Otwieranie restauracji to dość skomplikowana sprawa. Wiąże się z tym przedsięwzięciem wiele poświęconego czasu, niekiedy więcej niż przy otwieraniu innych biznesów. Ale cały proces można uprościć. Dlatego należy współpracować ze sprawdzonymi podmiotami, dbać o wszystkie sprawy formalne, zbudować sprawny zespół i mieć pomysły.
Już na poziomie tworzenia biznesplanu musimy widzieć, co będziemy chcieli robić, jak ma wyglądać restauracja, jakie są nasze szanse i kto będzie naszym klientem. Otwieranie restauracji to również sprawy czysto finansowe: wziąć kredyt, czy nie? Jaki jest mój kapitał i jak najlepiej go wykorzystać? Czy mogę liczyć na dodatkowe źródła finansowania? Formalności urzędowych też jest sporo, ale trzeba je załatwić. Jedną z najważniejszych rzeczy będzie wybór odpowiedniego lokalu. Potem trzeba będzie pomyśleć od kogo będziemy kupować produkty i jaki profil (styl, podawane dania, klienci, itd.) ma mieć nasza restauracja. Przyda się też zawsze trochę promocji dla restauracji otwartej przed chwilą.
Nie tylko prowadzenie, ale też otwieranie restauracji powinno być procesem kontrolowanym i przemyślanym. Możliwie najlepszy biznesplan, zabezpieczenie środków finansowych, przemyślany wybór lokalu dla restauracji i w końcu pomysł na całość, który powinniśmy mieć jeszcze przed rozpoczęciem działań. Otwieranie restauracji może być też ciekawą przygodą, jeśli dobrze się przygotujemy.
Aby otworzyć restaurację trzeba wykonać wiele działań, ale samo wyposażenie lokalu gastronomicznego nie jest już problemem. Weźmy za przykład firmę Stalgast, która produkuje wszystko, czego potrzebujemy do wyposażenia restauracji. Ten przykład jest bardzo dobry, ponieważ firma ta zapewnia pełne wyposażenie gastronomii. Restauracja może zostać zaopatrzona przez tego producenta w coś tak prostego (ale koniecznego przecież) jak tabliczka informująca o wydzielonej przestrzeni bez nikotyny, ale też duże urządzenia, np. chłodnie. Jakość produktów tego rodzimego wytwórcy nie pozostawia przy tym nic do życzenia. Wymieniamy właśnie tę firmę, ponieważ bardzo trudno znaleźć wyposażenie dla gastronomii oferowane z taką wszechstronnością. A to właśnie wyposażenie naszego lokalu stanie się jednym z najważniejszych zadań przy otwieraniu restauracji.
Wszystkim Państwu życzymy bezpiecznego i przyjemnego otwierania restauracji oraz zysków z jej prowadzenia. Jak otworzyć restaurację? Droga, choć może być czasem wyboista, jest znana i opisana dokładnie.
Data publikacji: 2020-06-24, ostatnia zmiana: 2020-06-24