Szukaj

Kategorie

Jak poznać prawdziwe wędliny?


Jak poznać prawdziwe wędliny?


W dzisiejszych czasach konsumenci są coraz bardziej świadomi wpływu żywności oraz jej dodatków na zdrowie i samopoczucie. Starają się czytać etykiety, badać skład i jakość produktów spożywczych na półkach. W zależności od produktu, powinniśmy zwracać uwagę na różne rzeczy w składzie. Czasami zdarza się, że nie mamy dostępu do etykiety danego produktu, który jest wystawiony na witrynach, jak przykładowo wędliny. Ogólnie nawet w takich warunkach skład produktów powinien być dostępny na wywieszkach, jednak często ten wymóg prawny nie jest przestrzegany przez sprzedawców. Dlatego warto kupować tylko w sklepach, które spełniają te standardy.

Jak poznać prawdziwe wędliny?

W przypadku wyrobów mięsnych należy zwracać szczególną uwagę na konkretne cechy wyrobu, aby odróżnić ten z dodatkiem licznych substancji chemicznych i wypełniaczy, od tego o wysokiej jakości. Pierwszym wskaźnikiem może być tutaj cena. Wędliny, które zwykle są minimum dwukrotnie droższe od przeciętnych cen na półce, są często wyrobami bardziej naturalnymi. Jednak i ona nie zawsze może być uniwersalnym i dobrym wyznacznikiem. Dlatego warto zwrócić uwagę na konkretne cechy wizualne i organoleptyczne przy wyborze wędlin w sklepie. 



Dobra szynka powinna cechować się nieregularnym kształtem. Te idealnie okrągłe, zawierają zwykle duże ilości wody i zostały uformowane w specjalnej osłonce lub siatce. Dodatkowo wędlina powinna być krucha i nie pozbawiona tłuszczu. Pokrojone plasterki mogą się delikatnie łamać i rozpadać. Należy unikać wędlin, na których widać delikatne krople. Może to świadczyć o starości wyrobu i o tym, że traci on wodę lub został wypełniony solanką i substancjami chemicznymi. Czasem może to świadczyć o obydwu rzeczach naraz. Błyszcząca i mieniąca się kolorowo powierzchnia szynki wskazuje na dodatek wypełniaczy, takich jak przykładowo białka sojowe czy skrobia modyfikowana. Warto też zwrócić uwagę na to, czy w przekroju szynki widoczne są żyłki uformowane z galaretki. One również oznaczają dużą zawartość substancji o charakterze wypełniająco-zagęszczającym. Takie wędliny są zwykle najpopularniejsze w ofercie przedświątecznej, kiedy producenci chcą zmaksymalizować swój zysk poprzez zwiększenie ilości wyrobu finalnego, kosztem jego jakości. 

Nie warto sugerować się tym, czy wędlina jest ofoliowana. Wielu konsumentów postrzega produkty ofoliowane jako te, o gorszej jakości od produktów sprzedawanych na wagę. Często pomiędzy oboma typami produktów nie ma jednak znaczącej różnicy.

W składzie wędlin szczególną uwagę należy przede wszystkim zwrócić na zawartość samego mięsa. Jego większa ilość oznacza mniejszą zawartość dodatków chemicznych, takich jak wypełniacze, które uzupełniają brakującą wagę wyrobu. Na etykiecie lub wywieszce, powinna znajdować się również informacja, ile wędliny producent wytwarza z kilograma mięsa. 



W dzisiejszych czasach ciężko jest uniknąć chemizacji żywności. Niestety odbija się to na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dlatego coraz więcej osób stawia na domową produkcję wyrobów spożywczych. Możliwość samodzielnego wyrobu wędlin pozwala nam kontrolować cały proces ich produkcji oraz dodawane do nich substancje. Przy zakupie mięsa do wyrobu wędlin ze sprawdzonego źródła, wolnego od dodatków chemicznych, przy niedużym wysiłku możemy cieszyć się smacznymi i zdrowymi wyrobami o wysokiej jakości.



Autor artykułu

Artykuł został przygotowany przez sklep swojskiwyrob.pl, specjalizujący się w sprzedaży artykułów do domowego masarstwa.

Data publikacji: 2018-10-17, ostatnia zmiana: 2018-10-17


Spodobało Ci się?