Następne

Ogłoszenie jest nieaktualne

Termometr do mięsa 0-120c KINGHOFF [kh-3697]

10,90 zł


Opis

Termometr do pieczenia mięsa KINGHOFF. Specyfikacja: - Termometr wykonany ze stali nierdzewnej. - Czytelna tarcza z motywami zwierząt. - Dokładność potwierdzona certyfikatem. - Średnica tarczy ok. 5cm. - Długość całkowita ok. 14cm. - Wskazuje temperaturę od 0C do 120C. Rzadko zdajemy sobie sprawę jak ważną i niedocenianą czynnością podczas przygotowywania potraw jest profesjonalne mierzenie ich temperatury podczas obróbki cieplnej. Zwykle polegamy na swoich, niestety często zawodnych zmysłach. Często do oceny potrawy używamy zmysłu wzroku i węchu. Czy w ten sposób jednak, np. po kolorystyce pieczonej sztuki mięsa, możemy coś powiedzieć o jej zewnętrznych partiach? Co jednak dzieje się wewnątrz? Jest to ważne zwłaszcza przy większych kawałkach pieczonych mięs. Możemy co prawda rozkroić mięso w trakcie pieczenia ale wtedy, i tak raczej oglądamy niż mierzymy. Tutaj z pomocą przychodzą nam profesjonalne termometry kucharskie. Zwykle są to wyspecjalizowane mierniki specjalnie przeznaczone do mierzenia temperatury potraw. Posiadają sondę, tj. rodzaj termoprzewodzącego szpikulca, który wkuwany jest w pieczone mięso. Dzięki niemu wiemy jaką temperaturę ma potrawa w środku. Podczas obróbki cieplnej potrawy muszą osiągnąć we wnętrzu właściwą dla siebie temperaturę: wołowina powinna osiągnąć min. 63° C;drób i wieprzowina - min. 74° C przez co najmniej 2 minuty;potrawy regenerowane – min. 75° C;potrawy przechowywane – min. 63° C. Temperatura powinna być mierzona w środku potrawy - sonda musi znajdować się w najgrubszej części mięsa - z dala od kości. Jeżeli produkt ma nieregularny kształt lub danie składa się z kilku składników, to temperatura powinna być mierzona w kilku miejscach.




Przejdź do sklepu

Następne ogłoszenie

Następne