Coraz więcej ludzi nabiera świadomego podejścia do żywności. Jednym ze składników dobrze zbilansowanej oraz bogatej w witaminy i minerały diety są świeżo wyciśnięte soki. Zdrowe soki możemy pić jako dodatek do posiłków, ale także jako pełnoprawny posiłek, w zależności od ilości dodanych warzyw i owoców. Kupując wyciskarkę do soków na, co należy zwrócić uwagę?
Wszystkie wyciskarki są urządzeniami wolnoobrotowymi, dzięki temu wyciskanie soku może chwilę potrwać, ale jego temperatura nie powiększa się, przez co zdecydowana większość składników odżywczych zostaje zachowana. Dzięki takim rozwiązaniom niewielka część owoców i warzyw trafia do pojemnika na odpady.
Istnieje wiele rodzajów wyciskarek do soku, jedną z najważniejszych parametrów, którym powinniśmy, kierować się przy wyborze jest moc. Na rynku możemy znaleźć sprzęty o mocy od 100 do 450 W. Musimy pamiętać, że im twardsze owoce i warzywa zamierzamy wyciskać, tym większa moc będzie pożądana. Należy to mieć na uwadze podczas zakupu.
Elektryczne wyciskarki do soków możemy podzielić na jednoślimakową i dwuślimakową. Ślimak to wałek w kształcie spirali, który swoją siłą miażdży warzywa i owoce, dzięki czemu wyciska z nich sok. Wyciskarki jednoślimakowe jak sama nazwa wskazuje, posiadają jeden wałek ślimakowy, a dwuślimakowe dwa. Zdecydowaną zaletą dwuślimakowych urządzeń jest ich wydajność, powstały z nich sok to pełnowartościowy napój, który zawiera maksymalną ilość składników odżywczych. Jednak ich czyszczenie przypomina długotrwałe i żmudne zajęcie.
Natomiast wyciskarki jednoślimakowe występują w dwóch formach poziomej i pionowej. Wyciskarki do owoców poziome jednoślimakowa dzięki swojemu działaniu nie powodują zwiększenia temperatury obróbki warzyw i owoców, dzięki czemu zawarte w nich składniki odżywcze przedostają się do naszych soków. Dodatkowo urządzenie jest łatwe w czyszczeniu i wyciśnięcie soku nie zajmuje zbyt dużo czasu. Natomiast wyciskarki pionowe mają zdecydowanie większy otwór, dzięki czemu przygotujemy sok zdecydowanie szybciej. Dlatego wybór odpowiedniego modelu zależy bezpośrednio od naszych indywidualnych predyspozycji.
Obydwa sprzęty bardzo różnią się od siebie. Sokowirówki świetnie nadają się do przygotowywania soków z owoców i warzyw o twardej teksturze. W takim soku nie ma miąższu i jego konsystencja jest bardzo rzadka. Dodatkowo lepiej nie czekać z jego wypiciem, bo tlen w nim zawarty szybko się utlenia wraz z potrzebnymi wartościami. Zaś wyciskarka pozwala wycisnąć sok praktycznie z każdej rośliny liściastej. Dodatkowo taki sok zawiera sporo miąższu, który ma dużą ilość witamin i minerałów. Jednak to sokowirówki są zdecydowanie tańszym urządzeniem i w zależności od naszych potrzeb, należy zastanowić się nad tym, który sprzęt wybrać.
Artykuł powstał w oparciu o materiały merytoryczne ze strony: MocSokow.pl
Data publikacji: 2019-05-23, ostatnia zmiana: 2019-05-23