Jednym z najważniejszych czynników wpływającym na jakość pracy w profesjonalnej kuchni restauracyjnej jest czas. Dlatego wiele lokali gastronomicznych decyduje się na zakup sprzętów, które znacznie usprawniają proces przygotowania posiłków. Jednym z takich urządzeń jest szatkownica gastronomiczna.
Jak można się domyślić po samej nazwie, szatkownica służy do sprawnego i dokładnego krojenia warzyw, owoców oraz serów i innych artykułów spożywczych. Praca tego sprzętu pozwala na błyskawiczne poszatkowanie wszystkich niezbędnych produktów, bez konieczności używania noża i robienia tego ręcznie. Co więcej, wszystkie kawałki są równo pokrojone, co ciężko uzyskać podczas pracy manualnej.
Dzięki swojej uniwersalności, szatkownica gastronomiczna doskonale sprawdzi się we właściwie każdej restauracji, w tym także pizzerii, kebabie, czy barze z sałatkami. Bardzo często z tego urządzenia korzystają również firmy cateringowe oraz zajmujące się przetwórstwem warzyw i owoców. Coraz częściej na zakup szatkownicy decydują się także niewielkie lokale i gospodarstwa domowe, a także hotele i pensjonaty, które oferują wyżywienie na miejscu.
Profesjonalna szatkownica gastronomiczna jest wyposażona w wymienne ostrza oraz tarcze przystosowane do krojenia różnych produktów. To ważne, ponieważ innego rodzaju ostrza wymaga pokrojenie miękkiego sera, a jeszcze innego kapusta, ziemniak, cebula czy marchew. W zależności od potrzeb, urządzenie umożliwia krojenie produktów w kostkę, plastry, słupki, a także wiórki czy jednolitą miazgę.
Na rynku dostępne są zarówno ręczne, jak i elektryczne szatkownice do warzyw. O ile manualne urządzenie może sprawdzić się w przypadku niewielkich lokali gastronomicznych lub gospodarstw domowych, większe restauracje bez wątpienia powinny zainwestować w szatkownicę elektryczną.
Bardzo ważnym aspektem, na jaki warto zwrócić uwagę przy zakupie jest moc urządzenia. W przypadku profesjonalnej szatkownicy gastronomicznej dobrze, jeśli wynosi ona minimum 500W. Tego typu sprzęt pozwala na nieprzerwaną, szybką i precyzyjną pracę i świetnie poradzi sobie z większością twardych, ciężkich do skrojenia produktów.
Warto przyjrzeć się również materiałom, z jakich została wykonana szatkownica gastronomiczna. Większość profesjonalnych sprzętów jest w całości stworzona ze stali nierdzewnej, dzięki czemu cechuje się dość dużą wytrwałością. Wybierając model szatkownicy należy unikać elementów plastikowych, które łatwo mogą ulec uszkodzeniu.
Data publikacji: 2021-09-28, ostatnia zmiana: 2021-09-28