Wybór odpowiednich mebli dla gastronomii to niełatwe zadanie. Trzeba wziąć pod uwagę szereg czynników, do których z pewnością zaliczymy przede wszystkim jakość i funkcjonalność. Meble do profesjonalnej kuchni muszą podołać codziennemu i całodziennemu gotowaniu, aby kucharze mogli zadowolić swoimi kulinarnymi talentami dziesiątki, jeśli nie setki gości. W artykule podpowiadamy o co warto zadbać wyposażając restauracyjną kuchnię.
Profesjonalna kuchnia to nie tylko wspaniali kucharze, świeże i dobrej jakości produkty oraz ułatwiający pracę sprzęt kuchenny, ale również, a może nawet przede wszystkim, dobrze zorganizowana przestrzeń oraz funkcjonalne meble, które zapewnią kucharzom miejsce do przygotowywania poszczególnych potraw. Meble ze stali nierdzewnej to podstawowy wybór profesjonalnej kuchni. Dzięki nim restauracja będzie działała w sposób zorganizowany i sprawny, a goście szybko dostaną pierwsze dania na swój stół. Jakich mebli z pewnością będziemy potrzebować?
Optymalne wykorzystanie przestrzeni to przede wszystkim stół stalowy do kuchni, który jest podstawową przestrzenią pracy. Uwzględniają je w wyposażeniu swojej kuchni zapewnisz miejsce dla poszczególnych sekcji kuchennych, tak by kucharze nie wchodzili sobie wzajemnie w drogę. Zależnie od rozmiarów pomieszczenia, którym dysponujesz możesz uwzględnić zakup takich mebli jak:
Odpowiednie zaplecze kuchenne to także przestrzeń magazynowa. Nie tylko chłodnie, w których trzymamy szybko psujące się składniki potraw, ale także podręczna przestrzeń, do której możemy odstawić akcesoria czy półprodukty, które za chwilę będziemy wykorzystywać. We wszystkich tych przypadkach rozwiązaniem, którego potrzebuje kuchnia będą szafy ze stali nierdzewnej. Również tutaj możemy wyróżnić kilka rodzajów, w które zależnie od potrzeb będziemy mogli wyposażyć restauracyjną kuchnię oraz chłodnię:
Tak, zgadza się - gdy mówimy o niezbędnym wyposażeniu pracy kucharza, to będziemy musieli w pierwszym rzędzie przywołać zestaw profesjonalnych noży, które są nieodłącznym atrybutem pracy w kuchni. Jednak każdy dobry szef bez wątpienia potwierdzi, że dobrze zorganizowane stanowisko pracy, to podstawa efektywności. Właśnie dlatego restauracyjną kuchnię należy dobrze zaplanować, niezależnie od tego jaką ilością miejsca dysponujemy. Restaurator, który chce zaoferować najwyższą jakość swoim gościom, będzie musiał również zapewnić najwyższą jakość swoim pracownikom, dlatego nie tylko stylowy wystrój sali, ale również dobrze zaplanowana kuchnia jest wyznacznikiem sukcesu.
Chociaż praca kelnera nie ma bezpośredniego związku z gotowaniem, to jednak niejednokrotnie będzie wymagać odpowiedniego wyposażenia. Wózki transportowe i kelnerskie ze stali nierdzewnej znajdą swoje zastosowanie właśnie w tym aspekcie pracy lokalu gastronomicznego. Obsługa większej liczby gości przy jednym stole, albo też specjalne danie, które jest wykańczane przez kucharza na oczach gości wymaga zaopatrzenia kelnera w odpowiednie wyposażenie do transportu dań oraz niezbędnych akcesoriów czy przypraw. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego sprzętu do obsługi sali możemy znacząco podnieść jakość oferty naszej restauracji, a goście obsłużeni przez dobrze przygotowanego kelnera z ogromną chęcią zajrzą ponownie w nasze progi.
Stoły przyścienne do pracy, szafki magazynowe i porządkowe - to wszystko niezbędne wyposażenie restauracyjnej kuchni. To, co bez wątpienia ma wpływ na dokonywany wybór to wypadkowa kilku czynników, do których zaliczają się m. in.: potrzeby restauracji, dostępna przestrzeń oraz przyjęty model organizacji pracy. Wzięcie pod uwagę tych czynników pozwoli prawidłowo zaplanować poszczególne stanowiska i sekcje. Warto jednak również pamiętać o dodatkowych elementach, takich jak np. taboret gazowy. Ten sprzęt sprawdzi się szczególnie w mniejszych restauracjach, gdzie na co dzień ruch nie jest przeważnie duży, lecz czasem pojawia się większa liczba gości i potrzebne będą dodatkowe palniki, aby podołać spływającym lawinowo zamówieniom. Dzięki zadbaniu o ten szczegół nawet niewielka kuchnia będzie w stanie wybrnąć z tej sytuacji, a bycie przygotowanym na wszystko to przecież podstawa sukcesu w biznesie. Chcesz się dowiedzieć więcej sprawdź www.lodo.pl
Data publikacji: 2023-03-29, ostatnia zmiana: 2023-03-29