi dodatkami- warzywami, imbirem oraz różnymi sosami. Ważną różnicą jest również to, że sashimi można spożywać tylko i wyłącznie za pomocą pałeczek. W przypadku sushi można używać również rąk. Sushi składa się z również z ryżu oraz liści glonów. Sashimi podaje się natomiast w towarzystwie ryżu (w oddzielnym naczyniu) oraz zupy miso. W zależności od ryb czy owoców morza inny jest sposób cięcia poszczególnych składników. Najczęściej jednak są to różnej wielkości i grubości plastry,

Jakie ryby wybierać?

Wybór ryb w tym przypadku jest niezwykle ważny. Najczęściej wybierane to tuńczyk oraz łosoś. Ich mięso jest delikatne, miękkie przez co idealnie nadaje się do surowego spożycia. Oczywiście musimy zadbać o wysoką jakość zakupionych produktów. Ryby muszą być świeże, dlatego najlepiej wybrać się na targ rybny. Pamiętajmy, że łuski powinny być lśniące, a oczy ryby przejrzyste i wyraźne.



Rodzaje cięcia

Sashimi to również sposób cięcia surowego mięsa lub owoców morza. Najpopularniejszy sposób to cięcie składników na prostokątne kawałki. Nosi to nazwę hira-zukuri. Taki sposób cięcia jest najczęściej wykorzystywany w przygotowywaniu surowych ryb. Kawałki mają około dziesięć milimetrów długości. Innym sposobem jest tzw. uzu-zukuri. Ryby w tym przypadku są pocięte w cienkie kawałki. Do tego rodzaju sashimi najlepsze są flądry, leszcze czy witlinki. Można również spotkać cięcie kwadratowe (kaku-zakuri). Sposób obróbki zależy w dużej mierze od rodzaju ryb, które chcemy wykorzystać.

Sposoby podania

Sashimi bardzo często podaje się wraz z ryżem oraz w towarzystwie zupy miso. Każde danie znajduje się w oddzielnych naczyniach. Uważa się, że sashimi powinno być serwowane przed potrawami, które posiadają wyraźne smaki, a to dlatego by nie zaburzyć smaku pozostałych dań. Sahimi podaje się na osobnym talerzu czy drewnianej tacce wraz z innymi dodatkami - warzywami, marynowanym imbirem oraz sosami (wasabi, sos sojowy)

Bardzo ważny jest również sposób spożywania sashimi. W przeciwieństwie do sushi, które może być spożywane zarówno za pomocą pałeczek, jak i rękami, tak w przypadku sashimi możemy używać wyłącznie pałeczek. Błędem będzie sięganie po kawałki rękami.

Data publikacji: 2018-05-29, ostatnia zmiana: 2018-05-29



Gold Sushi Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi - Sushi dostępne w Warszawie


Spodobało Ci się?